Άνθρακας ο θησαυρός
Και ο λόγος για την Minoan Lines.
Μιλούμε συχνά για την ΑΝΕΚ επειδή σχολιάζουμε κυρίως κάποια αρνητικά ζητήματα μιας και η εν λόγο εταιρία είναι από τους εμπλεκόμενους στην αποκατάσταση της σύνδεσης Ρεθύμνου Πειραιά. Ομιλούμε βέβαια για το γεγονός ότι έχουμε αποδείξει σε προηγούμενα άρθρα ότι το συμφέρον της ΑΝΕΚ και το συμφέρον του Ρεθύμνου είναι αντικρουόμενα δεδομένα. Αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως ότι οι υπηρεσίες την ΑΝΕΚ έχουν κάτι το μεπτόν.
Έτσι σχεδόν ποτέ δεν έχουμε κάνει λόγο για την ΜΙΝΟΑΝ.
Όμως εδώ το θέμα δεν έχει να κάνει με αυτά που συνήθως λοιπόν σχολιάζουμε αλλά με το ποιος τελικά επί της παρούσης αξίζει το εισιτήριο μας ή όχι.
ΑΝΕΚ Vs ΜΙΝΟΑΝ
Ταξιδέψαμε με την Minoan Lines σήμερα για Πειραιά. Ένα ζευγάρι σε δίκλινη εσωτερική καμπίνα με ένα ι.χ. και μια μοτό. Πλοίο: Φαιστός Παλλάς
Κόστος εισιτηρίων (με προσφορά λόγω του ενός ημερησίου δρομολογίου)
Ηράκλειο -Πειραιάς – Ηράκλειο: 530 ευρώ
Μαζί με τα φαγητά, καφέδες και τα τοιαύτα 600 ευρώ!! Ένας ολόκληρος μισθός για να ταξιδέψουμε …. με το καράβι της γραμμής! Και θα περίμενε κανείς ανέσεις Βασιλικές. Άνθρακας ο θησαυρός!
Και να ξεκινήσουμε με τα απλά.
Η καμπίνα ενώ πληρώθηκε αδρά εντούτοις όμως δεν είχε ούτε ικανοποιητικούς χώρους, ούτε τηλεόραση, ούτε ψυγείο.
Η ρεσεψιόν μας ενημέρωσε ότι μόνο οι LUX καμπίνες έχουν αυτές τις κατά τα άλλα βασικές πλέον ανέσεις και παροχές. Και τι εννοούν μόνο οι LUX?
Λίγα δώσαμε δηλαδή? Λίγα θεωρεί η ΜΙΝΟΑΝ τα 600 ευρώ?
Ισως για το κ. Γκριμάλτι τα 600 να φαντάζουν ασήμαντο και ευτελές ποσό αλλά να του θυμίσουμε ότι με αυτά ζουν οικογένειες “στο Ελλάντα” ένα ολάκερο μήνα.
Όταν πληρώνεις 600 ευρώ για “πήγαινε-έλα” με 2κλινη καμπίνα μήπως όμως θα έπρεπε να ήταν υπερ-LUX ?
Να θυμίσουμε κάπου εδώ ότι μια τηλεόραση 17 ιντσών “plasma” κοστίζει σήμερα στη χονδρική κάτω από 120 ευρώ. Και ένα ψυγειάκι επίσης στην χοδρική κοστολογείται στα 100 ευρώ. Δηλαδή με το 1/3 του εισιτηρίου ή των χρημάτων που δώσαμε στην εταιρία για μια μόνο διαδρομή (πήγαινε-έλα), η ΜΙΝΟΑΝ εξόπλιζε τη καμπίνα!
Μήπως λοιπόν ομιλούμε για την αισχροκέδρεια σε όλο της το μεγαλείο?
Τις ανωτέρω παροχές και ανέσεις διαθέτουν όλα τα πλοία της ΑΝΕΚ αν και ορισμένα είναι αρκετά παλαιότερα. Και το σημαντικότερο είναι ότι η ΑΝΕΚ τα δίνει με αρκετά φθηνότερο εισιτήριο.
Σαν πλοίο το Φαιστός είναι πραγματικό όμορφο αλλά όταν πληρώνεις καμπίνα δεν σε ενδιαφέρουν τόσο οι κοινόχρηστοι χώροι όσο οι δυνατότητες της καμπίνας που πλήρωσες μιας και εκεί θα περάσεις το 85% περίπου του χρόνου του ταξιδιού.
Αποβίβαση από το Φαιστός.
Γίναμε μάρτυρες της πιο απαράδεκτης αποβίβασης (disembarkation) που έχουμε βιώσει ποτέ.
Όταν «δέσαμε» στο Πειραιά η «γέφυρα» του πλοίου περιορίστηκε σε μια λακωνική ανακοίνωση για το πώς θα γίνει η αποβίβαση, ανακοίνωση που σχεδόν κανείς δεν κατάλαβε.
Και το λέμε αυτό διότι τέτοια άναρχη κατάσταση δεν έχουμε ξαναδεί. Και δεν έφταιγαν διόλου οι επιβάτες. Οι αξιωματικοί ήταν άφαντοι με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς από πού να βγει. Κάποια στιγμή και στη προσπάθειά μας να φτάσουμε στο γκαράζ του πλοίου, οδηγούμαστε από ένα ανθρώπινο ποτάμι σε μια πόρτα 80 εκατοστών πλάτος.
Εν ολίγεις δημιουργήθηκαν 2 “δρόμοι εξόδου-ποτάμια” από το καράβι.
Ένα για τους επιβάτες προς την έξοδο και ένα για τους οδηγούς προς το γκαράζ.
Η 2η ομάδα λοιπόν, αυτή των οδηγών με αναγκαστικό άναρχα τρόπο κατέληξε από 4 με 5 διαφεριτικούς οδούς σε μια μικρή σάλα 40 περίπου τετραγωνικών που οδηγούσε στο γκαράζ μέσω μιας πόρτας 80 εκατοστών πλάτος.
Καταλαβαίνετε το τι συμβαίνει εκεί.
Να σε σπρώχνουν από παντού, να ασφυκτιάς και να μην μπορείς να αντιδράσεις φοβούμενος μην δημιουργήσεις κάποιο πανικό και γίνει εκεί μέσα μια νέα Θύρα 7.
Εκατοντάδες κόσμος …. από μια πόρτα 80 εκατοστών πλάτος. Αν είναι ποτέ δυνατόν!
Και αν αυτοί οι άνθρωποι της ΜΙΝΟΑΝ νομίζουν ότι έτσι πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας, μάλλον γελιούνται. ΛΑΘΟΣ!
Είδαμε μανάδες με παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους να ασφυκτιούν. Είδαμε υπέρβαρη ηλικιωμένη να βρίσκεται σχεδόν στο πάτωμα και αν δεν την υποβάσταζαν οι διπλανοί θα την είχε πατήσει το πλήθος.
Και αναρωτιέμαι? Αν μέσα εκεί κάποιος φώναζε έστω και για πλάκα? ….«Βόμβα», τι θα γινόταν? Θα θρηνούσαμε μια νέα «Θύρα 7» . Αίσχος.
Μα αυτό που συνέβη στη Θύρα 7 του σταδίου Καραϊσκάκη πάει πίσω 25 και πλέον χρόνια (8/2/1981). Ας διδαχθούν λοιπόν από αυτό οι αρμόδιοι της ασφάλειας των Μινωικών γραμμών και ας λάβουν τα μέτρα τους.
Διότι το να ταξιδεύεις στο 2008 με αυτό το τρόπο, να δίνεις τα ωραία σου χρήματα και όταν έρθει η ώρα της αποβίβασης, ή ώρα του “Αντίο” δηλαδή, … δε σε ξέρουμε?
Κερασάκι στη τούρτα.
Το καλύτερο σας το φυλάμε για το τέλος.
Προσπαθήσαμε να παραπονεθούμε εντόνως βέβαια, αγανακτισένοι από αυτά που αντικρύσαμε, σε ένα αξιωματικό (με 4 σιρίτια!) του πλοίου και συγκεκριμένα κατα την έξοδό μας από το γκαράζ. Επειδή δε του άρεσαν οι σχολιασμοί μας και επειδή του αναφέραμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση της ομαδικής αναχώρησης των επιβατών, παραλίγο “να φάμε και ξύλο” από μέλη του πληρώματος.
Η τρέλα σε όλο της το μεγαλείο. Και βέβαια το … «Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο…» προφανώς δεν το έχουν καν ακούσει ποτέ. Διότι πελάτες είμαστε και μάλιστα καλοί. Όταν πληρώνεις 600 ευρώ για να ταξιδέψεις με το πλοίο της γραμμής είσαι αυτομάτως απαιτητικός και καλός πελάτης . Και έτσι θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Έτσι όμως σίγουρα δεν είναι τα πράγματα για τις Μινωϊκές Γραμμές
Τώρα για το από που πρέπει να αγοράζετε εισιτήριο για το Πειραιά … τα σχόλια και η κρίση, δικά σας.
Ευχόμαστε πολύ σύντομα να αποκτήσει το Ρέθυμνο το δικό του και πάλι καράβι και να ταξιδεύουμε από το δικό μας λιμάνι. Κι αν ακόμα δεν είναι τόσο λουσάτο το πλοίο που θα δρομολογηθεί όσο τα άλλα δε πειράζει, Θα είναι όμως το δικό μας. Και το σημαντικότερο, δεν θα κινδυνεύουμε όταν οδηγούμε μέσω του άθλιου Β.Ο.Α.Κ. για να πάμε Ηράκλειο ή Χανιά, να δίνουμε 600 ευρώ και να τις «τρώμε» κιόλας!
Και πάνω από όλα λίγο σεβασμός δεν βλάπτει κ.κ. των Δημοσίων Σχέσεων των «Μινωικών Γραμμών». Αν μάλιστα θέλετε διευκρινήσεις για το συμβάν και για τις καταγγελίες, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα της εφημερίδας. Υπάρχουν και ονόματα και φωτογραφίες.
Θα καλέσετε όμως?
Με τσι γειές μας
Β.Κ.