Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πύλη αποκαλύφθηκε στα Ενετικά Τείχη
Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πύλη στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου έφεραν στο φως οι εργασίες ανάπλασης του εξωτερικού χώρου της στοάς Μακάσι. Μια πύλη που βρίσκεται δίπλα στη στοά και η οποία ουδέποτε έχει καταγραφεί σε κείμενο, σχέδιο ή χάρτη του μεγάλου μνημείου που η ιστορία και ο χρόνος έχουν χαρίσει στην πόλη μας.
Του Νίκου Αγγελάκη
Η παραστάδα που
αποκάλυψαν τα συνεργεία
δίπλα στη στοά Μακάσι Μάλιστα, όπως μας είπε ο αρμόδιος για τα Τεχνικά Έργα Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Μαμουλάκης, η πύλη δεν υπάρχει ακόμη και στα σχέδια του Βερντμίλερ, τα οποία αποτελούν τον πιο σύγχρονο οδηγό για τη μορφή, τη μορφολογία και την κατάσταση των Ενετικών Τειχών.
«Η πύλη αποκαλύφθηκε προχθές, όταν τα συνεργεία αποκάλυψαν μια παραστάδα μια παραστάδα. Μια απ αυτές που υπάρχουν σε κάθε πύλη των Ενετικών Τειχών. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πύλη. Άγνωστη όμως μέχρι σήμερα», μας λέει ο κ. Μαμουλάκης. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για μια πύλη που οδηγούσε στον προμαχώνα Μαρτινένγκο.
Η αποκάλυψη αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη τόσο για τους Ηρακλειώτες, όσο και για τη 13η Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη δημοτική μας αρχή, οι οποίοι διαπιστώνουν πως τα Τείχη έχουν ακόμη μυστικά ν αποκαλύψουν κι αυτό τα κάνει ακόμη πιο γοητευτικά ως μεγάλο ιστορικό μνημείο, όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Χθες τον τόπο ανεύρεσης επισκέφθηκε η αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σταρίδα για να εκτιμήσει την κατάσταση και να δει μεταξύ των άλλων αν η πύλη μπορεί ν αποκαλυφθεί πλήρως.
«Αν η πύλη εκτείνεται προς τα δυτικά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διότι το ένα τμήμα της θα βρίσκεται πάνω στο έργο της ανάπλασης για τη διαμόρφωση της πλατείας Φανερωμένης. Όμως αν η πύλη εκτείνεται προς τ ανατολικά, τότε θα την αποκαλύψουμε », μας λέει ο κ. Μαμουλάκης και προσθέτει: «Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η πύλη θα καταγραφεί πλέον και οπωσδήποτε θα μπει στη σύγχρονη αποτύπωση που κάνουμε σ ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Ευρώπης. Αποτυπώνουμε και τα 5,5 χιλιόμετρα των Ενετικών Τειχών, όχι μόνο για να διατηρηθεί και να συντηρηθεί το μνημείο, αλλά, όπως γνωρίζετε, απώτερος στόχος μας είναι τα Ενετικά Τείχη, με τις απαιτούμενες και απαραίτητες ενέργειες να ενταχθούν στον κατάλογο των Μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco».