Νέα συνάντηση Νομάρχη για το ΒΟΑΚ
Με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 16/07/09 στο Νομαρχιακό Μέγαρο όπου παρευρέθηκαν οι μελετητές και ο επιβλέπων Μηχανικός της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, οι οποίοι ενημέρωσαν τους παρεβρισκόμενους σχετικά με την πορεία των μελετών για το ΒΟΑΚ, ο Νομάρχης Ρεθύμνου όρισε σήμερα 22/07/09 συνάντηση στο γραφείο του για νέα συζήτηση επί του θέματος αυτού.
Στόχος της συνάντησης αυτής στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ρεθύμνου, οι Δήμαρχοι Γεροποτάμου, Λαππαίων, Νικ. Φωκά, Ρεθύμνου και ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης ήταν να καταλήξουν σε μια θέση για το Νομό σχετικά με τις βελτιωτικές παρεμβάσεις και την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ.
Σε δήλωση που έκανε στην “Ρ.Α”… ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Παπαδάκης
Της Μαρίνας Λάζη είπε:
«… ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης είναι το νούμερο ένα αναπτυξιακό έργο του νησιού μας διότι συνδέεται με την ασφάλεια των πολιτών μας, την ανάπτυξη του τόπου μας, τον τουρισμό μας και την ποιότητα ζωής γενικότερα όλων των Κρητικών και ιδιαίτερα του Ρεθύμνου που δεν έχει δυνατότητα ακτοπλοϊκής ή αεροπορικής επικοινωνίας με την υπόλοιπη Ελλάδα παρά μόνο μέσω Χανίων και Ηρακλείου.
Σχετικά με τις ενημερώσεις των μελετητών την προηγούμενη εβδομάδα στα περισσότερα θέματα βρίσκουν τους παραβρισκόμενους φορείς σύμφωνους με μερικές όμως ομόφωνες ενστάσεις σε κάποια σημεία.
Ο κ. Παπαδάκης μιλώντας για τις ενστάσεις τόνισε: «…όπως αντιμετωπίζεται ο Βόρειος Οδικός Άξονας στο Νομό Χανίων και στα κομμάτια Χανίων και Ηρακλείου με νέες προδιαγραφές, έτσι και η ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ πρέπει να εξετάσει ομοίως και τα κομμάτια που αφορούν το Ρέθυμνο. Πιο συγκεκριμένα εκεί που υπάρχει ιδιαίτερα ένταση είναι από τον κόμβο Αμαρίου μέχρι την Σκαλέτα όπου θα πρέπει να δοθεί εντολή στον μελετητή για διαπλάτυνση του υπάρχοντος δικτύου.
Ο ίδιος ο μελετητής μας πρότεινε στηριζόμενος στην επιστημοσύνη του, τα γεωμετρικά αλλά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ότι θα χρειαζόταν μια επαναχάραξη του δρόμου αυτού να πάει νοτιότερα από το υπάρχον του Βορείου Οδικού Άξονα, ώστε να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη στην περιοχή αυτή στις προσεχές δεκαετίες, όπως συμβαίνει στην περιοχή του Καβρού όπου θα πάει νοτιότερα περίπου 500-1000 μέτρα και λίγο βορειότερα από την λίμνη Κουρνά και μάλιστα αυτή η επαναχάραξη καταλήγει στον Πετρέ».
Ομόφωνη ήταν και η συμφωνία για το θέμα της ουσιαστικής αναβάθμισης του δρόμου από το Γεροπόταμο μέχρι το Εξάντη.
Επίσης, ζητήθηκε να προκηρυχθεί μελέτη για να εξεταστεί το κομμάτι από το Αξεμέ μέχρι το Φόδελε οπού είναι και τα όρια του Νομού.
Ο Νομάρχης συνέχισε «… ζητήθηκε να συμπεριλήφθη η μελέτη του Βορείου Οδικού Άξονα της Κρήτης από τη Σούδα στο αεροδρόμιο, το οποίο εξυπηρετεί γενικά το Νομό Χανιών αλλά και όλο το Νομό Ρεθύμνου.
Παρότι είχαμε προτείνει να είναι κομμάτι Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου του ΒΟΑΚ, αυτό δυστυχώς δεν έχει συμπεριληφθεί πλήρως».
Τόνισε δε, πως το ΒΟΑΚ βρίσκεται στην χειρότερη θέση στα Διευρωπαϊκά Οδικά Δίκτυα όλων των Κρατών Μελών της Ε.Ε καθώς παρατηρούνται διαρκώς ατυχήματα.
Συζήτηση επί του θέματος επιθυμούν οι τοπικοί φορείς με το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να δείξουν πόσο επιτακτικό και φλέγον είναι το θέμα καθώς θεωρούν αδιανόητο η Εγνατία οδός να λαμβάνει 6,7 δις. Ευρώ από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
και άλλα 2-3 από την ΕΣΠΑ, ενώ οι «φτωχοί συγγενείς» όπως μας χαρακτήρισε ο Νομάρχης να παίρνουμαι 100-200 εκ. Ευρώ τα τελευταία χρόνια από το 3ο πακέτο ενώ ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για το ΕΣΠΑ είναι για 3 εκ. Ευρώ.
Τέλος, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε: «..ο ίδιος ο μελετητής προτείνει στηριζόμενος στην επιστημοσύνη του και τα δεδομένα της περιοχής ότι είναι καλύτερη μια επαναχάραξη της περιοχής η οποία ούτε δαπανηρή είνα,ι ούτε θα καθυστερήσει το θέμα του ΒΟΑΚ. Το έργο δεν μπαίνει σε υποθήκη αντιθέτως είναι μια εναλλακτική άποψη. Αντί να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου και ίσως απαλλοτριώσεις σπιτιών ή ξενοδοχείων, να γίνει μία επαναχάραξη και απαλλοτρίωση χωραφιών με ελαιώνες η οποία είναι λιγότερο δαπανηρή».