Επαρκεί το Λιμενικό Ταμείο για την Σαντορίνη;
Ο έλεγχος του λιμανιού στα χέρια των ερασιτεχνών ή στους τεχνοκράτες;
νεαΚαθίσταται σαφές ότι η Σαντορίνη ως ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός της χώρας, κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας σε αριθμούς αφίξεων πλοίων ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας.
Εντούτοις τα προβλήματα αναρίθμητα. Τόσα όσα δεν είναι πλέον λογικό να επιλύονται από απλούς ανθρώπους που τοποθετούνται από την εκάστοτε δημοτική αρχή σε θέσεις του διοικητικού συμβουλίου στο δημοτικό λιμενικό ταμείο Θήρας. Αυταπόδεικτο στοιχείο είναι ότι τόσα χρόνια τα γιγάντια προβλήματα παραμένουν άλυτα. Και πως αλλιώς θα ήταν αφού τα μέλη του εκάστοτε Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Θήρας δεν έχουν ουδεμία σχέση με τα ναυτιλιακά ζητήματα.
Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας έχουν αντικαταστήσει τα δημοτικά λιμενικά ταμεία με Οργανισμούς Λιμένος, τα σχήματα των οποίων απαρτίζονται από τεχνοκράτες και ειδικούς. Από την παρακάτω λίστα διαπιστώνει κανείς γιατί η Σαντορίνη έχει μείνει πίσω!
Οργανισμός Λιμένος Πειραιά.
Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας
Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου
Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας
Οργανισμός Λιμένος Πάτρας
Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας
Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας
Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου
Οργανισμός Λιμένος Βόλου
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
Οργανισμός Λιμένος Καβάλας
Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης
Άλλωστε μην αμελούμαι ότι τα λιμάνια όλης της χώρας δεν ανήκουν στους δήμους αλλά στο κράτος με ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας. Τα απαρχαιωμένα δημοτικά λιμενικά ταμεία, όπου αυτά συνεχίζουν να υφίστανται, είναι απλά φορείς διαχείρισης (management).
Αλλά… management από ποιους;;; Από εκείνους που τοποθετούνται συνήθως ρουσφετολογικώς από τον εκάστοτε δήμαρχο; Και το αποτέλεσμα… γνωστό. Καμία λύση στο λιμάνι του Αθηνιού, στον ISPS στη συνθήκη ΣΕΓΚΕΝ, στις υποδομές διαβατηριακού ελέγχου, κλπ, κλπ, κλπ!!!
Και οι ανταγωνιστές της Σαντορίνης, λιμάνια ποιότητας και ανάπτυξης σαρώνουν με τους τεχνοκράτες των Οργανισμών τους.
Υπάρχει δε και η εσφαλμένη άποψη ότι αν η Σαντορίνη αποκτήσει Οργανισμό Λιμένος Θήρας να χάσει τα ταμειακά οφέλη που έχει. Λάθος!
Τα έσοδα από τους εκάστοτε Οργανισμούς Λιμένος αποτελούν παγίως ανταποδοτικά οφέλη για τα λιμάνια που διαχειρίζονται. Με τη διαφορά ότι αυτά τα λιμάνια, τα διαχειρίζονται επαγγελματίες τεχνοκράτες που λογοδοτούν, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται έργο και όχι το διαρκές … ευχολόγιο που διαπιστώνουμε εδώ και δεκαετίες στην Σαντορίνη.
Σε παλαιότερη συνέντευξη του υπουργού ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στον δημοσιογράφο Βασίλη Κασιμάτη στο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣFM 105,4 σχετικά με το αν μπορεί να αλλάξει ο φορέας διαχείρισης του λιμανιού της Σαντορίνης σε Οργανισμό Λιμένος Θήρας, o κ. Υπουργός απάντησε ότι: «Γίνεται. Είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε με τη τοπική αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε βρεθεί το κατάλληλο μοντέλο διαχείρισης του λιμανιού. Άλλωστε και με τη νέα χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, κινιόμαστε ως υπουργείο προς τη κατεύθυνση εκσυγχρονισμού των πλοίων της ακτοπλοΐας μαζί με τις νέες άγονες γραμμές και θα πρέπει να τα λιμάνια μας να ακολουθούν αυτή τη γραμμή».
Βάση των όσων ακούσαμε από τον κ. Πλακιωτάκη, βγαίνει το ξεκάθαρο συμπέρασμα, ότι όταν πριν από 1 χρόνο και μέσα από άρθρο στην εφημερίδα μας «Σαντορίνη» βγάζαμε την είδηση ότι το λιμάνια δεν ανήκουν στους δήμους αλλά στο κράτος (υπουργείο Ναυτιλίας) και τα κατά τόπους δημοτικά λιμενικά ταμεία είναι απλά φορείς διαχείρισης, είχαμε δίκιο.
Τα ίδια ακριβώς ειπώθηκαν και εκφράστηκαν σε άλλη συνέντευξη και από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.
Ο.Λ.Σ.
Εν κατακλείδι εμείς θεωρούμε ότι ένας Οργανισμός Λιμένος Σαντορίνη (ΟΛΣ) στα πρότυπα του ΟΛΠ του Πειραιά ή του ΟΛΗ του Ηρακλείου κλπ, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ώστε και η Σαντορίνη η οποία σημειωτέο εξυπηρετεί πολλούς περισσότερους κατάπλους πλοίων και κρουαζιερόπλοιων από το Ηράκλειο Κρήτης, να έχει ένα σύγχρονο λιμάνι, αντάξιο των συνθηκών της.
Και το γιατί είναι πολύ απλό να το καταλάβει κανείς.
Τα δημοτικά λιμενικά ταμεία αποτελούν δεξαμενές ρουσφετιού. Με ρουσφέτι διορίζονται πολλές φορές οι πρόεδροι, με ψηφολογικά «κριτήρια» διορίζονται συνήθως τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Ακόμα και το προσωπικό πολλές φορές προκύπτει ως γνωστόν … από ρουσφέτια!
Σε αντιδιαστολή, ένας Οργανισμός Λιμένος έχει άλλα κριτήρια, ο Διευθύνων Σύμβουλος υποχρεωτικά πρέπει να κατέχει επιστημονικά εχέγγυα σχετικά με τον διορισμό του. Ομοίως και τα στελέχη ενός τέτοιου Οργανισμού επιβάλλεται να είναι τεχνοκράτες, τεχνογνώστες και όχι να έχουν μπάρμπα στη Κορώνη ή ψηφαλάκια στις τσέπες τους.
Κλείνοντας να πούμε ότι συμφωνούμε με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στο ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τις θαλάσσιες ακτοπλοϊκές συνδέσεις και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους ο εκσυγχρονισμός που επιχειρεί το Υπουργείο, επομένως και το λιμάνι της «τιτανομέγιστης» τουριστικά Σαντορίνης δεν μπορεί ούτε να μείνει πίσω, αλλά ούτε και να παραμείνει στα χέρια του κάθε δοτού μπαρμπα-Γιώργη και της κάθε δοτής κυρα-Κατίνας.
Στο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Fm 105,4 και στην εφημερίδα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (agorapress.gr) έχουμε δύο και μόνα “συμφέροντα”. Το τουριστικό ευ ζην της Σαντορίνης και την καλύτερη διαβίωση των συμπολιτών μας.