free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Αισιόδοξο το πόρισμα της πανεπιστημιακής μελέτης για τη βιωσιμότητα της γραμμής Ρεθύμνου – Πειραιά

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 λεπτά

Αισιόδοξο το πόρισμα της πανεπιστημιακής μελέτης για τη βιωσιμότητα της γραμμής Ρεθύμνου – Πειραιά

11/3/09

Χθες το απόγευμα στις 19.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της περιβόητης μελέτης που εκπόνησε η Νομαρχία Ρεθύμνου σχετικά με τη βιωσιμότητα την ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ρεθύμνου Πειραιά.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης  ανέλαβε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά τη μελέτη και την ολοκλήρωσε σε διάστημα πέντε περίπου μηνών.

του Βασίλη
Κασιμάτη
Το AGORATV ήτανεκεί μαζί με πολλά άλλα τηλεοπτικά κανάλια και αποσπάσματα της ομιλίας μπορείτε να παρακολουθήσετε σήμερα στο απόγευμα στο www.agorapress.gr/tv

Ομιλητές της παρουσίασης από πλευράς Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Aθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Οικονομικών κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Διδάκτορας Ναυπηγικής κ. Κωστής Πηγουνάκης από το Νευς Αμάρι.

Παρόντες το σύνολο περίπου των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κυρίαρχα πρόσωπα το Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γ. Παπαδάκη, την Αντινομάρχη κα. Γιάννα Μπιρλιράκη-Κεφαλογιάννη, το Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκη, το Πρόεδρο της ΤΕΚΔ κ.Μ. Μανωλακάκη, τον Δήμαρχο κ. Γ. Ταταράκη, τον πρόεδρο της μειοψηφικής παράταξης του Δήμου Ρεθύμνου κ. Νίκο Νίνο, τον Πολιτευτή της Ν.Δ. κ. Κωστή Σχοινά, τον Πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Όθωνα κ.α.

Συμμετείχαν επίσης και αρκετά μέλη του Συνεταιριστικού σχήματος λαϊκής Βάσης, «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ή Cretan Lines.
Οι ειδικοί ομιλητές επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που μήνες τώρα ταλανίζει το Νομό μας για το αν η γραμμή Ρεθύμνου-Πειραιά είναι βιώσιμη ή όχι

Η απάντηση ήταν ομόφωνη. ΝΑΙ!

Του Ρεθύμνου η γραμμή είναι βιώσιμη και το λιμάνι οικονομικά, αποδοτικότατο!


o Κοσμήτορας
κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Αναλυτικότερα ο καθηγητής Οικονομικών  κ. Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε μια σειρά από διαφάνειες που είχαν σχέση με το κόστος δαπάνης ενός συμβατικού πλοίου και τα έσοδα που δύναται να έχει
βάσει των στοιχείων που είχαν στα χέρια τους οι μελετητές του Πανεπιστημίου, από τη κινητικότητα των 3 λιμανιών της Κρήτης τα τελευταία 20 χρόνια. Ελαβαν υπόψη και τις πτωτικές τάσεις των τελευταίων ετών και τα θετικά στοιχεία της πρώην Ρεθυμνιακής.
Τη  παρουσίαση αυτή σφράγισε ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος στάθηκε στα ιστορικά σημεία της μελέτης και επιπροσθέτως σχολίασε τα συμπεράσματα.

Τα κύρια σημεία ήταν ότι τα γενικά έξοδα του πλοίου ανέρχονται περίπου στα 5.600.000 ευρώ ενώ τα κέρδη δύναται να βρίσκονται σε μια τάξη μεγέθους περίπου 7.800.000 ευρώ με τα καθαρά κέρδη να αγγίζουν σε ετήσια βάση τα 2.200.000 ευρώ.

Αυτά βασίστηκαν στα υποθετικά σενάρια που εφάρμοσαν οι μελετητές λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία όπως
ο καθηγητής της Σχολής
κ. Γιώργος Σταθάκης
χρηματοοικονομική ανάλυση, ύψος της επένδυσης,
σύνθεση κεφαλαίου (ίδια, δάνειο, επιχορηγήσεις), σενάριο Α? μεταχειρισμένο πλοίο αξίας 45 εκατομμυρίων και σενάριο Β? νέο πλοίο αξίας 90 εκατομμυρίων, κλπ.

Έλαβαν επίσης υπόψη τα κάτωθι:
Τιμολόγηση μεταφορικού έργου, αναγωγή, υποθέσεις εργασίας, αφαίρεση 25% των εσόδων υπέρ τρίτων (15%) και διανομής (10%) – το 65% των επιβατών σε οικονομική θέση και το 35% σε καμπίνα, μέση καθαρή κατανάλωση έκαστου επιβάτη στα 7 ευρώ, εποχιακή κατανομή, αξιοποίηση εποχικότητας και πολλά άλλα.

Επιπλέον ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε και κάποια επιπλέον στοιχεία όπως ότι:

  • Το μεταφορικό έργο είναι 12 εκατομμύρια ευρώ
  • Η μελέτη χρησιμοποιεί ως βάση τα 8
  • Τα καθημερινά δρομολόγια το καλοκαίρι αυξάνουν τα έσοδα κατά 1,4
  • Το κόστος αυξάνει κατά 1,1
  • Ποσοστό κέρδους περίπου 30%
  • Oριακή βελτίωση με την καλύτερη χρήση του πλοίου τη θερινή περίοδο 


o Διδάκτωρ Ναυπηγικής
κ. Κωστής Πηγουνάκης
Ακολούθως ο διδάκτωρ Ναυπηγικής κ. Κωστής Πηγουνάκης παρουσίασε μια ακόμα σειρά από διαφάνειες που σχετίζονταν με τα ακριβή στοιχεία ενός τέτοιου πλοίου, με πλήρη ανάλυση.

Σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο κ. Πηγουνάκης, αυτό που χρειάζεται το Ρέθυμνο είναι ένα πλοίο σύγχρονο, κατασκευής περίπου μιας δεκαετίας, με καλές ξενοδοχειακές ανέσεις, 3 μονάδες εστίασης, περίπου στα 145 μέτρα μήκος, 23 μέτρα πλάτος, με 5 έως 6 μέτρα βύθισμα με σύγχρονα συστήματα προσέγγισης και λιμενισμού.

Το πλοίο αυτό θα πρέπει να διενεργεί το ταξίδι σε 7 περίπου ώρες με ταχύτητα 21-23 κόμβους και θα πρέπει να διαθέτει πρωτόκολλο από 900 έως 1500 επιβάτες, 70 περίπου άτομα προσωπικό (το καλοκαίρι), καμπίνες για 300 με 500 κλίνες και περίπου 500 καθίσματα «αεροπορικού» τύπου και χωρητικότητα 150 αυτοκινήτων και 20 φορτηγών σε 2 καταστρώματα.
Ένα τέτοιο πλοίο είπε ο Κοσμήτορας ότι θα κοστίζει καινούργιο περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ ενώ ως μεταχειρισμένο και σύμφωνα με τα στοιχεία της υπάρχουσας αγοράς δεν ξεπερνά το 40 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο αυτό δεν εισακούστηκε θετικά από τους παρόντες εκπροσώπους της Cretan Lines που έως σήμερα κάνουν λόγο για ένα πλοίο αρκετά χαμηλότερου οικονομικού μεγέθους.
Ο κ. Γ.Αποστολάκης Γραμματέας της Cretan Lines έκανε κάποιες ερωτήσεις ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν με όλα τα ανωτέρω στοιχεία η Συνεταιριστική εταιρία μπορεί να καλύψει το κενό και τις ανάγκες του Ρεθύμνου με χαμηλότερο προϋπολογισμό μιας και το ταμείο της εταιρίας έως σήμερα δεν εμφανίζει στοιχεία και κινητικότητα που να μπορεί να πει κανείς ότι είναι εφικτή η απόκτηση ενός πλοίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσαν οι μελετητές.
Η απάντηση που έλαβε δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρη εντούτοις όμως δεν ήταν και απογοητευτική.
Ακολούθως ο Δήμαρχος Αρκαδίου και πρόεδρος της εταιρίας ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, κ. Μανώλης Μανωλακάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος δίνοντας το μήνυμα ότι οι Ρεθυμνιώτες πρέπει και θα στηρίξουν την Cretan Lines με το όποιο πλοίο καταφέρει να φέρει στο Ρέθυμνο.

Αναφορά έγινε από αρκετούς εκ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση για το δρομολόγιο της ΛΑΝΕ και την ανάμειξη του Ρεθύμνου στις άγονες γραμμές του Αιγαίου. Το συγκεκριμένο σχολιάστηκε δυσμενώς από το σύνολο εκείνων που εξέφρασαν άποψη επ? αυτού. Εξοργιστικές ήταν και οι αναφορές αρκετών από το ακροατήριο.

Το γενικότερο κλίμα που υπήρχε στην αίθουσα και μεταξύ των παρευρισκομένων που ήταν κυρίως δημοσιογράφοι, εταίροι του συνεταιριστικού σχήματος και αρκετοί κάτοικοι του Ρεθύμνου, ήταν αυτό της αισιοδοξίας, ότι το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης του Ρεθύμνου τώρα έχει τις προϋποθέσεις μιας υγιούς ανεύρεσης καταλυτικής λύσεως. 

Να σχολιάσουμε και εμείς με τη σειρά μας ότι το Ρέθυμνο αξίζει μια καλύτερη τύχη και μόνο όσοι αποφασίσουν να εμπλακούν σοβαρά με τη λύση του προβλήματος μπορούν να καταφέρουν αυτό που όλος ο Ρεθυμνιώτικος λαός περιμένει εναγωνίως και ποθεί.

Το δικό του καράβι – στο δικό του λιμάνι!

 

Τα εργαλεία πλέον υπάρχουν, η λαϊκή βούληση, θέληση και εντολή υφίσταται και η συγκεκριμένη μελέτη του Πανεπιστημίου με τα άκρως θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματά της, έρχεται σαν «κερασάκι στη τούρτα» να κλείσει τα στόματα όλων αυτών που τόσο καιρό προπαγανδιστικά προσπάθησαν να πείσουν για το αντίθετο με σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών κέντρων.

 

Με τσι γειές μας….

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή