-
Απαιτούνται λύσεις… εδώ και τώρα!
του Βασίλη Κασιμάτη
Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες της «Σ» και μέχρι και την ημερομηνία σύνταξης του παρόντος (25/2/19), ουδεμία πρόταση έχει παρθεί σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο κεντρικό λιμάνι του νησιού και στα όσα σχετίζονται με την αποβίβαση/επιβίβαση των δεκάδων χιλιάδων επιβατών/επισκεπτών και την μεταφορά αυτών από τα ξενοδοχεία τους προς τα καράβια και το αντίστροφο.
Κι αυτά ενόσω έχουν ήδη γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους συναρμόδιους φορείς, ήτοι λιμεναρχείο και λιμενικό ταμείο. Σαφώς και το πρόβλημα δεν είναι απλό καθόσον τα έργα που αποφασίστηκαν να γίνουν και λαμβάνουν χώρα μεσούσης της έναρξης της τουριστικής περιόδου δημιουργούν μείζον ζήτημα που ενδεχομένως να καταδικάσει το νησί για δεκαετίες, αφού οι «καλοθελητές» δημοσιογράφοι που στηρίζουν άλλους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς καραδοκούν με τις κάμερες τους, να αποθανατίσουν σκηνές «απείρου κάλλους» με τους ιδρωμένους επιβάτες και τους «απηυδισμένους» οδηγούς τους, να προσπαθούν να βρουν λύση στις αφιξο-αναχωρήσεις. Και τα πρωτοσέλιδα που θα τύχουν θα κάνουν διαρκώς το γύρο των ειδησεογραφικών μέσων παγκοσμίως!
Καθίσταται βέβαιο ότι όποια απόφαση και να παρθεί θα αποτελεί «ασπιρίνη» στο πρόβλημα, αφού σε κάθε περίπτωση και δίχως τα φετινά έργα, το λιμάνι μας έχει κριθεί υπερβολικά «λίγο» για τον όγκο της Σαντορίνης.
Κι εδώ τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσον έπρεπε όντως να δαπανηθούν τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ για να επισκευή του Αθηνιού και για το αν θα έπρεπε το αρμόδιο υπουργείο να είχε αποφασίσει να αυξήσει το κονδύλι, δομώντας ένα εντελώς νέο λιμάνι σε άλλη περιοχή, αντάξιο των ειδικού όγκου του ονόματος της Σαντορίνης που βεβαιωμένα κατέχει το τίτλο του «καθρέπτη του Ελληνικού τουρισμού».
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η πρόταση νέου δρόμου από το Μεγαλοχώρι προς την νότια πλευρά του Αθηνιού, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον μονοπάτι μήκους μόνο 2,5 χιλιομέτρων και το οποίο θα αποτελούσε το καταλύτη του προβλήματος βγάζοντας το λιμάνι από τη δεινή συγκοινωνιακή θέση που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια.
«Κολλάει» όμως στο σχέδιο «Νatura». Ε, και;;; λέμε εμείς! Τι πάει να πει Natura;. Δηλαδή είναι καλύτερα να προστατεύουμε 10 βράχια από το να κινδυνεύουμε να εξευτελιστούμε ανεπανόρθωτα και εις τα βάθη των ετών;
Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε ως εφημερίδα, η διάνοιξη αυτού του δρόμου από το Μεγαλοχώρι (στην ουσία περί διαπλάτυνσης και ασφαλτόστρωσης ο λόγος!) αρκούν 3 εργάσιμες μέρες για να γίνει αυτό.
Το νησί λοιπόν χρειάζεται ίσως μια γενική κινητοποίηση ώστε να αναγκαστούν κάποιοι καρεκλοκένταυροι εκεί στο αθηνοκεντρικό κράτος να αλλάξουν το σχέδιο Natura προκειμένου να παρακαμφθεί αυτό το «κόλλημα» με στόχο να προστατευτεί το brand name της Σαντορίνης.
Επίσης, θα πρέπει και το οικείο λιμεναρχείο να συνεργάζεται με τους εκπροσώπους του μεταφορικού έργου που μεταφέρουν τους επιβάτες από και προς το λιμάνι, υπό το πρίσμα της αποσυμφόρησης και ουχί του αυστηρού ελέγχου.
Σύσταση προς το λιμεναρχείο να τηρεί ενιαία πολιτική στη καθημερινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αυτό το τελευταίο το λέμε διότι απλούστατα ανάλογα με το ποιος αξιωματικός έχει βάρδια αλλάζουν και η στοίχιση ι.χ., πούλμαν, φορτηγών, και τέλος επιβατών. Αλλού στοιχίζονται τη μια μέρα, αλλού την άλλη!!!
Και οι οδηγοί/μεταφορείς χάνουν το μπούσουλα. Και μετά έρχονται και οι παραβάσεις. Ας αποφασιστεί λοιπόν ένας και μόνο στρατηγικός χωροταξικός σχεδιασμός προκειμένου και οι επαγγελματίες που επιφορτίζονται το βαρύτατο έργο αποσυμφόρησης του επιβατικού κοινού να γνωρίζουν που να παρκάρουν και πώς να επιβιβάζουν και αποβιβάζουν τους τουρίστες προς και από τα βαπόρια τους.
Δεν χρειάζεται κόπο αλλά … τρόπο. Όλοι γνωρίζουμε τον τιτάνιο αγώνα που καταβάλλουν καθημερινά οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμεναρχείου Θήρας και πραγματικά είναι αξιέπαινοι για τον «ιδρώτα που χύνουν» στην αντιμετώπιση του ατέρμονου αυτού προβλήματος.
Συνεπώς η πρόταση μας αφορά την πραγματικά άξια Λιμενάρχη Θήρας, την Πλωτάρχη κα Κορακά η οποία ίσως θα πρέπει να οργανώσει ένα μίνι σεμινάριο, ώστε οι υφιστάμενοί της να τηρούν μια ενιαία εκτέλεση του έργου διαχείρισης του λιμανιού.
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε σε ένα από τα βασικότερα υπο-προβλήματα στον Αθηνιό που δεν είναι άλλο από τα φορτηγά και τις νταλίκες. Το οικείο Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει να βρει τρόπους σε συνεργασία με τους μεταφορείς ώστε να αλλάξουν οι ώρες που εισέρχονται και απέρχονται προς και από το λιμάνι. Όλοι θυμόμαστε από πέρσι, εκείνη την αποφράδα μέρα (πρωινό) της 28ης Σεπτεμβρίου όταν το Blue Star Delos αποβίβασε 78 νταλίκες και φορτηγά και κυριολεκτικά κόλλησε η κίνηση έως το απόγευμα ανεβάζοντας τον με μέσο όρο της μεταφοράς των οχημάτων στις στροφές του Αθηνιού από τα 15 λεπτά της ώρας (χαμηλή περίοδος) … στις 2,5 ώρες! Επιβάτες τότε έτρεχαν αλαφιασμένοι να προλάβουν τα πλοία τους διανύοντας τα 4,5 χιλιόμετρα με τα πόδια και με τις βαλίτσες και τα παιδιά τους «ανά χείρας» και πολλοί εξ αυτών βέβαια τα έχασαν! Αυτή βέβαια ήταν η επιτομή του περσινού καλοκαιριού, αφού σχεδόν καθημερινά η κατάσταση δεν ήταν και πολύ διαφορετική.
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος Νίκος Ζώρζος σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Γιάννη Ευδαίμωνα είναι εκείνοι που θα πρέπει να δώσουν τις τελικές λύσεις ώστε το ήδη υπάρχον τεράστιο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με σύνεση και ειδικό προγραμματισμό ενεργοποιώντας και το ΠΣΕΑ (Προγραμματικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης) σε μόνιμη βάση και για όσο διαρκούν (2 έτη) τα έργα.