
12/2/10
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας φέρνει στο μυαλό όλων μας πλήθος εδεσμάτων, πολλά από τα οποία τον υπόλοιπο χρόνο θεωρούνται απαγορευμένα, ενώ την ημέρα αυτή υπάρχει πάντα το άλλοθι της παράδοσης για την, χωρίς τύψεις, κατανάλωσή τους.
Στο Σαρακοστιανό Τραπέζι τα θαλασσινά έχουν σημαντική παρουσία, τα καλαμάρια, οι γαρίδες και το χταπόδι αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας. Ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση ότι τα θαλασσινά προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και τα αποφεύγει, ενώ αγνοεί το γεγονός ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε πρωτείνη.



Το κρασί, απαραίτητο συνοδευτικό του γεύματος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν κλείνει ποτέ χωρίς το ιδιαίτερο γλυκό του, τον χαλβά.Ο χαλβάς παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του εν λόγω τροφίμου. Ένα κομμάτι χαλβά περιέχει ενέργεια 
Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν και μια άλλη σημαντική ιδιότητα του χαλβά, συγκεκριμένα η σεσαμίνη και η α-τοκοφερόλη, δύο ουσίες του σουσαμιού που βρίσκονται και στο χαλβά φαίνεται ότι συμβάλλουν στη διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι και έτσι στη μείωση της αιθανόλης στο αίμα. Ο χαλβάς λοιπόν φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των επιδράσεων του οινοπνεύματος στον οργανισμό μας την μέρα αυτή.
Συνοψίζοντας θα προτείναμε την τήρηση του εθίμου της Καθαράς Δευτέρας, η οποία στην πραγματικότητα συνδέεται με την ξεκούραση του οργανισμού από το κρέας της Αποκριάς. Οι τροφές αυτής της ημέρας έχουν υψηλή θερμιδική αλλά και σπουδαία θρεπτική αξία. Μην ξεχνάμε ότι ακολουθεί νηστεία σαράντα ημερών με θαλασσινά, όσπρια και χαλβά να βρίσκονται στο προσκήνιο. Ας φροντίσουμε αυτήν την ημέρα το μόνο που θα ανέβει ψηλά να είναι ο χαρταετός μας.




