Γρήγορη γνώση της ιστορίας της Κρήτης
ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΟΥΤΩΝ
Θέλετε να μάθετε γρήγορα και έγκαιρα ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του νησιού μας; Δεν έχετε παρά ν αποκτήσετε το εξαιρετικά επιμελημένο, εύχρηστο και εύληπτο εγχειρίδιο που εξέδωσε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βουτών.
Έχει τον τίτλο: “Κρήτη: Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μας” και περιέχει την ύλη που διδάχθηκαν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου, κατά το σχολικό έτος που έληξε.
Του Νίκου Αγγελάκη
Τυπωμένο σε χαρτί πολυτελείας και εμπλουτισμένο με έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, το εγχειρίδιο περιλαμβάνει την ιστορία του νησιού μας από την περίοδο πριν την κατάκτηση της Κρήτης από τους Ρωμαίους, μέχρι και τα χρόνια της αυτονομίας και της ένωσης με την Ελλάδα.
Είναι μια εξαιρετική εργασία των δασκάλων του σχολείου κυρίων Χαρίδημου Φραγκομιχελάκη και Μάριου Μπουργουτζιάνη, χορηγός της οποίας είναι η εφημερίδα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών, “Τσαλαβουτώντας”.
Για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα του βιβλίου διαβάζουμε την εισαγωγή, η οποία αναφέρει:
“Σύμφωνα με το ΔΕΠΣ (Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών) και τα ΑΠΣ (Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών) προβλέπονται – προτείνονται για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου από 5 ώρες για διδασκαλία θεμάτων τοπικής ιστορίας με στόχο: “να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία του τόπου τους, να την εκτιμήσουν και να την εντάξουν στη γενική Ιστορία”.
Με την άποψη ότι ακόμη κι αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για αφιέρωση χρόνου στην ιστορία του τόπου που ζούμε, εμείς έπρεπε να βρούμε. Για αντικειμενικούς και ευνόητους λόγους, προχωρήσαμε στον προγραμματισμό και τη διδασκαλία του μαθήματος της Τοπικής Ιστορίας για δύο διδακτικά έτη, δηλαδή, για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.
Η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε το 1994 και έχει υλοποιηθεί αρκετές φορές, με αποδέκτες μέχρι τώρα τους μαθητές της έκτης τάξης, παίρνει με την παρούσα έκδοση, μια πιο ολοκληρωμένη μορφή, αφού διευρύνεται και καλύπτει δύο περιόδους της ιστορικής διαδρομής του νησιού μας:
α) Ρωμαϊκή – Βυζαντινή – Βενετοκρατία (67 π.Χ. – 1645 Αρχή του Κρητικού Πολέμου).
β) Νεότερη (1645 – 1913 Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα).
Ετσι οι μαθητές των δύο μεγάλων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου μπορούν να γνωρίσουν και να προβληματιστούν με γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή τους ή κοντά σ αυτήν, που μπορούν εύκολα να επισκεφθούν με το σχολείο ή με τις οικογένειές τους. Αυτή η άμεση σχέση του μαθητή με το αντικείμενο και τους στόχους του μαθήματος, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διδασκαλίας της Τοπικής Ιστορίας.
Ο μικρός αριθμός ενοτήτων (7 για την Ε΄και 9 για την ΣΤ΄τάξη) πιστεύουμε ότι επιτρέπει στο δάσκαλο να βρει το χρόνο που απαιτείται για τη διδασκαλία τους.
Η ένταξη των ενοτήτων της Τοπικής Ιστορίας γίνεται – όπου είναι εφικτό – με βάση τη χρονική συμπόρευση των γεγονότων γενικής και τοπικής ιστορίας.
Χρονολογικά η αναφορά μας σταματά στο 1913, αφού τα χρόνια που ακολουθούν την Ένωση της Κρήτης, η ιστορία της συνεξετάζεται με τη γενικότερη πορεία του ελληνικού κράτους”.