6ο και 44ο Δημοτικό Σχολείο: Αγωνίζονται για το αυτονόητο
«Θέλουμε σχολείο και όχι άλλο καφενείο», «6ο - 44ο μαθητές χωρίς σχολείο.
«Σςς… η πολιτεία κοιμάται»,
«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι – Σχολείο τώρα».
Με τα συνθήματα αυτά, μεταξύ άλλων, πάνω από 200
Από τη νομάρχη πήραν
μόνο συμπαράστασημαθητές, γονείς και δάσκαλοι του 6ου και 44ου Δημοτικού Σχολείου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (13/7) διαδήλωση στο κέντρο του Ηρακλείου, προκειμένου έτσι να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι οι αρμόδιοι καθυστερούν να δώσουν λύση στο σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο συστεγαζόμενα σχολεία.
Του Νίκου Αγγελάκη
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του σχολείου, στην οδό Αγίου Τίτου, ύστερα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, την περασμένη Τετάρτη (8/7). Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, θα πορεύονταν μέχρι τη Λότζια, όπου θα έδιναν ψήφισμα στο δήμαρχο κ. Ι. Κουράκη και κατόπιν θα πορεύονταν μέχρι τη Νομαρχία, όπου θα παρέδιδαν το ίδιο ψήφισμα στη νομάρχη κ. Ευαγγ. Σχοιναράκη. Έτσι κι έγινε, με τη διαφορά ότι, τόσο ο δήμαρχος, όσο και η νομάρχης δήλωσαν αναρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα των παιδιών, δεν παρέλειψαν όμως να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους!
Άποψη του κτιρίου του σχολείου,
όπως είναι σήμερα
Το πρόβλημα με το ιστορικό σχολείο του Ηρακλείου, το κτίριο του οποίου κατασκευάστηκε το 1937 και από το οποίο έχουν αποφοιτήσει γενιές επιφανών Ηρακλειωτών, ανέκυψε με τη λήξη του φετινού σχολικού έτους, οπότε συνεργεία του δήμου, τα οποία ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης του σχολείου διαπίστωσαν ότι το κτίριο είναι στατικά ανεπαρκές.
Από τότε άρχισε ο αγώνας δρόμου των γονέων. Το πρόβλημα απέκτησε δύο διαστάσεις. Μια που έχει να κάνει με την αναστήλωση ή την ανακατασκευή του κτιρίου και η άλλη που έχει να κάνει με τη στέγαση των μαθητών κατά το ερχόμενο σχολικό έτος. Αυτή η δεύτερη διάσταση ανέκυψε, διότι οι ειδικοί εκτίμησαν πως είτε το σχολείο αναστηλωθεί, είτε ανακατασκευαστεί, οι εργασίες θα κρατήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο.
Από τότε έχει περάσει ένας μήνας. Σχολεία που να διαθέτουν αίθουσες στο κέντρο του Ηρακλείου δεν υπάρχουν και ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Οι δάσκαλοι πρέπει την 1η Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν στα χέρια τους κλειδί ενός κτιρίου στο οποίο να βάλουν τα παιδιά μέσα. Οι αρμόδιοι αδυνατούν να κάνουν προτάσεις. Φημολογείται η διάσπαση του σχολείου σε άλλα σχολεία του κέντρου. Οι γονείς δεν το συζητούν «Η μόνη υποχώρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να χωριστούν τα δύο σχολεία σε δύο διαφορετικά κτίρια και να ξαναενωθούν μετά την αποπεράτωση των έργων στο δικό τους κτίριο», τονίζουν.
Καμία πρόταση μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας. Το μόνο που έχει γίνει από πλευρά τους είναι η δημοσίευση ανακοίνωσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες να εκμισθώσουν κατάλληλο κτίριο που θα στεγάσει τα 320 παιδιά το νέο σχολικό έτος. Οι γονείς στην προκειμένη περίπτωση έχουν, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν σε διάφορα κτίρι
Πάνω από 200 μαθητές, γονείς και δάσκαλοι
διαδήλωσαν τη Δευτέρα στο κέντρο του Ηρακλείου.
Εδώ, η κορυφή της πορείαςα, προκρίνει τη λύση του κτιρίου του πρώην εργοστασίου Καστρινογιάννη. Όμως η λήξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει σε μια εβδομάδα…
Όσον αφορά στην αναστήλωση του κτιρίου, η ίδια η Σχολική Επιτροπή, με δικά της έξοδα, χρήματα, δηλαδή, τα οποία είχε για την απόκτηση εποπτικού και άλλου υλικού για το σχολείο, προκήρυξε και θα πληρώσει για τη μελέτη σκοπιμότητας, την οποία τελικά θα κάνει γραφείο με έμπειρους και σε άλλα έργα του Ηρακλείου μελετητές. Η μελέτη θα συμπεράνει αν τελικά το κτίριο θα χρειαστεί επισκευή ή ανακατασκευή.
Το μόνο το οποίο τουλάχιστον δέχτηκε ο δήμος είναι να δεχθεί την απόφαση των μελετητών, να επικυρώσει τη μελέτη τους και να προχωρήσει πλέον στην κατασκευαστική μελέτη.
Μετά την επίσκεψη στο δήμαρχο και τη νομάρχη, παιδιά, γονείς και δάσκαλοι επισκέφθηκαν και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και ζήτησαν συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Λήδα Ζαμπετάκη, η οποία όμως απουσίαζε από το γραφείο της για υπηρεσιακούς λόγους. Κατέθεσαν το ψήφισμά τους στη γραμματέα της και κανόνισαν μαζί της ραντεβού για την Τετάρτη (15/7).
Παιδιά γονείς και δάσκαλοι του 6ου και 44ου Δημοτικού Σχολείου αγωνίζονται, δυστυχώς, για το αυτονόητο.
Για κάθε τι που θα έπρεπε να έχει ο πολίτης κάθε ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας όπως υποτίθεται πως είναι η χώρα μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ασφαλή σχολική στέγη, για δωρεάν ποιοτική παιδεία και για κινήσεις που θ ανεβάζουν γενικά το επίπεδο ζωής. Τα παιδιά του 6ου και 44ου δεν τα ζουν σήμερα. Ευτυχώς, τουλάχιστον, μαθαίνουν ν αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.