free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Μιχάλης Τρούλης: Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Μιχάλης Τρούλης: Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο

  • Το Ρέθυμνο απέκτησε ακόμα μια ταυτότητα

19/9/11

Εκδόθηκε από τις «Εκδόσεις Καλαϊτζάκη» σε πολυτελή και έγχρωμη εκτύπωση το έργο του πολυπράγμονα προέδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου, του Μιχάλη Τρούλη (Ιστορικού).
Ανθός αγάπης, βαθιάς αγάπης και προϊόν γνώσης, πλατιάς γνώσης, το βιβλίο αυτό, που μόνο ο Μιχάλης Τρούλης ή ένας άλλος Ρεθεμνιώτης σαν τον Μιχάλη Τρούλη, αν υπάρχει, θα μπορούσε να το γράψει.

Του Δρ. Γιάννη Μ. Γρυντάκη

” Το καλό βιβλίο δεν το απολαμβάνει κανείς μόνο όταν το διαβάζει, αλλά και όταν το βλέπει. Το καλαίσθητο εξώφυλλο, οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες, οι εντυπωσιακοί πίνακες, το αριστοτεχνικό στήσιμο των σελίδων, η πολυχρωμία και το ποιοτικό χαρτί αποτελούν σημαντικά συνοδευτικά στοιχεία του κειμένου.

Όταν τα συνοδευτικά αυτά στοιχεία βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το κείμενο και όταν το κείμενο είναι ενδιαφέρον, φτάνουμε στο τέλειο βιβλίο. Αυτό το τέλειο βιβλίο έπεσε πριν λίγες μέρες στα χέρια μου και πραγματικά το χάρηκα. Πρόκειται για το νέο πόνημα του γνωστού Ρεθεμνιώτη συγγραφέα Μιχάλη Τρούλη «Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο». Είναι ένα βιβλίο, που κύριο στόχο έχει να προβάλει όλες τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του Ρεθέμνους και να αναδείξει τα μνημεία και τα αξιοθέατά του. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο πολιτισμό. Πριν προχωρήσω στην ανάλυση του περιεχομένου του, θέλω να συγχαρώ τον συγγραφέα για την καταπληκτική δουλειά του αλλά και την υπεύθυνη της έκδοσης για το αψεγάδιαστο σύνολο που μας πρόσφερε.

Το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ποιοτικός τουριστικός οδηγός του νομού
Ο Ιστορικός, Ακαδημαϊκός & Συγγραφέας
κ. Μιχάλης Τρούλης
Ρεθύμνου, χωρίς να χάνει τίποτα από την πρωτοτυπία του. Στην εποχή μας έχουμε ανάγκη από τέτοιους οδηγούς, γιατί έχουμε ανάγκη από τη διαφήμιση του τόπου μας. Όταν κανείς επισκέπτεται μια πόλη, το πρώτο που ψάχνει να βρει είναι κάποιο βιβλίο που θα τον κατευθύνει στις περιηγήσεις του. Αν υπάρχει και είναι κατατοπιστικό, χαίρεται διπλά τις διακοπές του και τις εντυπώσεις του μεταφέρει και σε άλλους επίδοξους επισκέπτες. Με άλλα λόγια όσοι αγαπούν τον τόπο τους φροντίζουν να διοχετεύουν την αγάπη τους μέσα στις σελίδες των βιβλίων εκείνων που θα βοηθήσουν στην τουριστική και ως εκ τούτου στην οικονομική ανάπτυξή του.

Το περιεχόμενό του χωρίζεται σε εφτά επί μέρους ενότητες. Ξεκινά με το απαραίτητο ιστορικό περίγραμμα. Μέσα στις πολύχρωμες σελίδες του Μινωίτες, Αχαιοί, Δωριείς, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σαρακηνοί, Βενετσιάνοι και Τούρκοι εμφανίζονται για λίγο στο προσκήνιο, υπογράφουν με τα ίχνη που άφησαν στο πέρασμά τους και κλείνονται ξανά στο χρονοντούλαπό τους. Στο μέρος αυτό μπορεί κανείς να δει τη διαφορά του συγκεκριμένου βιβλίου με τους απλούς οδηγούς. Εδώ δεν υπάρχουν μόνο οι εικόνες των ιστορικών μνημείων και οι σχετικές λεζάντες, αλλά και βιογραφίες προσωπικοτήτων (π.χ. της Ευγενίας Βεργίτση), αποσπάσματα από αξιόλογα συγγραφικά έργα (π.χ. του Μπουνιαλή) ή από επίσημα κρατικά έγγραφα (π.χ. του οθωμανικού κτηματολογίου), σπάνιες φωτογραφίες ιστορικών προσώπων κ.ά.

Η ξενάγηση αρχίζει με ένα περίπατο στην ιστορική πόλη. Ο αναγνώστης παρέα με την ιστορία, περνά από τη Μεγάλη Καστρόπορτα και πιάνει τη Μεγάλη Ρούγα, σταματά ευλαβικά στον Άγιο Φραγκίσκο και την Παναγία των Αγγέλων, θαυμάζει τους ψηλούς μιναρέδες και τις ορθόδοξες εκκλησίες, πίνει νερό από την κρήνη του Ριμόντι, παίρνει μια ανάσα στην παλιά Ενετική Λέσχη, απολαμβάνει το μικρό λιμανάκι και ετοιμάζεται να ανηφορίσει για τη Φορτέτσα. Στην πόλη αυτή τη μοναδική το παρόν και το παρελθόν δένουν τόσο αρμονικά, ώστε να μην τα ξεχωρίζεις, αφού μέσα στο ένα υπάρχει και το άλλο.

Μετά την πόλη του Ρεθύμνου ο τουριστικός φακός στρέφεται στα χωριά της γύρω περιοχής και εστιάζει στις αναρίθμητες ομορφιές τους. Τα περισσότερα από τα χωριά αυτά βρίσκονται γύρω από το βουνό Βρύσινα, το «βιγλάτορα» τους, όπως τον ονομάζει ο συγγραφέας. Για ποιο να πρωτομιλήσει κανείς; Για το Χρωμοναστήρι, με τις βυζαντινές εκκλησίες και το σύγχρονο πολεμικό μουσείο του; Για τους Αρμένους με το τεράστιο υστερομινωικό νεκροταφείο τους; Για το Γεράνι με το περίφημο σπήλιο του; Για τον Άγιο Κωνσταντίνο με τις βενετσιάνικες βίλες του; Για τα Μυριοκέφαλα, με την ιστορική μονή τους, ή για το Ατσιπόπουλο, τη δεύτερη Φορτέτσα της πόλης;

Ο Μυλοπόταμος εμφανίζεται στη σκηνή των σελίδων με όλη τη μεγαλοπρέπειά του, θρονιασμένος στα Ταλαία όρη με φόντο τον Ψηλορείτη. Αρχαίες πόλεις, όπως η Ελεύθερνα και η Αξός, γνωστά μοναστήρια, όπως των Διοσκούρων και του Βώσακου, τουριστικά χωριά, όπως οι Μαργαρίτες, το Μπαλί και τα Ανώγεια συνοδεύουν τον αναγνώστη μέχρι τη Ζώμυνθο και το Ιδαίο Άντρο, που από αιώνες έπαψαν να ακούγονται οι φωνές του μικρού Δία και οι κλαγγές των όπλων των Κουρητών.

Το Αμάρι, σκαρφαλωμένο στις απότομες πλαγιές του Ψηλορείτη, ξετυλίγει τις φυσικές ομορφιές του, παρελαύνει καμαρωτά στα μάτια του αναγνώστη και προβάλλει τα κατάλοιπα του παρελθόντος (αρχαία Συβριτος, μινωικό νεκροταφείο Μοναστηρακίου, Παναγία Πατσανή) παρέα με ξεχωριστά χωριά, όπως ο Φουρφουράς, το Γερακάρι και ο Μέρωνας. Όποιος διαβάσει τις σελίδες του νιώθει όχι μόνο την επιθυμία αλλά την ανάγκη να το επισκεφτεί.

Η περιήγηση κλείνει με τον Άγιο Βασίλειο. Εδώ πρωταγωνιστούν οι παραλίες του Λυβικού, που όμοιές τους δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Ο Πλακιάς, το Δαμνόνι, το Αμμούδι και η Λίμνη του Πρέβελη υπόσχονται αξέχαστα καλοκαίρια. Οι βρύσες που δροσίζουν το Σπήλι, το εντυπωσιακό Κουρταλιώτικο φαράγγι και τα παλιά ιστορικά μοναστήρια, με πρώτο αυτό του Πρέβελη, δίνουν στην περιοχή όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τη χαρακτηρίσουν μοναδική.

Πριν λίγους μήνες ο ίδιος συγγραφέας πρόσφερε στο αναγνωστικό κοινό ένα άλλο εξ ίσου εντυπωσιακό σύγγραμμα, με τον τίτλο «Νομαρχία Ρεθύμνου». Τα δύο αυτά βιβλία, που το ένα συμπληρώνει το άλλο, χωρίς να το καλύπτει, έχουν κοινό στόχο να προβάλλουν το Ρέθυμνο, από διαφορετικούς δρόμους: το ένα με το κείμενο να συνοδεύει την εικόνα και το άλλο με την εικόνα να συνοδεύει το κείμενο. “

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή