Ανάφη. Η «Ωραία κοιμωμένη»
Επίγειος (κυκλαδίτικος) παράδεισος, με σημαντικό μέλλον στο τουρισμό.
Πολλαπλές ευκαιρίες για υψηλή επενδυτική- επιχειρηματική απόδοση!
Γράφει ο δημοσιογράφος
Βασίλης Κασιμάτης
Στις 5 Μαΐου επισκεφτήκαμε το Κυκλαδίτικο νησί της Ανάφης με την απαράμιλλη αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά, προκειμένου να καλύψουμε δημοσιογραφικά τον εμβολιασμό των κατοίκων κατά του Covid-19.
Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι οι κάτοικοι εμβολιάστηκαν στο 98% και κατά συνέπεια το νησί απέκτησε το τίτλο Covid-Free για το 2021.
Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να περιηγηθούμε οδικώς σε όλη την Ανάφη και καταγράψαμε υπό ένα ακραιφνώς τουριστικό πρίσμα, όλα εκείνα που ομολογουμένως κατατάσσουν το νησί ως ένα ελκυστικότατο προορισμό για τουριστικές επενδύσεις και για επιχειρηματίες που σήμερα θα αγοράσουν με «5» και αύριο θα κοστολογούνται για «25»!
Ας δούμε λοιπόν τα βασικά σημεία αυτού του εξαιρετικού «στίγματος» στις Νότιες Κυκλάδες.
Αυτό που μας έκανε καταρχήν εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ενώ γενικότερα τα Κυκλαδονήσια έχουν έως και τραγικές ελλείψεις σε νερό, αφού τα περισσότερα είναι σχεδόν άνυδρα, σε αντίθεση η Ανάφη διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα σε πολλές τοποθεσίες της να έχουν δημιουργηθεί από τους κατοίκους, μικροί καταπράσινοι κήποι. Σημαντικότερο όλων η αποπεράτωση του Φράγματος Ρούκουνα στην ομώνυμη περιοχή, το οποίο υδροδοτεί αυτόνομα μεγάλο μέρος του νησιού. Και μην αμελούμε αυτό που συνηθίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων να λέγεται: «τόπος με νερό – τόπος πλούσιος »!
Παρόλα αυτά η Ανάφη δεν συγκαταλέγεται στα καταπράσινα νησιά, αλλά κυριαρχεί παντού η «άγρια» Κυκλαδίτικη ομορφιά.
Χαρακτηριστικό του νησιού αποτελούν και η μεγάλοι ορεινοί όγκοι, ενώ και συνολική του έκταση δεν είναι διόλου μικρή αφού αγγίζει τα 40 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η χώρα και οι αμμουδιές
Η Χώρα κτισμένη αμφιθεατρικά με θέα ανατολικά και απαγκιασμένη στο βοριά, βρίσκεται πάνω σε λόφο και έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τα ολόλευκα σπίτια με τους θόλους στην σκέπη, τα στενά δρομάκια από πέτρα, τα περισσότερα κτισμένα στα ερείπια ενός παλιού Βενετσιάνικου Κάστρου.
Η Ανάφη, σχεδόν ανέπαφη από τον χρόνο, διαθέτει χρυσαφένιες αμμουδιές και βαθυπράσινα νερά. Το νησί είναι μοναδικός τόπος για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές, ένα πεντακάθαρο φυσικό περιβάλλον και έναν απλό τρόπο ζωής κοντά στους φιλόξενους κατοίκους του.
Διαθέτει πλέον σε αρκετά σημεία, όμορφες και καλαίσθητες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, σύγχρονες βίλες πολυτελείας προς ημερήσια ενοικίαση και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι νεόκτιστα. Αυτό το τελευταίο είναι το σημείο που αξίζει να προσέξουν οι επιχειρηματίες που διαβλέπουν σε ένα μέλλον του νησιού με μεγάλη απόδοση, καθώς οι τιμές βρίσκονται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται την επόμενη πενταετία να «πάρουν τα πάνω τους» σε μεγάλο βαθμό.
Λιμάνι – Οδικό δίκτυο
Ένα λίαν σημαντικό για την Ανάφη έργο, παραδόθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο και πλέον το νησί έχει ένα ασφαλέστατο λιμάνι «διπλής πρόσδεσης» και έτσι τα βαπόρια και ανάλογα με τη κατεύθυνση του καιρού, μπορούν και προσεγγίζουν δίχως κανένα πρόβλημα τις προβλήτες του. Αν συμπεριλάβει κανείς και το «ντόκο» πρόσδεσης μικρότερων σκαφών από την εσωτερική του πλευρά, τότε σαφώς και κάνουμε λόγο για ασφαλέστερο από αρκετά άλλα λιμάνια σημαντικών νησιών της χώρας.
Όσο για το οδικό δίκτυο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διάνοιξη δρόμων, προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού, εξυπηρετώντας εκείνους που έχουν ή θέλουν να ενοικιάσουν μεταφορικό μέσο. Αν βέβαια είστε λάτρης της πεζοπορίας θα έχετε την δυνατότητα να τη συνδυάσετε με την εξερεύνηση του νησιού ή και με την επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς χώρους της. Η αναρρίχηση είναι ένα από τα σπορ που ενδείκνυνται στην Ανάφη, φτάνει να έχετε κατάλληλο εξοπλισμό.
Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να γίνει με ευθύνη Πολιτείας, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Ανάφης, είναι η συχνότερη συντήρηση των υφιστάμενων οδών, αφού στη δεδομένη περίπτωση της τουριστικής αύξησης και με τους τουρίστες να οργώνουν το νησί, οι δρόμοι χρίζουν σε πολλά σημεία αναβάθμισης του ασφαλτοτάπητα.
Συγκοινωνία
Η εσωτερική συγκοινωνία είναι ικανοποιητική με τακτικά δρομολόγια από τη Χώρα για τον Άγιο Νικόλαο (Λιμάνι), Κλεισίδι, Κατσούνι, Φλαμουρού, Μικρός και Μεγάλος Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Άγιοι Ανάργυροι και Μοναστήρι. Επίσης μπορείτε να εξυπηρετηθείτε ενοικιάζοντας δίκυκλο. Η Ανάφη συνδέεται ακτοπλοϊκώς όλο το χρόνο με Πειραιά, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, και Σαντορίνη.
Αξιοθέατα
Τα πλακόστρωτα σοκάκια και οι παλιοί ανεμόμυλοι στην Χώρα.
Τα ερείπια του Βενετσιάνικου Κάστρου της Χώρας, το οποίο ήταν παρατηρητήριο προς το Κρητικό πέλαγος.
Τα ερείπια του Κάστρου «Πυργί», παρατηρητήριου επίσης, στα νοτιοδυτικά του νησιού.
Η Αρχαιολογική συλλογή, όπου εκθέτονται αγάλματα από την Αρχαία Πόλη Καστέλι.
Τα ερείπια του Ναού του Αιγλήτη Απόλλωνα – Αναφαίου.
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας του 1500 μ.Χ., συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής, στο όρος Κάλαμος.
Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, στον περίβολο του ναού του Αιγλήτη Απόλλωνα – Αναφαίου.
Το «Δρακοντόσπηλο», σπήλαιο με πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, σε πολύ δύσβατη τοποθεσία, στο όρος Κάλαμος.
Το Ανεξερεύνητο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στην τοποθεσία «Πράσα».
Το αρχαίο λιμάνι «Κατελιμάτσα», του οποίου το μεγαλύτερο μέρος του είναι βυθισμένο στη θάλασσα.
Η Αρχαία Πόλη της Ανάφης, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στον λόφο «Καστέλι».
Το εκκλησάκι της Παναγίας του Δοκαριού, στην τοποθεσία «Καστέλι».
Το ύψωμα Βίγλα (584μ.), το ψηλότερο της Ανάφης. Στην κορυφή του, στα 900 -1000 μ.Χ. βρίσκονταν οι Φρυκτωρίες, ένα από τα βασικά κέντρα ενημέρωσης και συνεννοήσεως της Μεσογείου.
Τέλος, στη πολύωρη συνάντηση που είχαμε με τον επί 22 έτη Δήμαρχο Ανάφης Ιάκωβο Ρούσσο, καταλήξαμε σε πολλά συμπεράσματα για το τι χρειάζεται σήμερα το νησί ώστε να αποτελέσει άμεσα, ένα βιώσιμο τόπο για τους κατοίκους, προκειμένου η Ανάφη να κάνει το μεγάλο άλμα και να ενταχθεί στη λίστα με τους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Πρόσβαση σε παραλίες. Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που εντοπίζουμε αυτή τη στιγμή. Η πρόσβαση σε παραλίες είναι ουσιαστικά σε μηδενικά επίπεδα, με μόνη αυτή προς τη πανέμορφη παραλία στο Κλεισίδι, η οποία όμως και λόγω της μοναδικότητας δεν αντέχει το τουριστικό βάρος του νησιού. Κατά τα άλλα και ενώ το οδικό δίκτυο είναι πέρα για πέρα επαρκές, εντούτοις παγίως λείπουν κάποια μέτρα, αλλού 200 αλλού 500 και αλλού χίλια, προκειμένου ο τουρίστας να καταφέρει να φτάσει στις υπόλοιπες καταγάλανες και «χρυσές» αμμουδιές, ώστε αφενός να μοιραστεί το «βάρος» και αφετέρου να κάνουμε λόγο για νησί με πολλές και καταπληκτικές παραλίες.
Αυτό όπου σύμφωνα με τον Δήμαρχο πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να προχωρήσει ο δήμος με fast truck διαδικασίες σε μικρές απαλλοτριώσεις προκειμένου να δοθούν μέσα από ιδιοκτησίες και δημοτικές περιοχές, τα επιπλέον μέτρα που χρειάζονται, ώστε να φτάσουν τα οχήματα σχεδόν μέχρι τις παραλίες. Και λέμε σχεδόν καθώς είναι ευκαιρία από τώρα να κατασκευαστούν χώροι στάθμευσης προ των παραλιών (ίσως και στα 100 μέτρα) προκειμένου να μην φτάνουν τα οχήματα έως την αμμουδιά με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα που βλέπουμε σε άλλα σημεία της χώρας, όταν τότε κυριαρχούσε η άναρχη δόμηση και η «αρπαχτή»!
Επιπλέον για να μπορεί να καθίσταται η Ανάφη βιώσιμο νησί για τους κατοίκους του όλο το χρόνο, χρειάζονται αναβάθμιση η σχολική δομή και η νοσοκομειακή κάλυψη (τώρα έχει ένα πολύ μικρό κέντρο υγείας). Επίσης το νησί χρειάζεται αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάλογα με τους κατοίκους αλλά και των τουρίστες του, όπως επίσης και διεύρυνση του δικτύου των εμπορικών καταστημάτων για προϊόντα τύπου «σούπερ μάρκετ» και αγαθά τουριστικής ανάγκης.
Κατά τα άλλα, η Ανάφη χαρακτηρίζεται μεταξύ όλων των προαναφερόμενων, ως ένα «παρθένο» νησί, το οποίο αν η πρόοδος επέλθει με πρόγραμμα και σταδιακά, απαλλαγμένο από τις νοσηρότητες του τουριστικού παρελθόντος άλλων νησιών, τότε ίσως και σε 5 χρόνια να μιλάμε για ένα νησί «κόσμημα» του Αιγαίου!
Η «Σ» ευχαριστεί τον Δήμαρχο κ. Ρούσσο και τους κατοίκους για την όμορφη φιλοξενία που μας παρείχαν και δεσμευόμαστε ως δημοσιογραφικός οργανισμός, ότι θα βρισκόμαστε πλέον αρωγοί στις προσπάθειες του νησιού για την ήπιας μορφής ανάπτυξή του.