Θρίλερ η φετινή κρουαζιέρα
Αμέτρητα ερωτηματικά για το τι μέλει γενέσθαι με τη κρουαζιέρα φέτος
Γράφει ο Βασίλης Κασιμάτης
Δημοσιογράφος «Σ»
Σε μια προσπάθεια να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους επιχειρηματίες του νησιού, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας και οι οποίοι αγωνιούν για το αν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους , αν θα προμηθευτούν εμπορεύματα, αν θα προσλάβουν προσωπικό και σε τι όγκο, η εφημερίδα διενήργησε ρεπορτάζ με στόχο να «αποκωδικοποιήσει» όλα τα εισερχόμενα μηνύματα που άπτονται του εν λόγω ζητήματος.
Από τη μια ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Σιγάλας εμφανίζεται διαρκώς καθησυχαστικός, ενώ προ ημερών κυκλοφόρησε και δελτίο τύπου που με διθυραμβικό τρόπο επιχειρούσε να πανηγυρίσει ο ίδιος για επιτυχίες σχετικά με το φετινό μέλλον της κρουαζιέρας.
Μάλιστα διενεργήθηκε και τηλεδιάσκεψη πρωτοστατούντος του δημάρχου, δήθεν με φορείς του νησιού για το ίδιο θέμα, απουσίαζε όμως μεγάλο μέρος από θεσμικούς φορείς.
Παραδειγματικά αναφέρεται, ότι ενώ κλήθηκε το προεδρείο του ΚΤΕΛ, δεν κλήθηκαν τα 2 σωματεία του μεταφορικού έργου. Καθίσταται σαφές ότι το ΚΤΕΛ δεν έχει απευθείας σχέση με τη κρουαζιέρα, η οποία εξυπηρετείται βάσει υπογραφθέντων συμβάσεων μόνο – με τα Δ.Χ. και ΙΧΕ με Οδηγό – οχήματα του νησιού. Αυτό συνάδει σε ένα πράγμα. Ότι ο δήμαρχος έχει σχηματίσει συγκεκριμένη «αυλή» γύρω του και πορεύεται με τους «αυλικούς» του έχοντας στο μυαλό του τη «πολιτική του βιτρίνα» προσδοκώντας πολιτικό κέρδος από τα επικοινωνιακά του τερτίπια.
Το μόνο βέβαιο είναι… η αβεβαιότητα!
Ερευνώντας τα προγράμματα των ναυτιλιακών εταιριών της κρουαζιέρας, εμφανίζονται δρομολόγια, σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ρωτώντας όμως τους πράκτορες των εταιριών αυτών στην Σαντορίνη, μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο και όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή.
Επίσης μεγάλο θέμα έχει προκύψει για τη νομιμότητα του κατάπλου των πλοίων της κρουαζιέρας και πιο συγκεκριμένα σε ποιο λιμάνι θα αποβιβάζονται οι επιβάτες/επισκέπτες στο νησί.
Από τη μια πλευρά ο νεοσύστατος «Επαγγελματικός Σύλλογος Όρμου Φηρών» δια στόματος του προσωρινού προέδρου του κ. Μιχάλη Πελέκη, διατυπώνει την άποψη ότι το μόνο φυσικό σύνορο για τη κρουαζιέρα είναι ο Όρμος (Παλιό Λιμάνι) των Φηρών, καθώς εκεί εδρεύει μόνο τελωνειακό έλεγχος, έτσι ώστε να αποβιβάζονται οι επιβάτες μόνο στο Παλιό Λιμάνι (Φηρών), καθιστώντας το λιμάνι του Αθηνιού «ακατάλληλο» για αυτή τη δράση. Αυτό βέβαια ωφελεί και το τελεφερίκ τα έσοδα του οποίου στηρίζουν οικονομικά το δήμο Θήρας.
Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Άγγελο Ρούσσο, μας απάντησε ότι: «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα νομιμότητας. Και τα δύο λιμάνια έχουν τελωνειακό έλεγχο. Πως νομίζεται ότι βγαίνουν τα πετρέλαια του νησιού εδώ και χρόνια από τον Αθηνιό; Το κεντρικό λιμάνι της Σαντορίνης έχει πλήρη νομική αρτιότητα ώστε να δέχεται επιβάτες κρουαζιέρας. Αυτό που εμείς ευχόμαστε είναι να έρθει φέτος η κρουαζιέρα και όλα τα άλλα θα κυλήσουν ομαλά. Η κρουαζιέρα θα αποβιβάζεται και από τα 2 λιμάνια στα μέτρα που μπορεί να εξυπηρετήσει το κάθε ένα από αυτά. Δεν θα αλλάξει τίποτα και όπως λειτουργούσαμε, θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε» απάντησε ο πρόεδρος κ. Ρούσσος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επιχειρηματίες του μεταφορικού έργου ζητούν να μην γίνει ουδεμία αλλαγή στο καθεστώς αποβίβασης επιβατών, καθώς είναι αδύνατο να εξυπηρετούνται τα γκρουπ από τον Όρμο Φηρών (άρα από τα Φηρά), αφού δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης πουθενά στη πόλη των Φηρών.
«Θεωρούμαι ότι ο Αθηνιός και ειδικά τώρα που ολοκληρώθηκαν τα έργα και το νέο χωροταξικό του κεντρικού λιμένα του νησιού, εξυπηρετεί στον απόλυτο βαθμό τη κρουαζιέρα, είναι πλέον το σημείο που οι επιβάτες μπορούν να αποβιβάζονται στο νησί χωρίς κανένα πρόβλημα, με απόλυτη ασφάλεια και κυρίως ουδεμία ταλαιπωρία επιβίβασης στα οχήματά τους για τη περιήγησή τους στο νησί.» είπαν και τα δύο σωματεία του μεταφορικού έργου στη Σαντορίνη, ήτοι το «Σωματείο ιδιοκτητών Οχημάτων Δημοσίας Χρήσεως» και το «Σωματείο Εκμίσθωσης ΙΧΕ οχημάτων με Οδηγό».
Στο δια ταύτα
Εν κατακλείδι, αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής για το αν και πως θα έρθει η κρουαζιέρα στο νησί είναι, ότι δεν ισχύει τίποτα απολύτως και όλα θα κριθούν τελικά από την επιδημιολογική εικόνα τόσο της χώρας όσο και της ίδια της Σαντορίνης.
Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ενώ αναμένονταν να ολοκληρωθεί (εν τέλει και με τεράστια καθυστέρηση!) τον Φεβρουάριο το master plan (γενικό σχέδιο διαχείρισης λιμένων του νησιού) προκειμένου να λειτουργήσει και το πολυπόθητο ISPS Code (μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων), μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα από τη μια να χάνονται τεράστια έσοδα για τη Σαντορίνη και από την άλλη να πληρώνει το νησί πρόστιμο για τη μη λειτουργία του ISPS Code, ενώ και η έλλειψη αυτής της εφαρμογής δυσχεραίνει τις σχέσεις του νησιού μας με το τομέα της κρουαζιέρας ευρύτερα, με κίνδυνο να εξαιρεθεί κάποια στιγμή η Σαντορίνη από το “χάρτη” της κρουαζιέρας παγκοσμίως.