Βρετανικό Μουσείο: Διεθνής σάλος και φόβοι για κλοπή και κορυφαίων ελληνικών αρχαιοτήτων
Παντελής έλλειψη φύλαξης, κλοπές που ξεκίνησαν εδώ και μία δεκαετία και αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τα συστήματα ασφαλείας συνθέτουν ένα «μπάχαλο» που εκθέτει το μουσείο – Σχεδόν 2.000 αρχαιότητες κλάπηκαν ή καταστράφηκαν, γράφει η Telegraph
Χιλιάδες αρχαιότητες αδιευκρίνιστης αξίας, μεταξύ των οποίων και αρχαιοελληνικές, αντιφατικές δηλώσεις αναφορικά με τα συστήματα ασφαλείας, παντελής έλλειψη φυλάκων σε κορυφαίες πτέρυγες, όπως αυτές με τις αρχαϊκές αρχαιότητες, και άλλα τόσα εξωφρενικά στοιχεία φέρνει στο φως η πρόσφατη υπόθεση της κλοπής πολύτιμων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο. Η έρευνα, που είναι σε εξέλιξη, δείχνει ότι οι κλοπές δεν είναι πρόσφατες αλλά ενδεχομένως να έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με πιθανότερο δράστη τον 56χρονο συντηρητή και επιμελητή Πίτερ Χιγκς, υπεύθυνο μάλιστα για το Τμήμα Ελληνικών Αρχαιοτήτων!
Επικαλούμενη πηγές από το Βρετανικό Μουσείο που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η Telegraph αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της ότι ο πραγματικός αριθμός των αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας που εκλάπησαν ή καταστράφηκαν από τον ίδιο άνθρωπο ξεπερνά τα 1.500 και «πλησιάζει τα 2000». Επιπλέον, άνθρωποι μέσα από το Βρετανικό Μουσείο διαψεύδουν τον επίσημο ισχυρισμό της διοίκησής του ότι λήφθηκαν άμεσα μέτρα όταν αποκαλύφθηκαν οι κλοπές, αφού ισχυρίζονται ότι οι καταγγελίες που έγιναν χρόνια πριν περί πώλησης αρχαιοτήτων μέσω eBay σε γενικές γραμμές «αγνοήθηκαν».
Το μπάχαλο που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο μουσείο, που φιλοξενεί όχι μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και κορυφαίας αξίας ελληνικές αρχαιότητες, εγείρει σοβαρά ερωτήματα όχι μόνο για την ασφάλεια του μουσείου αλλά και για την τύχη όλων αυτών των θησαυρών ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτει, από μόνο του, ένα από τα πιο προβεβλημένα επιχειρήματα των Βρετανών ότι το εθνικό μουσείο τους είναι πιο ασφαλές από αυτό της Ακρόπολης.
Υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες ο δράστης – Ποιες λείπουν
Το εξωφρενικό είναι ότι ο φερόμενος ως δράστης Πίτερ Χιγκς όχι μόνο δρούσε ανενόχλητος αφαιρώντας όλα αυτά τα χρόνια πολύτιμους θησαυρούς από τις συλλογές που είχε κρυμμένες το μουσείο για μελέτη και έρευνα, αλλά έφτασε να τους πουλάει στο eΒay! Και αυτό δεν το έκανε μόνο μία φορά αλλά πολλές όλα αυτά τα χρόνια, με μόλις μία περίπτωση εντοπισμού του από έναν ειδικό, ο οποίος μάλιστα έκανε πρώτος και την καταγγελία.
Το παράδοξο είναι ότι αρκούσε μια ματιά στους επίσημους καταλόγους για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτές οι αρχαιότητες προέρχονταν από τις συλλογές του μουσείου και να συλληφθεί ο δράστης. Μεταξύ των αντικειμένων που εντοπίστηκαν ότι λείπουν περιλαμβάνονται χρυσαφικά, κοσμήματα, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, χωρίς κανείς ακόμα να μπορεί να διευκρινίσει το ακριβές μέγεθος, ούτε ποιοι θησαυροί έχουν χαθεί ή πουληθεί.
Με έναν πρόχειρο, ωστόσο, υπολογισμό η αξία τους εικάζεται ότι ξεπερνά τα δεκάδες εκατομμύρια λίρες, ενώ εξετάζεται σοβαρά η σύνδεση του δράστη με μια σειρά από παράλληλες υποθέσεις απώλειας ή κλοπής. Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι οι κλεμμένοι θησαυροί, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν πολύτιμους λίθους, γυαλί και μέταλλο ακόμα και από το 1500 π.Χ., βρίσκονται ήδη στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο Χιγκς θεωρούνταν ένας από τους περίφημους «Μνημείων Ανδρες» του μουσείου (Monuments Men), όπως αποκαλούν στα αγγλικά τους υπεύθυνους για την προστασία θησαυρών και μνημείων από τη λεηλασία ή την καταστροφή (από αυτόν τον όρο είχε εμπνευστεί την ομώνυμη ταινία ο Τζορτζ Κλούνεϊ). Μάλιστα, μόλις δυο χρόνια πριν, ο Χινγκς είχε εγγυηθεί την προστασία των αρχαιοελληνικών θησαυρών ως επιμελητής της έκθεσης «Αρχαίοι Ελληνες: Αθλητές, πολεμιστές και ήρωες» που βρίσκεται σε περιοδεία.
Ο φόβος ότι μπορεί να έχουν κλαπεί ελληνικές αρχαιότητες είναι περισσότερο από έντονος, δεδομένου ότι ο Χιγκς είχε αποκλειστική πρόσβαση στις αποθήκες, χωρίς κανείς να έχει ποτέ ελέγξει ποια ακριβώς αντικείμενα θα μπορούσαν να λείπουν ή ποια θα μπορούσε να έχει ήδη πουλήσει στο Διαδίκτυο. Ο ειδικός στους μεσογειακούς πολιτισμούς και την Ελλάδα αρχαιολόγος με ανάλογο διδακτορικό ήταν πέραν κάθε υποψίας, χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί ή υποπτευτεί τις κινήσεις του.
Ο ίδιος έλεγε ότι για να ζήσει έκανε ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών, προσφέροντας ξεναγήσεις σε όσους ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τους αρχαίους θησαυρούς. Μάλιστα ήταν ευρύτερα γνωστός στο βρετανικό κοινό από τις συχνές εμφανίσεις του στην τηλεόραση, όπου προσπαθούσε με εκλαϊκευτικό τρόπο να εξηγήσει τη σημασία των ελληνικών αρχαιοτήτων!
