free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Η τρέλα της ενοικίασης κατοικιών στην Σαντορίνη

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η τρέλα της ενοικίασης κατοικιών στην Σαντορίνη

Ρεκόρ «τρέλας» καταγράφεται στην Σαντορίνη με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ζητούν ανείπωτα ποσά.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός του κράτους να παρέμβει δραστικά στην «αγορά κατοικίας» στην Σαντορίνη.

Και ενώ όλοι αναρωτιούνται που θα φτάσει αυτή η ασυδοσία, αυτή η αισχροκέρδεια, αυτή η παραβατικότητα, στην ουσία όλοι σιωπούν.
Ο λόγος για την αγορά κατοικίας στο νησί της Σαντορίνης.
Κάθε καλοκαίρι και με την εκρηκτική άνοδο του brand name του νησιού, οι ανάγκες για αστική «στέγη» πολλαπλασιάζονται, η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά λόγω της καταστροφικής επέλασης του AirBNB μειώνεται.
Πιο συγκεκριμένα, και έπειτα από την παρείσφρηση στη τουριστική αγορά, των ηλεκτρονικών εφαρμογών τύπου AirBNB, Booking, κλπ, η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο σε αρκετά τουριστικά σημεία του πλανήτη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Βενετία και μέχρι τη προηγούμενη δεκαετία κατοικούσαν 120.000 κάτοικοι. Το 2022 ο πληθυσμός της Βενετίας έπεσε κάτω από τους 50.000, αφού τα ακίνητα διατίθενται και εκεί στις ιντερνετικές εφαρμογές απομειώνοντας τη διάθεση αστικών ακινήτων, προκαλώντας τεράστιο και εμφανές πρόβλημα στον τουρισμό, καθώς έχει μειωθεί δραστικά το εργατικό δυναμικό με αποτέλεσμα να μην προσφέρονται πλέον υπηρεσίες ανάλογες του τουριστικού brand της Βενετίας. Όμως, η Βενετία συνδέεται οδικώς με άλλες περιοχές εκτός του τουριστικού της κέντρου και έτσι κάτοικοι και εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να διαμείνουν είτε επί 12μηνο είτε εποχιακά σε διπλανά σημεία.

Στην Σαντορίνη όμως αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο. Αυτό είναι και το δεδομένο που αποτελεί αντικείμενο ανηλεούς εκμετάλλευσης από τους όσους ιδιοκτήτες παρέχουν ακίνητα για 12μηνη αστική στέγαση σε τιμές απόλυτου παραλογισμού.
Ζητούν ληστρικά ποσά, δεν παρέχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων μισθωτήρια συμβόλαια με τη φοροδιαφυγή να οργιάζει, ενώ οι συνθήκες πολλών εκ των κατοικιών αυτών είναι σε τριτοκοσμικά (για τις τιμές που παρέχονται) επίπεδα!

Παραδειγματικά αναφέρουμε ότι για ένα ακίνητο 85 τ.μ. στην αδιάφορη τουριστικώς Μεσαριά, δίχως πρόσβαση αυτοκινήτου και σε μετριότατη κατάσταση, ιδιοκτήτης ζητάει 1.400 € το μήνα σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ ο ίδιος αναφέρει ότι λόγω της χαμηλής ποιότητας του ακινήτου, το σπίτι διατίθεται για προσωπικό. Ας το δούμε λίγο αυτό…
1.400 Χ 12 μήνες = 16.800. Αν διαιρέσουμε το ποσό αυτής της ενοικίασης δια τους 7 μήνες όπου κατά μέσο όρο εργάζονται οι 4 υπάλληλοι που κάποιος επιχειρηματίας θα στοιβάξει εκεί, καταλήγουμε ότι η διαμονή έκαστου υπαλλήλου θα στοιχίσει 600 ευρώ το μήνα.
Εξακόσια ευρώ ανά υπάλληλο σε μια μετριότατη κατοικία είναι η αποτύπωση του δράματος της Σαντορίνης. Και από εκεί ξεκινάει το γαϊτανάκι της τρέλας στο νησί του Ηφαιστείου. Και για συμβόλαιο εκμίσθωσης… ούτε λόγος! Μαύρα κι άραχνα!!
Άλλες περιπτώσεις που συναντούμε διαρκώς, είναι τα δωμάτια 15 τ.μ. να εκμισθώνονται προς 700 ευρώ το μήνα δίχως να έχουν καν τις βασικές συνθήκες υγιούς διαβίωσης. Ακόμα και κοντέινερ αλλά και παμπάλαια τροχόσπιτα διατίθενται πλέον για στέγη εργατικού δυναμικού προς 600 ευρώ το μήνα!  (Θυμίζουμε ότι η αγορά ενός κοντέινερ κοστίζει από 500 έως 1.000 ευρώ).
Και εκεί αναρωτιέται κανείς… που θα σταματήσει αυτό.
Το φοβερό δε είναι ότι ακόμα και αυτές οι απαράδεκτες περιπτώσεις αστικής στέγασης είναι … και δυσεύρετες. Και στο βωμό της απόλυτης αισχροκέρδειας, θυσιάζεται η Σαντορίνη.

Ας δούμε όμως και τις επιπτώσεις που απορρέουν από αυτό το δράμα, εις βάρος του σημαντικότερου προορισμού της χώρας μας, την παγκόσμια Σαντορίνη!

Με το να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμα σπίτια για εργαζομένους αλλά και εργοδότες, το εργατικό δυναμικό αποτελεί πλέον είδος προς εξαφάνιση, αφού ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να έρθουν Σαντορίνη να εργαστούν και οι περισσότεροι εξ αυτών που έρχονται στο νησί δεν κατέχουν προσόντα ανάλογα του τουριστικού brand του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα, όταν ο Ελληνικός Τουρισμός λανσάρει της Σαντορίνη (σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τον γενικό δείκτη ποιότητας της χώρας) ως τη προμετωπίδα του, με πολυτελείς υπηρεσίες, «ιλουστρασιόν» περιτυλίγματα και γκλαμουράτες αναφορές, με τις ακριβές τιμές να κυμαίνονται ανάλογα του υποτιθέμενου υψηλού προϊόντος και από την άλλη, ο σερβιτόρος, ο ξενοδοχειακός υπάλληλος, το «στέλεχος» του τουριστικού γραφείου, κλπ είναι κυρίαρχα ανειδίκευτα άτομα, τότε για ποια “5στερη” υπηρεσία μιλάμε στην Σαντορίνη;
Και είναι κυρίαρχα ανειδίκευτα, διότι όπως προαναφέραμε τα άτομα με τουριστική εξειδίκευση, μόρφωση και ανάλογη προϋπηρεσία, δεν επιλέγουν την Σαντορίνη με τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης. Προτιμούν να εργαστούν σε άλλα υποδεέστερα τουριστικά σημεία της χώρας ή ακόμα και σε άλλες χώρες.

Αποτέλεσμα; Η Σαντορίνη και σε συνδυασμό με την απαξίωση των δημοτικών της αρχών, να χάνει διαρκώς έδαφος. Η εισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας να μειώνεται και να παρασύρονται όλοι σε μια ατέρμονη κατρακύλα, η οποία έχει ήδη αρχίσει να επιφέρει δραστικές απώλειες στο τουριστικό έσοδο αλλά και το εισόδημα των επιχειρήσεων.
Μόνοι κερδισμένοι; Οι ιδιοκτήτες των ελάχιστων αστικών ακινήτων που τρίβουν τα χέρια τους… πρόσκαιρα όμως. Και λέμε πρόσκαιρα καθώς κυοφορείται φημολογία ότι μετά τις φετινές Εθνικές εκλογές θα κατατεθεί νομοσχέδιο προς ψήφιση που θα επιτρέπει την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων (AirBNB, Booking, κλπ) για 50 ημέρες μόνο το χρόνο.
Αυτό επικροτείται από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και αναμένεται εναγωνίως να ισχύσει, αφού και ο ξενοδοχειακός τουρισμός βάλλεται ανηλεώς από τα ιντερνετικά τουριστικά καταλύματα.  Ακόμα και πρώην κοτέτσια διατίθεται στις εφαρμογές AirBNB, δυσφημώντας σε μεγάλο βαθμό τον Ελληνικό Τουρισμό. Που είναι τα πάλαι ποτέ «Σήματα του ΕΟΤ», που είναι ο κρατικός έλεγχος;

Και μέχρι αυτό το νομοσχέδιο να γίνει πράξη αυτό που συστήνεται είναι :

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός του κράτους να παρέμβει δραστικά στην «αγορά κατοικίας» στην Σαντορίνη. Δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται από αμέτρητα τέτοια ελεγκτικά κλιμάκια κάθε σεζόν οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα, κλπ απλά και μόνο επειδή… φαίνονται οι βιτρίνες τους και η φοροδιαφυγή, αλλά και η παραβατικότητα στα αστικά ακίνητα να οργιάζει!! Το κράτος αυτό να το γνωρίζει, αλλά λόγου του μικρού βαθμού δυσκολίας  κωφεύει. Καλούνται και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των Κυκλάδων να παρέμβουν άμεσα προς αυτή τη κατεύθυνση και να εισαγάγουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σχετική επερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αν θέλει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το ευρύτερο κράτος να συντηρήσει και να διαφυλάξει τη τουριστική του προμετωπίδα – την Σαντορίνη – ο τρόπος είναι ένας.
Άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου πριν να είναι πάρα μα πάρα πολύ αργά. Και σε αυτό θα πρέπει και ο Δήμος Θήρας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν .

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή