Εικόνα χάους και αποσύνθεσης παρουσιάζει το νησί προς της τουριστικής αυλαίας
* Με σοβαρά προβλήματα η εκκίνηση της σεζόν
* Διαμαρτυρίες φορέων και επιχειρηματιών για τη δραματική εικόνα της Σαντορίνης, παραμονή της έναρξης της τουριστικής σεζόν 2022.
* Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
του Βασίλη Κασιμάτη
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έκανε να ξεχαστούμε πρόσκαιρα από τα προβλήματα της Σαντορίνης. Κι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!
Σαν να μην έφτανε λοιπόν το πρόβλημα της Ουκρανίας και τα όποια «μαύρα σύννεφα» έχει δημιουργήσει η Ρωσο-Ουκρανική κρίση, τώρα έχουμε πλέον ορατό και το θέμα της κακής εικόνας που παρουσιάζει το νησί σε πολλά επίπεδα.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγικοί φορείς του τουρισμού, που προετοιμάζουν σταδιακά τις τουριστικές επιχειρήσεις τους για το άνοιγμα της σεζόν και έξω από τα «μαγαζιά» τους η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, λόγω της απουσίας της δημοτικής αρχής από τα έργα που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί μέσα στο χειμώνα και που τελικά δεν έγιναν.
Ασχοληθήκαμε με οτιδήποτε άλλο πλην της προετοιμασίας. Ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσωπικά αναλώθηκαν τους χειμερινούς μήνες σε απευθείας αναθέσεις για θέματα που ουδεμία σχέση είχαν με τη βαριά τουριστική μας βιομηχανία.
Χάσαμε υπερπολύτιμο χρόνο και αναλωθήκαμε στα βεβαιωμένα λάθη του Αντώνη Σιγάλα, π.χ. για το ΙΜΠΗΣ και τη διακοπή χρηματοδότησης. Μια υπόθεση που μας πήρε 2 μήνες έως ότου τελικά ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο τη συνέχιση χρηματοδότησης του ηφαιστειολογικού Ινστιτούτου, βγάζοντας ευτυχώς άκυρη την απόφαση του δημάρχου. Και τελικά σήμερα φαίνεται ότι η δημοτική αρχή έχασε πάρα πολύ χρόνο σε ανούσια θέματα, όπως τα δήθεν διαστημικά προγράμματα, τους σεκιουριτάδες εν μέσω χειμώνα και άλλα παρόμοια, τα οποία ουδεμία σχέση είχαν ή έχουν με τη προετοιμασία του νησιού για τη τουριστική περίοδο.
Στον αντίποδα, ζητήματα που είχαν εντοπιστεί από όλους και η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει, έμειναν στο χρονοντούλαπο, αφού τελικά διαφάνηκε ότι η προτεραιότητα δόθηκε και πάλι σε σκοτεινές απευθείας αναθέσεις… με ύποπτες εργολαβίες.
Μετεγκατάσταση ΚΤΕΛ
Επί τω πρακτέω, η δέσμευση του Δημάρχου κ. Σιγάλα σχετικά με την απομάκρυνση της αφετηρίας του ΚΤΕΛ από τα Φηρά, παρέμεινε όνειρο θερινής νυκτός. Ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε παραδεχτεί ότι το ΚΤΕΛ προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο και επιβαρύνει δραστικά στο χάος των Φηρών, ενώ είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση για μετεγκατάσταση του, μέσα στο χειμώνα σε οικόπεδο που όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν έτοιμο! Τελικά… άνθρακας ο θησαυρός!
Οδικό δίκτυο.
Αυτή τη στιγμή το οδικό δίκτυο της Σαντορίνης είναι στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ.
Οι λόγοι είναι δύο.
Από τη μια, το γεγονός ότι οι δρόμοι δεν συντηρούνται και οι φθορές χρόνο με το χρόνο, τελματώνουν τη κατάστασή του.
Από την άλλη, τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΘ έχουν δώσει τη χαριστική βολή! Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί στην ΔΕΥΑΘ, αφού η δημοτική επιχείρηση που τελεί υπό την εξαιρετική προεδρεία του Μανώλη Ορφανού, έχει παρουσιάσει κατά γενική ομολογία, εκπληκτικό έργο και έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά. Έχει ταυτόχρονα όμως σκάψει και όλο το νησί. Εκεί λοιπόν έπρεπε τα συνεργεία της δημοτικής αρχής (κι όχι της ΔΕΥΑΘ!) να βρίσκονται διαρκώς από πίσω και να ασφαλτοστρώνουν τα σημεία που επιχειρεί καθημερινά η ΔΕΥΑΘ.
Έλα όμως που τα μικροπολιτικά συμφέροντα αποτελούν τροχοπέδη σε αυτό. Επειδή βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, διαφαίνεται μια εμφανή διάθεση του δημάρχου να θέλει να παρουσιάσει τη ΔΕΥΑΘ ως το αγκάθι της ιστορίας. Διότι από τη μια πλευρά και αναμφισβήτητα ο Μανώλης Ορφανός κατάφερε ίσως για πρώτη φορά, να παρουσιάσει ένα τέτοιο σύνολο έργων στο νησί και από την άλλη ο Αντώνης Σιγάλας το αντιμετωπίζει αυτό «εχθρικά», αφού οι δύο άνδρες θα βρεθούν σε λίγους μήνες ως ανθυποψήφιοι και διεκδικητές (από αντίπαλα στρατόπεδα) του δημαρχιακού θώκου στις εκλογές του 2023.
Έτσι, υπό αυτό το πρίσμα και επειδή ο κόσμος δεν δύναται να γνωρίζει πολλά, ο Δήμαρχος επιδιώκει να εμφανίσει τα λαμπρό έργο της ΔΕΥΑΘ ως … το πρόβλημα στο νησί.
Αυτή όμως η παλαιοκομματικού τύπου μικροπολιτική του κ. Σιγάλα έρχεται ως «Δαμόκλειος Σπάθη», να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στα συμφέροντα της τουριστικής μας βιομηχανίας.
Και ενώ όπως προαναφέραμε, έπρεπε η δημοτική αρχή να βρίσκεται διαρκώς από πίσω από τη ΔΕΥΑΘ και να κλείνει τα χαντάκια που ανοίγονται (και καλώς γίνεται αυτό!) εδώ και μήνες σε όλο το νησί, αυτά μένουν ως παγίδες στο οδικό δίκτυο με τους επαγγελματίες των τουριστικών μεταφορών να καλούνται τώρα να πληρώσουν το «μάρμαρο» αυτής της στενής μικροπολιτικής οπτικής και πρακτικής του κ. Σιγάλα.
Οι ιδιοκτήτες των χιλιάδων ενοικιαζόμενων αυτοκίνητων, των οχημάτων τράνσφερ, ταξί, ΚΤΕΛ, πούλμαν, θα υποστούν μεγάλη ζημιά, καθώς τη καλοκαιρινή περίοδο οι ζημιές σε ελαστικά, αναρτήσεις και λοιπά μηχανικά σημεία αυτών των οχημάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Χώρια που η εικόνα των δρόμων, θα μας δώσει κακό βαθμό στις αξιολογήσεις των τουριστών στις ιντερνετικές τουριστικές πλατφόρμες. Κι αυτό μεταφράζεται σε χρήμα και σε αναγκαστική μείωση τιμών. Ποιος θα πληρώσει αυτές τις οικονομικές απώλειες;;; Ο Δήμαρχος από τη τσέπη του;;;
Αεροδρόμιο – λιμάνι.
Και εδώ τα προβλήματα, μεγάλα. Από τη λήξη της περασμένης τουριστικής περιόδου 2021, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς του τουριστικού κλάδου (Ένωση Ξενοδόχων, σωματεία τουριστικών μεταφορών, κλπ), εντόπισαν τις ελλείψεις και το τι πρέπει να γίνει στις δύο πύλες εισόδου της Σαντορίνης, προκειμένου το 2022 και λόγω της πολύ αυξημένης ροής τουριστών που αναμένεται, να ήμασταν έτοιμοι. Είχαν δε ενημερώσει προσωπικά τον Δήμαρχο Αντώνη Σιγάλα επί αυτών των θεμάτων. Και εδώ δεν έγινε απολύτως τίποτα μέσα στο χειμώνα.
Το αεροδρόμιο αντιμετωπίζει δραματικό πρόβλημα στον εξωτερικό του χώρο. Θέσεις στάθμευσης και διαχείριση τουριστών στο περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου; Αναρχία είναι η λέξη.
Και αν βγει και πει κανείς ότι αυτά είναι ευθύνες της FRAPORT, τότε γελιέται. Καθίσταται σαφές ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής να πιέσει τη FRAPORT στα όσα άπτονται του χώρου της και επίσης ευθύνη της δημοτική αρχής να χωροθετήσει στις περιοχές της δικής της γεωγραφικής αρμοδιότητας.
Λιμάνι. Όσο για τον Αθηνιό, εκεί το πρόβλημα ακούει καταρχήν στη λέξη ISPS. Και για όσους δεν γνωρίζουν, όσο η δημοτική αρχή βαριέται να ασχοληθεί με τις προδιαγραφές που ζητάει το υπουργείο ναυτιλίας και το οικείο λιμεναρχείο για την εφαρμογή του ISPS στο νησί, τόσο όλοι εμείς θα πληρώνουμε διαρκώς τη ζημιά.
Φέτος αναμένεται να έχουμε τεράστιο πρόβλημα στον Αθηνιό, αφού το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να εφαρμοστεί το ISPS, το Σέγκεν, το Home port, το Berth Allocation. Συνθήκες και ναυτιλιακές οδηγίες, που εδώ και τρία χρόνια έχουν απαξιωθεί σε εγκληματικό βαθμό από τη τρέχουσα δημοτική αρχή. Και ενώ αυτά δεν φάνηκαν επί των ημερών της διετούς πανδημίας (2020-2021) για ευνόητους λόγους, το 2022 θα αποτελέσουν αυτές οι ολιγωρίες τη χαριστική βολή!
Το χάος στο Αμμούδι.
Εδώ πλέον τι να πει κανείς; Πόσο να κλάψουν άλλο οι αμέτρητα θιγόμενοι παραγωγικοί φορείς και επιχειρηματίες; Από πέρσι έχουν αναλωθεί εκεί στον Δήμο, σε σχέδια επί χάρτου, γονατογραφήματα σχεδόν όλα και το αποτέλεσμα… μηδέν.
Ο κ. Σιγάλας είχε ανακοινώσει ότι θα λύσει το κυκλοφορικό πρόβλημα του οδικού δικτύου προς το γραφικό όρμο του Αμμουδίου με … απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο (δικής του επιλογής βεβαίως-βεβαίως και με ότι αυτό συνεπάγεται) ώστε να σταματάνε όλα τα οχήματα στο ΚΕΠ/ταχυδρομείο Οίας και από κει να επιβιβάζονται με κόμιστρο σε δήθεν πουλμανάκια του Δήμου και να μεταφέρονται στο Αμμούδι. Αυτό δεν έγινε σε καμία περίπτωση δεκτό, ούτε από το Σωματείο των τράνσφερ, ούτε από τα ταξί, ούτε από την Ένωση ιδιοκτητών οχημάτων Δημοσίας Χρήσεως, ούτε από τους εστιάτορες του Αμμουδίου.
Και εκεί το θέμα κόλλησε. Και αφού κόλλησε, καλά να πάθουμε κατά τον Δήμαρχο!
«Έχασε» αυτός την απευθείας ανάθεση; Ας χάσουμε και όλοι εμείς… τ’αυγά και τα Πασχάλια!
Και σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η γίγα-κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου τεραστίων διαστάσεων στη προτελευταία κατηφόρα προς Αμμούδι, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες οι μπετονιέρες και στα ειδικά οχήματα θα προκαλέσουν τέτοιο κομφούζιο, που το αξιοθέατο μείζονος τουριστικής σημασίας για την Οία, το Αμμούδι θα αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για όλους ανεξαιρέτως. Πως μεταφράζεται αυτό στη τουριστική μας οικονομία; Ένα τεράστιο συν στη καταστροφή που τελείται φέτος στη τουριστική μας βιομηχανία.
Το λιμανάκι (μαρίνα) της Βλυχάδας.
Η άμμος έχει γεμίσει πολλά σημεία της μαρίνας. Οι επιχειρηματίες του θαλάσσιου τουρισμού κραυγάζουν, οι αλιείς αδυνατούν να εισέλθουν, οι καταγγελίες πολλές, οι πράξεις… και εδώ σε μηδενικά επίπεδα. Πλήρης απραξία! Η μαρίνα που δεν έγινε ποτέ μαρίνα, τώρα θυμίζει αμμουδερή παραλία! Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλής πληροφορίες ο σύλλογος των αλιέων Σαντορίνης έχει στείλει επιστολή στον Δήμο προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, μέσα από τις οποίες κάνουν λόγο ακόμα για το το συμβολικό κλείσιμο του κεντρικού λιμένα του Αθηνιού!
Το παραλιακό μέτωπο σε εγκατάλειψη.
Περισσα – Περίβολος, 8 χλμ. Με γυμνό μάτι ο διερχόμενος οδηγός θαρρεί ότι δεν μιλάμε για τη τουριστική Σαντορίνη, αλλά για κάποιο ίσως τριτοκλασάτο νησάκι.
Τι κι αν είχαν δοθεί υποσχέσεις στους επιχειρηματίες της παραλίας, σήμερα δεν απαντούν καν από το δήμο στις εκκλήσεις των καθημαγμένων παραγόντων. Κι όμως σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι πρώτες αφίξεις τσάρτερ και το παραλιακό μέτωπο θυμίζει το βομβαρδισμένο Χάρκοβο.
Επίλογος.
Αυτά που καταγράψαμε και σας παρουσιάσαμε ανωτέρω, είναι μέρος του προβλήματος, ενδεικτικό όμως μιας κατάστασης που στοιχειοθετεί ένα σκηνικό απαξίωσης από πλευράς δημοτικής αρχής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν και άλλα πολλά, τα οποία σχετίζονται με τον τουρισμό στη Σαντορίνη και τα οποία παραμένουν άλυτα υπό ένα διαρκές ανάλγητο δημοτικό πρίσμα.
Ο δήμος είχε στην ευχέρειά του τα 2 χρόνια της πανδημίας και του ήρεμου σκηνικού που αυτή προκάλεσε, αλλά και της διαχείρισης των κυβερνητικών οικονομικών πακέτων για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών. Η πανδημία δεν είναι άλλοθι αθωότητας, αλλά τεκμήριο ενοχής (!!!) για όσους δήμους δεν βελτίωσαν σε αυτό το διάστημα τις συνθήκες της δημόσιας εικόνας στο δήμο τους!
Περιπτώσεις που σχετίζονται εμμέσως πλην σαφώς με το τουριστικό μας προϊόν, όπως η υγεία (νοσοκομείο), ο τομέας των ατυχημάτων, ο τομέας της ενέργειας (ΔΕΗ), ο τομέας της καθαριότητας με τον εργολάβο ακόμα να λειτουργεί (για πόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε!!!) χωρίς σύμβαση, ο φωτισμός των οδών, τα προβλήματα στο νέο περιφερειακό, οι κατολισθήσεις στη καλντέρα, η τραγική έλλειψη στέγασης για εργαζόμενους και οι πανάκριβες τιμές των “υπογείων” και τόσα άλλα, συνθέτουν ένα κακέκτυπο παζλ, που σε ένα και μόνο πράγμα συνηγορεί: Στην άμεση λήψη δράσεων από πλευράς των παραγωγικών φορέων του τουρισμού.
Εδώ και τώρα κινητοποιήσεις, προκειμένου να «ξυπνήσουν» έστω και αργά οι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι, μπας και αναλογιστούν ότι είτε πρέπει να παραιτηθούν, είτε πρέπει να παραχωρήσουν τη διαχείριση και συνάμα τη διαφύλαξη και προάσπιση των τουριστικών μας συμφερόντων, στους πλέον ειδικούς, στους καθ’ύλην και εξ ορισμού αρμοδίους, που δεν είναι άλλοι από τα προεδρεία των έξι τουριστικών σωματείων του νησιού, προκειμένου να ληφθούν άμεσες δράσεις.
Κι αυτά έως ότου αλλάξει η δημοτική αρχή και προχωρήσει η Σαντορίνη με νέα πρόσωπα στο τιμόνι της.