ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΑΜ;
- “Σήμερα ο ελληνικός λαός έχει μιλήσει ότι δεν θέλει το μνημόνιο…”
του Γιώργου
Βλαστού * Πριν ακριβώς 70 χρόνια ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Το ΕΑΜ αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας και των αγώνων κατά του φασισμού. Η επέτειος των 70 χρόνων από την ίδρυσή του υπενθυμίζει στους νεότερους τις τεράστιες δυνατότητες του λαού να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, μέσα από την ενωτική και συλλογική δράση.
Το ΕΑΜ οργάνωσε την πάλη του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εμπνέοντας και τις επόμενες γενιές και μπολιάζοντας τη συλλογική μνήμη των κοινωνικών αγώνων με τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το ΕΑΜ αποτέλεσε κορυφαίο παράδειγμα οργάνωσης ενός διαφορετικού προτύπου κοινωνίας, με τους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας, από την αυτοδιοίκηση και τη δικαιοσύνη, μέχρι τις πολιτιστικές δράσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης. Κυρίως, όμως, κατέδειξε τη δυναμική των λαϊκών αγώνων να καθορίσουν την έκβαση των εξελίξεων, όταν αυτοί έχουν παλλαϊκό και ενωτικό χαρακτήρα. Την ιστορία τη γράφουν αυτοί ακριβώς οι αγώνες και η αριστερά επιφορτίζεται με το καθήκον της συσπείρωσης και της κοινής ενωτικής δράσης πάνω στα μέτωπα της συγκυρίας.
Σήμερα ο ελληνικός λαός έχει μιλήσει ότι δεν θέλει το μνημόνιο, θέλει δημοκρατία, δεν θέλει την κυβέρνηση. Μίλησε ο λαός στις πλατείες, στους δρόμους, 2,5 εκατομμύρια πολίτες με βάση τις δημοσκοπήσεις έλαβαν μέρος στις συγκεντρώσεις αγανάκτησης του Ιουνίου. Τώρα ξαναβγαίνει στους δρόμους οργισμένος ενάντια στα άδικα και αντισυνταγματικά χαράτσια μιας εθελόδουλης κυβέρνησης σε κατάσταση πανικού με μόνο όπλο της τον αυταρχισμό και την προπαγάνδα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης. Το λαϊκό αίτημα ακούγεται ηχηρό: «Να φύγουν!». Οι επόμενες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο της εξόδου για τα δύο τέως μεγάλα κόμματα το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, που και αυτή λειτουργεί με την μνημονιακή λογική. Η ΝΔ ψήφισε το μεσοπρόθεσμο, πρότεινε πρώτη το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και την εργασιακή εφεδρεία.
Και θα φύγουν. Μετά όμως τι; Ο κόσμος ρωτάει. Υπάρχει εναλλακτική λύση;
Αυτή την στιγμή η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία πρόταση έχει εκφωνηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με βασική στρατηγική τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Ένα συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα εκφράζει κοινωνικές ανάγκες και θα εκπροσωπεί τις κοινωνικές δυνάμεις, τα στρώματα εκείνα που σήμερα συμπιέζονται, που θα συμπυκνώνει το σύνολο χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου που μάχονται τη λαίλαπα του μνημονίου και που θα εκφράζει την πλειοψηφία του λαού μας.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις υπάρχει μια κοινωνική πλειοψηφία που ζητάει μια μεγάλη αλλαγή και οι πολιτικές δυνάμεις που την προσδοκούν ή τουλάχιστον λεκτικά ομνύουν σ? αυτήν, οφείλουν να κάνουν τα πάντα, ώστε να μετατρέψουν αυτή την κοινωνική πλειοψηφία και σε πολιτική πλειοψηφία, ώστε να γίνει πράξη αυτή η μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, τα κόμματα της ευρύτερης αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Άρμα Πολιτών) λαμβάνουν αθροιστικά περίπου 30% και αναδεικνύονται σε πρώτη πολιτική δύναμη, χωρίς να λάβουμε υπ? όψιν την πρόσθετη δυναμική που θα έδινε σε μια τέτοια συμμαχία η προοπτική της κοινής καθόδου στις εκλογές. Είναι κρίμα και άδικο να υποστεί ο ελληνικός λαός θυσίες μιας ακόμα δεκαετίας, επειδή οι αντιμνημονιακές-αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις δεν ανέλαβαν την ιστορική ευθύνη να προχωρήσουν σε μια υπέρβαση της σημερινής πραγματικότητας.
Οι 5 βασικοί άξονες αυτής της εναλλακτικής λύσης, όπως τις παρουσίασε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να είναι:
1) Η άρνηση εφαρμογής των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των σκληρών αυτών μέτρων και η αντικατάστασή τους από ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιανομής του πλούτου.
Να φτάσουμε βεβαίως σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά φορολογώντας τους πλούσιους και όχι ξεζουμίζοντας τους μη έχοντες. Να αντιστρέψουμε αυτή την άδικη σχέση έμμεσων ? άμεσων φόρων που έχει φτάσει στο 60 προς 40 σήμερα. Να μειώσουμε το φόρο προστιθέμενης αξίας για τα είδη πρώτης ανάγκης μαζικής κατανάλωσης και εστίασης. Το 23% στην εστίαση είναι εγκληματικό, παράλογο και φυσικά αναποτελεσματικό.
Να αυξήσουμε τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων και του μεγάλου πλούτου και κυρίως να καταργήσουμε επιτέλους τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές τους. Να προχωρήσουμε σε γενναία φορολόγηση όλων των χρηματιστικών συναλλαγών.
Να φορολογήσουμε την εκκλησιαστική περιουσία. Να προχωρήσουμε στη δημιουργία πλήρους περιουσιολόγιου για όλους τους Έλληνες όπου θα καταγράφεται υποχρεωτικά όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία τόσο εντός της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό, ώστε όλοι να συμβάλλουμε ανάλογα με τις πραγματικές μας οικονομικές δυνατότητες.
Το νέο οριζόντιο χαράτσι στα ακίνητα είναι απαράδεκτο και πρέπει άμεσα να ανακληθεί. Να πληρώσουν αυτοί που έχουν, αυτοί που με βάση δημοσιεύματα έχουν πάνω από 600 δις καταθέσεις στην Ελβετία, όχι οι μικροϊδιοκτήτες.
2) Η άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αξιοποιώντας όλα τα όπλα που μπορούμε να έχουμε στη φαρέτρα μας για την επιλεκτική διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και την εξασφάλιση ευνοϊκών όρων αποπληρωμής του υπόλοιπου ανάλογα και με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
3) Η άμεση κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, του τραπεζικού συστήματος. Ήδη έχουμε δώσει πάρα πολλά, 108 δις σε ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες και έχουν το θράσος να μας λένε, ότι δεν κλείνουν τις κάνουλες, αλλά δεν υπάρχει νερό.
Όσοι ιδιώτες μέτοχοι δεν μπορούν να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες τους να παραδίδουν τα κλειδιά στο δημόσιο. Και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού για τη στήριξη της ανάπτυξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της αγροτοκτηνοτροφικής οικονομίας.
4) Ανάπτυξη. Να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη, αλλά όχι με επίκεντρο τα κέρδη των ισχυρών, αλλά με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες. Να χρηματοδοτήσουμε στοχευμένα παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας που χρίζουν ανασυγκρότησης και περικλείουν αξιόλογες αναπτυξιακές δυνατότητες. Να αποκτήσουμε εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας, με στόχο η χώρα μας να έχει σε ένα βάθος χρόνο, μεσομακροπρόθεσμα διατροφική επάρκεια, αλλά και να αναπτύξουμε τις εξαγωγές μας.
Να κοινωνικοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας μας ενισχύοντας και τις αντίστοιχες βιομηχανίες. Να ενισχύσουμε την ανάπτυξη εφαρμογών στις νέες τεχνολογίες, αξιοποιώντας τις σημαντικές ερευνητικές δυνατότητες των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που λοιδορεί η Κυβέρνηση Παπανδρέου.
Να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική θέση της χώρας, όχι για να εκχωρήσουμε τα κέρδη από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να τα εκχωρήσουμε αυτά στην εγχώρια διαπλοκή και στην ξένη τοκογλυφία, αλλά να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
5) Να προχωρήσουμε άμεσα σε μία ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας για όσες και όσους πλήττονται περισσότερο απ? αυτή την κρίση. Να θεσπίσουμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καθώς και εγγυημένη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και βασικές υπηρεσίες. Εδώ ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός. Στον Δήμο Ρεθύμνης η δημοτική πλειοψηφία έχει κάνει πολύ λίγα σ? αυτόν τον τομέα.
Σε αντίστοιχες εποχές η Αριστερά έκανε πράξη την ενωτική δράση πέρα από ιδεολογικές διαφορές όταν την περίοδο του πολέμου και της κατοχής είπε Δημοκρατική Ενότητα και Δημοκρατικό Μέτωπο για την αντίσταση, για την εθνική ανεξαρτησία, για τη λαϊκή κυριαρχία και έφτιαξε το ΕΑΜ.
Σήμερα δεν συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε αντίστοιχης σημασίας ιστορικές εξελίξεις;
* Ο Γιώργος Βλαστός είναι επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου».
Υ.Γ. Με αφορμή την ρίψη αυγού κατά του υφυπουργού του κατ? ευφημισμόν «Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» κ. Μανόλη Όθωνα, δηλώνω ότι θα παραστώ ως μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ της κατηγορουμένης κ. Μαρίνας Δημητριάδου στο δικαστήριο της 10ης Οκτωβρίου 2011. Αν και διαφωνώ με την ρίψη αυγών ως τρόπο πολιτικής αντιπαράθεσης (σίγουρα όμως το αυγό είναι λιγότερο βλαβερό από τα χημικά που ψεκάζει τους πολίτες η κυβέρνηση του κ. υφυπουργού), θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός το ότι ο υφυπουργός κατέθεσε μήνυση εναντίον της, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά από στέλεχος της κυβέρνησης. Αυτό δείχνει ότι έχουν σκοπό να σκληρύνουν την στάση τους στο μέλλον στις διαμαρτυρίες πολιτών, διαισθανόμενοι τι τους περιμένει με τα άδικα μέτρα που παίρνουν. Όμως τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται όταν αποδοκιμάζονται από πολίτες ακόμα και σε τέως «πράσινα κάστρα» όπως το Ρέθυμνο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τους. Δηλαδή, της πλήρους παράδοσης στους πιστωτές, των κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων για να περάσουν τα μνημόνια, των άδικων χαρατσιών και της άγριας καταστολής του υπουργείου του κ. Μ. Όθωνα.
Θεωρώ επίσης γελοία και προσβλητική για το πρόσωπο της κ. Μ. Δημητριάδου αλλά και για όλους τους εργαζόμενους φοιτητές, την δήλωση που έκανε για το περιστατικό, ο Δήμαρχος κ. Γ. Μαρινάκης όπου δήλωσε: «33χρονη που σπουδάζει και αυτό το λέει όλα».
Η συμβολή της συμπολίτισσας μας υποψηφίας διδάκτορος κ. Μ. Δημητριάδου στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και μέσα από τον Σύλλογο «Οι δρόμοι της Ανατολής» είναι σε όλους γνωστή όπως και στον κ. Δήμαρχο και σίγουρα δεν πρόκειται για κάποια «περίεργη» περίπτωση όπως θέλουν να την παρουσιάσουν για να παραπλανήσουν την ρεθυμνιώτικη κοινή γνώμη. Αντί ο κ. Γ. Μαρινάκης να επιδεικνύει τόση θέρμη όντας «βασιλικότερος του βασιλέως» στην υπεράσπιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καλό θα είναι να αποδεχτεί την πρόσφατη πρόταση μας για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, που θα εκφράσει την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις συνδικάτων και επιτροπών της πόλης που έχουν στόχο την άρνηση πληρωμής των κάθε είδους χαρατσιών, ώστε η Δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες να βοηθήσουν και να υπερασπιστούν, πολιτικά και νομικά όλους τους δημότες που θα αρνηθούμε να πληρώσουμε.