Αμέτρητες χαμένες βαλίτσες στο αεροδρόμιο Σαντορίνης. Ποιος ευθύνεται.
Δεν είναι ευθύνη της FRAPORT, αναφέρει η εταιρία στην «Σ», καθώς αυτή βαρύνει αποκλειστικά τις αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού.
Αίτημα των τουριστικών γραφείων για επιπλέον μέριμνα από τη FRAPORT και την Brinks Security
Τους τελευταίους δύο μήνες η κατάσταση με τις χαμένες βαλίτσες έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο, πέρα από κάθε ιστορικό προηγούμενο.
Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν πλέον «χάσει τη μπάλα», χιλιάδες πλέον τουρίστες καταφθάνουν στην Σαντορίνη αλλά και στα άλλα νησιά μας, δίχως τα προσωπικά τους αντικείμενα και σαφώς χωρίς τις βαλίτσες τους.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από ειδικούς, χάνεται περίπου το 2% των αποσκευών, νούμερο αστρονομικό τόσο για τα αεροπορικά δεδομένα, όσο και για την ιστορία των αεροπορικών εταιριών, καθώς ούτε στις «παρυφές» του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου δεν υπήρχε τέτοιο τραγικό νούμερο.
Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Κατά τη διετία της πανδημίας, όλες οι αεροπορικές εταιρίες αλλά και τα διεθνή αεροδρόμια αναγκάστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης που υπέστησαν, να «παραιτήσουν» 2,5 εκατομμύρια έμπειρους υπαλλήλους που εργάζονταν για χρόνια σε αυτές τις θέσεις και σαφώς γνώριζαν το αντικείμενο. Καθίσταται σαφές ότι αυτοί οι εργαζόμενοι άλλαξαν χώρο εργασίας και εργάζονται πλέον σε άλλους τομείς.
Με τη σταδιακή επανείσοδο στη κανονικότητα και τη μεταCovid-19 εποχή το 2022, οι θέσεις αυτών των εργαζομένων δεν έχουν καλυφτεί από αεροπορικές εταιρίες και αεροδρόμια και όσες εξ αυτών αντικαθίστανται, αφορούν ανειδίκευτο πλέον προσωπικό.
Ως αποτέλεσμα και επειδή ο όγκος του ταξιδιωτικών μεταφορών έχει αναρριχηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της «τουριστικής δίψας» που δημιούργησε η πανδημία (βλέπε Αμερική), τόσο οι αεροπορικές εταιρίες όσο και το προσωπικό εδάφους (ground staff) δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν σε αυτό το ρεύμα και σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια μέχρι να «εξοικειωθεί» το σύστημα με τα νέα δεδομένα αντικατάστασης έμπειρου στελεχιακού δυναμικού εργαζομένων.
Επί παραδείγματι και ενώ οι αφίξεις αεροσκαφών στην Σαντορίνη το 2019 δεν ξεπερνούσαν τις 68, φέτος αναμένεται να αγγίξουν τις 110 ημερησίως.
Αριθμοί ρεκόρ, θετικό μεν για τον τουρισμό μας, αλλά με τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση των αεροδρομίων με το υφιστάμενο προβλημα να απειλεί το τουρισμό, αφού παγκοσμίως οι επιβάτες αρχίζουν να κάνουν «δεύτερες σκέψεις» για ταξίδια, ειδικότερα τα αεροπορικά!!!
Το κυρίαρχο δε πρόβλημα πηγάζει από τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες υπόσχονται ανέφικτα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα και ενώ αυτές οι εταιρίες «πωλούν» την διαχείριση των αποσκευών σε transit μεταφορές, επί της ουσίας αδυνατούν να ανταποκριθούν. Για παράδειγμα, όταν ένας τουρίστας ταξιδεύει από Αμερική για Ευρωπαϊκό αεροδρόμιο και από εκεί με transit υπηρεσία σε κάποιο Ελληνικό νησί, η αεροπορική εταιρία έχει μοσχοπουλήσει αυτή την υπηρεσία στον ταξιδιώτη, αλλά λόγω των πιο πάνω προβλημάτων, αδυνατούν να φέρουν εις πέρας αυτή το έργο με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Καθίσταται επίσης σαφές ότι όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τον φορέα διαχείρισης των Ελληνικών αεροδρομίων, όπου κατά μείζονα λόγο είναι η FRAPORT, κάτι που ισχύει βέβαια και για την Σαντορίνη.
Και εν τέλει… οι επιβάτες που χάνουν τις αποσκευές τους «κείτονται» στα αεροδρόμια με τα «μυαλά στα κάγκελα», οι ξενοδόχοι ιδρώνουν καθημερινά αναζητώντας λύσεις για τις χαμένες βαλίτσες των πελατών τους, ενώ οι υπηρεσίες στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης τρέχουν με τρελούς ρυθμούς και μέχρι δακρύων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό, τα αναρίθμητα αυτά ζητήματα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Σαντορίνης και δημοσιογράφος Βασίλης Κασιμάτης, επικοινώνησε χθες με τη FRAPORT Αθηνών προκειμένου να δοθεί άμεσα η επιβεβλημένη εντολή στην Brinks (εταιρία security αεροδρομίου Σαντορίνης), ώστε οι σεκιουριτάδες να συνοδεύουν τους ήδη ταλαιπωρημένους τουρίστες από το αεροδρόμιο στο γκισέ των απολεσθέντων αντικειμένων (Lost & Found) ο οποίος βρίσκεται δυστυχώς μέσα στο χώρο των αφίξεων, και να μην χρειάζεται να περιμένουν στην πύλη των αφίξεων για άγνωστο προς αυτούς χρόνο, κάτι που ψυχολογικά τους «αποτελειώνει»!