“Ασθενής” … στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Στα τέλη του Απριλίου νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ταυτόχρονα 2 μέλη της οικογένειάς μου από οξεία γαστρεντερίτιδα η οποία οφειλόταν σε έντονη μικροβιακή αναστάτωση του οργανισμού προερχόμενη από τροφική δηλητηρίαση σε συγκεκριμένη ταβέρνα. Η νοσηλεία διήρκησε σχεδόν μια εβδομάδα, κατά την οποία είχα την δυνατότητα αλλά και την ευκαιρία να καταγράψω από κοντά και σε βάθος χρόνου πολλά θέματα που άπτονται των θετικών και αρνητικών σημείων του ιδρύματος.
του Βασίλη
Κασιμάτη Σαν εφημερίδα έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στις προσπάθειες ορισμένων πολιτικών για τον αγώνα που δίνουν με στόχο την αναδιάρθρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Κοντολογίς, έχουμε στηρίξει τον αγώνα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται, αυτό το νοσοκομείο να αποκτήσει κάποτε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.
Σήμερα θα προσπαθήσω να αποτυπώσω την γενική εικόνα που κατέγραψα ως δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας αλλά και του εξωτερικού.
Ιατρικό & Νοσηλευτικό προσωπικό
Η γνώμη που αποκόμισα από την συνεργασία που είχα ως συνοδός των ασθενών/συγγενών μου με τους γιατρούς του νοσοκομείου όλες αυτές τις μέρες ήταν άριστη!
Οι γιατροί πραγματικά δίνουν τον δικό τους αγώνα μέσα σε ένα χώρο που πραγματικά δεν κοσμεί τη πόλη μας. Τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους είναι πολύ λίγα σχετικά με αυτά που θα έπρεπε να υπήρχαν και είναι άξιον απορίας η υπομονή που δείχνουν αλλά και η θετική και γόνιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών.
Στην ίδια γραμμή και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου το οποίο εκτός ελάχιστων περιπτώσεων ήταν εξυπηρετικότατο και αρκετά επαγγελματικό.
Συνέπεια, υπευθυνότητα, ανθρωπιά και προσφορά είναι οι λέξεις που μου έρχονται πλέον στο μυαλό για το εν γένει ιατρικό προσωπικό.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ιατρούς και νοσηλευτές των τμημάτων :
Παθολογικού, Μικροβιολογικού, Γυναικολογικού και Παιδιατρικού
του νοσοκομείου οι οποίοι βοήθησαν ταμάλα στη ταυτόχρονη περίπτωση των δύο μελών της οικογένειάς μου.
Τεχνολογικά μέσα του Νοσοκομείου
Η ίαση λοιπόν των ασθενών οφείλεται 100% στον παράγοντα άνθρωπο-ιατρό και όχι στα σχεδόν ανύπαρκτα μέσα που του διαθέτει η διοίκηση του νοσοκομείου.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου αδυνατεί να ανιχνεύσει τα μικρόβια που πλήττουν και που συνήθως αναπτύσσονται στους ανθρώπινους οργανισμούς στις οξείες γαστρεντερίτιδες και μόνο τα 2-3 βασικά ανιχνεύονται όπως αυτό της Σαλμονέλας και της Σιγγέλας, ενώ τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς κατά εμπειρικό μόνο τρόπο.
Άξιο σχολιασμού είναι το παράδειγμα για το μικρόβιο που αναπτύσσεται στις φιάλες των εμφιαλωμένων νερών.
Συνηθισμένο είναι το φαινόμενο αρκετοί ασυνείδητοι επιχειρηματίες να αφήνουν για αρκετό διάστημα εκτεθειμένα στο ήλιο τα μπουκάλια νερού. Αυτό είναι άκρως
“Βενιζέλειο” επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και δυστυχώς το μικρόβιο αυτό δεν δύναται να ανιχνευθεί στο εργαστήριο του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Αν όμως ο ασθενής αποφασίσει την διακομιδή του στο ΠΑΓΝΥ ή στο “Βενιζέλειο” του Ηρακλείου, τότε τα πράγματα αλλάζουν σαφώς προς το καλύτερο, διότι εκεί τα μικροβιολογικά εργαστήρια διαθέτουν σύγχρονα μέσα ικανά να σώσουν τον κόσμο.
Αναπηρικά καρότσια και φορεία του ιδρύματος είναι σε κακή κατάσταση, ενώ τα είδη λινοθήκης είναι σε άθλια μορφή, τέτοια που σιχαίνεσαι να τα ακουμπήσεις! Σκισμένα σεντόνια, τρύπιες μαξιλαροθήκες, διάτρητα στρώματα τα οποία ανακαλύψαμε ότι το εσωτερικό τους ήταν από ένα πανάρχαιο υλικό σαν … σανό! Είναι σαφές βέβαια ότι τέτοια στρώματα αποτελούν φορείς μικροβίων σε ένα χώρο που θα πρεπε να τελούσε υπό πλήρους αποστείρωσης.
Τα δε μέσα υγιεινής διαπιστώθηκαν ότι στερούνται των βασικών στοιχείων μιας αξιοπρεπούς εμφάνισης. Λεκάνες χωρίς καπάκια, ανύπαρκτοι μέθοδοι αποστείρωσης, ενίοτε έλλειψη ακόμα και χαρτιού υγείας και άλλα τέτοια που υποβαθμίζουν αισθητά την αξιοπρέπεια του ασθενή.
Διαπιστώθηκαν επίσης και ληγμένα προϊόντα δευτερευούσης σημασίας όπως “ξυλάκια” εξέτασης της στοματικής περιοχής απόδειξη της κακής οικονομικής θέσης του νοσοκομείου.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι επίσης σε μέτρια θέση.
Τέτοια παραδείγματα σαν τα προαναφερόμενα τα συναντούν οι ασθενείς του Ρεθύμνου σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που η τεχνολογία παίζει βασικό ρόλο στη θεραπεία τους.
Διοικητικός τομέας.
Σε κάποιο σημείο χρειάστηκε να επικοινωνήσουμε με την διοίκηση του νοσοκομείου.
Τα ιατρικά τμήματα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους επιμελώς με συνέπεια περιπτώσεις που χρήζουν την προσοχή διαφορετικών τμημάτων να μην αντιμετωπίζονται συλλογικά. Αν δεν επέμβει δραστικά ο ασθενής από δική του πρωτοβουλία λίγα πράγματα γίνονται επ αυτού.
Σε μια τέτοια λοιπόν περίπτωση καλέσαμε τη διοίκηση να αναλάβει το ρόλο του «ρυθμιστή». Για κακή μας τύχη, βρεθήκαμε στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Στην υποδοχή του νοσοκομείου… ψυχή ζώσα!
Αναζητήσαμε τη τύχη μας στις «πληροφορίες». Ρωτήσαμε ποιος αντικαθιστά τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Αγάπιο Ακουμιανάκη τις αργίες.
Μετά από αρκετό ψάξιμο μας είπαν ότι χρέη «υπεύθυνου του Νοσοκομείου» έκανε ένας Νοσηλευτής!
Η προσπάθεια να τον αναζητήσουμε την Παρασκευή 1 Μαΐου (ημέρα αργίας)στέφθηκε ανεπιτυχής! Ο «υπεύθυνος» μας βγήκε ανεύθυνος μιας και η πολύωρη αναζήτηση δεν απέδωσε καρπούς. Εν ολίγης αν αποφασίσετε να αρρωστήσετε και χρειαστείτε τις διοικητικές υπηρεσίες - μην αρρωστήσετε ημέρες αργίας!
Αυτά τα γράφουμε υπό το πρίσμα να βοηθήσουμε το έργο της διοίκησης και όχι απαραιτήτως να λειτουργήσουμε ως επικριτές της.
Ασφάλεια Νοσοκομείου
Θέμα προέκυψε και με την ασφάλεια του Νοσοκομείου.
Συγκεκριμένος μεσήλικας υπάλληλος της εταιρίας security (σεκιούριτη) που εργάζεται στη πύλη του νοσοκομείου θεωρεί την καμπίνα της πύλης ως… μαγαζί του!
Παρατηρήθηκε επανειλημμένως ότι ενεργεί κατά το δοκούν και αποφασίζει σε ποιον θα ανοίξει τη μπάρα και σε ποιον όχι, ενώ για τους στοιχειώδης κανόνες ευγένειας και συμπεριφοράς, … ούτε λόγος.
Αγριάδα, τσαμπουκάς ήταν ο κώδικας που ο εν λόγω υπάλληλος επικοινωνούσε με τους διερχόμενους.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ορισμένοι σεκιουριτάδες ότι με το να φορέσουν ένα τζάκετ μιας εταιρίας security δεν σημαίνει ότι αυτομάτως γίνονται αστυνομικοί με εξουσιαστικά καθήκοντα. Είναι απλοί υπάλληλοι που η δουλειά τους είναι να εξυπηρετούν και όχι να περιφέρονται ως «ράμπο».
Ειδικά σε νοσοκομειακούς χώρους επιβάλλεται να έχουν την απαιτούμενη υπομονή και αυξημένη ευγένεια μιας και οι διερχόμενοι επισκέπτες έχουν τα δικά τους προβλήματα που τις περισσότερες φορές είναι λίαν σοβαρά. Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα χώρο νοσοκομείου, δεν βρίσκονται εκεί για λόγους αναψυχής.
Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι η υπάλληλοι υπηρεσιών ασφαλείας (σεκιουριτάδες) πρέπει να έχουν την προβλεπόμενη ειδική άδεια από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς και το σημαντικότερο, ότι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το ρόλο της αστυνομίας, δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα καταστολής και ελέγχου των πολιτών.
Ο ρόλος τους είναι καθαρά αποτρεπτικός (βιτρίνα) και σε περίπτωση προβλήματος απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή τους στην επίλυση. Η μόνη αρμοδιότητα που έχουν είναι να ειδοποιούν τις αστυνομικές αρχές υποδεικνύοντας το σημείο συμβάντος την ώρα και λεπτομερή περιγραφή αυτού.
Με απλά λόγια λοιπόν, “παρατηρητές” και όχι κομμάντος!
Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση της εργοδότριας εταιρίας security του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Αναμένουμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου να ενεργήσει άμεσα και να ελέγξει για τις απαιτούμενες άδειες των υπαλλήλων, κλπ. Τα στοιχεία με τα αποτελέσματα θα τα αναζητήσουμε από τη νοσοκομειακή διοίκηση σε εύλογο χρονικό διάστημα στη συνέχεια του ρεπορτάζ.
Σύστασις: Συστήνουμε σε όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας μας που διαπιστώνουν τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές από ακατάλληλους σεκιουριτάδες να τις καταγγέλουν άμεσα στους “εργοδότες/πελάτες” της εταιρίας security (νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οργανισμούς κλπ) οι οποίοι έχουν και την ουσιαστική ευθύνη κατά νόμο απέναντι στην πολιτεία.
Επίλογος
Όλα τα ανωτέρω συντάχθηκαν ύστερα από ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή μιας και το θέμα της Υγείας στο Ρέθυμνο, επανειλημμένως έχει αποδειχθεί ότι νοσεί! Τα χρέη του ιδρύματος είναι σε τέτοιο υψηλό σημείο που τα παραπάνω ταυτίζονται απολύτως με τις απόψεις των συνδικαλιστικών φορέων του Νοσοκομείου όπου πολλάκις έχουν αναφερθεί και δίνουν τον αγώνα τους από το δικό τους μετερίζι.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι πολίτες του Ρεθύμνου έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους μόνο στους ιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι πραγματικά προσφέρουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για την επίλυση των προβλημάτων υγείας των συνανθρώπων τους.
Ύστερα από τα παραπάνω καθίσταται άκρως αναγκαία η ανέγερση του νέου νοσοκομείου και κάνουμε έκκληση στον κ. Λαμπρόπουλο, το πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ να ολοκληρώσει το συντομότερο τη μελέτη για την καταλληλότητα του οικοπέδου με στόχο να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου.
Το Ρέθυμνο είναι σε απογοητευτική κατάσταση στο τομέα υγείας συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από την ΔΕΠΑΝΟΜ και τις συναρμόδιες υπηρεσίες για λύση, εδώ και τώρα.
Με τσι γειές μας