Η γυμνή αλήθεια για το νερό στη Σαντορίνη (συνέντευξη)
Όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για το τι πίνουμε και καταναλώνουμε και κυρίως τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες στο τουρισμό (ξενοδόχοι, εστιάτορες, κλπ)
Το brand name της Σαντορίνης στηρίζεται εξ’ολοκλήρου στη μαγεία της άγριας και απαράμιλλής ομορφιάς της σε συνδυασμό με τη ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων της. Είναι όμως εντελώς αλήθεια αυτό; Το ρωτάμε διότι βασικό προϊόν σε έναν τόπο είναι το νερό! Είναι το νερό της Σαντορίνης τέτοιο ώστε να συμβάλει στη διατήρηση του ογκωδέστατου brand name του νησιού;
Η “Σ” επιχειρώντας να προσεγγίσει το θέμα νερού, το αν είναι κατάλληλο για πόση, για πλύσιμο, ακόμα και για την υγιεινή των δοντιών μας, αν είναι κατάλληλο το νερό μας για τις πισίνες των ξενοδοχείων που δικαίως χρεώνουν μεγάλα ποσά στις διανυκτερεύσεις τους το τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις εστίασης, κλπ, επικοινωνήσαμε με τον μοναδικό επιστήμονα στο νησί, που σχετίζεται με αυτό το αντικείμενο, τον χημικό κ. Νίκο Χριστόπουλο*.
Ερώτηση. πείτε μας παρακαλώ με πάσα αλήθεια να το νερό στη Σαντορίνη θεωρείται κατάλληλο για τις βασικές μας ανάγκες.
Απάντηση Ν.Χριστόπουλος: Στα σύγχρονα αστικά κέντρα η διασφάλιση της ποιότητας του νερού είναι ένα ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Ως πόσιμο νερό χαρακτηρίζεται το νερό το οποίο είναι «καθαρό» από χημική και μικροβιολογική άποψη και το οποίο μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Στην φύση δεν υπάρχει πραγματικά «καθαρό» νερό. Όλα τα νερά περιέχουν επιμολυντές διαφόρων προελεύσεων. Οι επιμολυντές του νερού μπορούν να προκαλέσουν οξεία αλλά και χρόνια προβλήματα υγείας.
Στα επιφανειακά, στάσιμα, ζεστά ή κρύα νερά (στέρνες, πισίνες, jacuzzi, boiler) ακόμα και στο καθαρό και αποσταγμένο νερό είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το βακτήριο της Λεγεωνέλλας.Η νόσος των Λεγεωνάριων συνήθως αποκτάται μέσω του αναπνευστικού συστήματος, εισπνέοντας αέρα που περιέχει βακτήρια Legionella. Είναι μια βαριάς μορφής πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων) με θνησιμότητα περίπου 5–10%. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, ακολουθούμενη από ξηρό βήχα και πρoοδευτική μεταβολή σε πνευμονία.
Ο τρόπος μετάδοσης της νόσου γίνεται αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων. Τα βακτήρια αυτά ζουν στο νερό και πολλαπλασιάζονται υπό κατάλληλες συνθήκες σε τεχνητά συστήματα νερού με θερμοκρασίες 20οC έως 50οC. Αερολύματα που περιέχουν Legionella μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη ροή του νερού από τη βρύση ή την κεφαλή του ντους, μέσω των φυσαλίδων που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από κλιματιστικά συστήματα.
Ερώτηση: Θα πρέπει να προσέχουμε παραπάνω ή ιδιαίτερα, τώρα, στην εποχή της πανδημίας;
Απάντηση Ν.Χριστόπουλος: Με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων σε θέματα παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατόπιν της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του ιού SARS-COV-2, το υπουργείο υγείας έχει εκδώσει μία σειρά σχετικών εγκυκλίων που αφορούν την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που κυκλοφορεί στα εσωτερικά δίκτυά ύδρευσης. Στην νέα νομοθεσία για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από το υπουργείο υγείας καθορίζεται η παρακολούθηση της λεγεωνέλλας στο νερό που κυκλοφορεί στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, οδοντιατρείων, κρουαζιερόπλοιων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αθλητικών εγκαταστάσεων, πλυντηρίων αυτοκινήτων και ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης. Η ελάχιστη συχνότητα δειγματοληψίας και αναλύσεων καθορίζεται σε 2 φορές ετησίως.
Ερώτηση: “Άνοιξε-κλείσε” τα ξενοδοχεία… υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχουν;
Απάντηση Ν.Χριστόπουλος: Στην Σαντορίνη, με τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και πληθώρα των επιχειρήσεων να παραμένει κλειστή κατά τους χειμερινούς μήνες, γίνεται κατανοητό πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας.
Το νησί μας είναι ένας παγκόσμιος προορισμός. Οφείλουμε όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και να εξασφαλίσουμε την ποιότητα τόσο για το εαυτό μας όσο και για τον τουρίστα. Ας αρχίσει η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών με ένα αγαθό που θεωρείται δεδομένο αλλά σε πολλές περιπτώσεις και με αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Ερώτηση: Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποιοι “ειδικοί” στα θέματα αυτά. Είναι πράγματι ειδικοί;
Αξιοσημείωτος είναι, το σωστός τρόπος δειγματοληψίας για την εγκυρότητα του αποτελέσματος. Για αυτό η ανάλυση και δειγματοληψία πρέπει να γίνεται από Χημικούς σε εργαστήρια διαπιστευμένα. Εμείς αναλαμβάνουμε να εξετάσουμε το νερό που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση ή στο σπίτι, παρέχοντας τα επιστημονικά αυτά πιστοποιητικά .
* ο κ. Νικόλαος Χριστόπουλος, είναι Χημικός, Υπεύθυνος Επιστήμονας εταιρείας “SantoGroup ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΙΚΗ”.
Λίγα λόγια για την εταιρία: Η Santo Group εδρεύει στο νησί της Σαντορίνης και εξυπηρετεί καθόλη την διάρκεια του έτους. Στελεχώθηκε από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με Χημικό ως υπεύθυνο επιστήμονα και ένα δίκτυο πιστοποιημένων συνεργατών. Η εταιρεία μας μετά το πέρας των εργασιών παραδίδει πιστοποιητικό με άδεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα. παρέχοντας τις κατάλληλες επιστημονικές λύσεις για κάθε πρόβλημα.