Οι εισηγήσεις για το μέλλον του νέου λιμανιού στον Αθηνιό
Τα είπαν, πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου και μεταφορείς αυτοκινητιστές
Γράφει ο δημοσιογράφος
Βασίλης Κασιμάτης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που η «Σ» διενήργησε στις 13 Ιανουαρίου στο λιμάνι του Αθηνιού και αφού συνομίλησε με τους μηχανικούς του έργου, η παράδοση του νέου λιμένα αποτελεί πλέον θέμα ολίγων μόνο ημερών.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο Β’ τμήμα, αυτό που βρίσκεται μπροστά από τη Πύλη 4, τα οποίο έχει ήδη ενωθεί με το τμήμα Α’ που θυμίζουμε είχε παραδοθεί την Άνοιξη.
Θα έχει μείνει πλέον η διάλυση του εργοταξίου κατασκευής σκυροδέματος και η πλήρης επίστρωση του οδοτάπητα σε τρία μικρά σημεία, «μερεμέτια» που θα κλείσουν και αυτά μέχρι το αργότερο τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να είναι εντελώς έτοιμο και καθαρό το ανακατασκευασμένο λιμάνι προκειμένου να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
Ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η επισκευή του οδικού δικτύου του Αθηνιού, στο σημείο που υπέστη το ρήγμα στη «γνωστή» στροφή και οσονούπω παραδίδεται στη κυκλοφορία.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, το νέο λιμάνι θα μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα 3 μεγάλα πλοία στο κεντρικό του μέρος, 2 μικρότερα πλοία τύπου καταμαράν (δίχως γκαράζ) στο νότιο τμήμα και κάποιες λάντζες εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στο βόρειο τμήμα, ενώ στη προβλήτα «Επικίνδυνα» θα εξακολουθεί να μπορεί να δένει ένα ακόμα (τέταρτο!) πλοίο. Κι όλα αυτά… ταυτόχρονα!!
Κι εδώ γεννάται ένα μείζον πρόβλημα.
Το κατά πόσο, η αρτιότητα και οι μεγάλες δυνατότητες του νέου λιμανιού στον Αθηνιό, θα δημιουργήσουν τεράστιους μπελάδες στο νησί και το εάν τελικά θα γυρίσει «μπούμερανγκ» η μεγάλη αυτή αναβάθμιση στο brand name της Σαντορίνης, με ορατό το ενδεχόμενο για σημαντική δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος!
Όταν το 2019 το νησί βρέθηκε στη «κορυφή» του από πλευράς πληροτήτων, ο Αθηνιός σε σχέση με το οδικό του δίκτυο αδυνατούσε να εξυπηρετήσει καλά-καλά ένα μόλις μεγάλο βαπόρι, με τις γνωστές ατιμωτικές εικόνες να στιγματίζουν και να στοιχειώνουν τη Σαντορίνη έκτοτε και με αποτέλεσμα και λόγω των αναρίθμητων bad reviews (κακών αναφορών / καταγγελιών) από αμέτρητους ταλαιπωρημένους τουρίστες στα social media, το νησί να κατρακυλήσει αρκετές θέσεις το Μάρτιο του 2020 στις μετρήσεις των τουριστικών διαγωνισμών και των διεθνών βραβείων ποιότητας και δημοφιλίας. Κι αυτά με ένα και μόνο βαπόρι τότε να προσδένει και λόγω κυρίως του ανεπαρκέστατης οδικής σύνδεσης με το υπόλοιπο νησί.
Τώρα που το λιμάνι θα μπορεί να φιλοξενεί 3 και 4 μεγάλα βαπόρια και άλλα 2 μικρότερα, συν τις λάντζες,… τι;;;
Το 2019 η Σαντορίνη φιλοξενούσε 18 κατάπλους πλοίων ανά ημέρα, τόσα βαπόρια όσα δηλαδή ήταν αδειοδοτημένα από το υπουργείο ναυτιλίας και το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών το γνωστό Σ.Α.Σ. Πολλά εξ αυτών έφταναν ταυτόχρονα στο νησί και το λιμεναρχείο Θήρας τα «τοποθετούσε» σε σειρά αναμονής με το αιτιολογικό ότι ο Αθηνιός τότε είχε μόνο μια προβλήτα πρόσδεσης πλοίων, λόγω της καταστροφής που είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια το υπόλοιπο λιμάνι.
Υπό τη νέα τάξη πραγμάτων όμως, τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια αδειοδοτημένα από το Σ.Α.Σ. και θα τυχαίνει πάμπολλες φορές να φτάνουν στη Σαντορίνη ταυτόχρονα, οι καπετάνιοι των πλοίων αυτών (και με το δίκιο τους!) θα απαιτούν την άμεση πρόσδεση σε μια εκ των πολλών ελευθέρων θέσεων στη προβλήτα και δυστυχώς το λιμεναρχείο, ΔΕΝ θα μπορεί … και το επαναλαμβάνουμε ακόμα μία φορά… ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ (!) να αρνείται τη πρόσδεση των στον ΑΘηνιό, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος.
Κι εδώ φτάνουμε στο δια ταύτα, το οποίο περιλαμβάνει την απλή μαθηματική μέθοδο των τριών!
Όταν με ένα πλοίο «κόλλαγε» σε απίστευτα επίπεδα η έξοδος και είσοδος του λιμανιού, τώρα με 2, 3 ακόμα και τέσσερα πλοία ταυτόχρονα, πόσο θα “κολλάει”. Τι έχει να γίνει;
Εμείς αυτό που προβλέπουμε είναι ότι δεν παρθούν άμεσα δραστικές αποφάσεις για τη κυκλοφοριακή αγωγή και τη ταυτόχρονη πρόσδεση πλοίων, οι εικόνες που θα αντικρίσουμε θα κάνουν το γύρο των τηλεοπτικών δικτύων παγκοσμίως και το νησί του ηφαιστείου θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη από τις αλλεπάλληλες δυσφημιστικές αναφορές.
Στις 14 Ιανουαρίου επισκεφτήκαμε στο Λιμενικό Ταμείο, τον πρόεδρο κ. Άγγελο Ρούσσο, μαζί με τους εκπροσώπους των σωματείων «Ιδιοκτητών Οχημάτων Δημοσίας Χρήσεων» και «ΣΕΟΟ Κυκλάδων» (ΙΧΕ με Οδηγό).
Σε ερώτηση σχετικά με το πότε επιτέλους θα υλοποιηθεί το Master Plan ο πρόεδρος κ. Ρούσσος μας απάντησε τα εξής:
«Τις προσεχείς ημέρες θα δημιουργήσουμε διαγωνισμό με σκοπό να αναλάβει τάχιστα μια μελετητική εταιρία να σχεδιάσει τη κυκλοφοριακή / συγκοινωνιακή αγωγή της χερσαίας ζώνη του λιμανιού, ώστε να ακολουθήσει και η διαδικασία υλοποίησης του ISPS».
Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι μέχρι της 25 Ιανουαρίου θα συγκαλέσει σε διαβούλευση τα σωματείων που σχετίζονται με το μεταφορικό έργο, ήτοι ΚΤΕΛ, Ταξί, οχήματα ΔΧ, οχήματα ΙΧΕ με οδηγό (βανάκια) προκειμένου μαζί με τη λιμενική αρχή να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις των επαγγελματιών για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.
Κλείνοντας τη συνάντηση με τον κ. Άγγελο Ρούσσο, του θέσαμε και τη πρόταση να γκρεμιστούν άμεσα οι γνωστές «Καμάρες» (Πύλες Β1, Β2, Β3) όπου πλέον βρίσκονται καταμεσής του λιμανιού και εμποδίζουν τα όποια σχέδια για ορθή κυκλοφορία και να κατασκευαστούν 3 σκίαστρα επιβατών έξω από κάθε θέση πρόσδεσης πλοίων. Με αυτό τον τρόπο και αφού ξηλωθεί από τον Εργολάβο και το εργοτάξιο σκυροδέματος, δύναται να τοποθετηθεί μια νησίδα πεζοδρομίου στη «νέα» μέση του λιμανιού, προκειμένου τα οχήματα τα ακολουθούν εισερχόμενα στο λιμάνι, κυκλική πορεία προκειμένου να εξέρχονται πάλι από αυτό με τάξη και ασφάλεια. Αυτό το μοντέλο κίνησης το γνωρίζουμε καλά, αφού έτσι ακριβώς λειτουργεί και το αεροδρόμιο Σαντορίνης, όπως βέβαια και πάρα πολλά άλλα λιμάνια και αεροδρόμια στη χώρα.
Αυτά ειπώθηκαν στις 14 Ιανουαρίου και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μυτιληναίου στο Volcano TV Κυκλάδων, όπου ο υπογράφων, τόσο με την ιδιότητα του δημοσιογράφου όσο και του Αντιπροέδρου των ΣΕΟΟ Κυκλάδων (Σωματείο Εκμισθωμένων Οχημάτων με Οδηγό) ανέλυσε με πάσα λεπτομέρεια τις παραπάνω εισηγήσεις και προτάσεις.
Αναμένουμε λοιπόν τη πρόσκληση του Λιμενικού Ταμείου για τη συζήτηση με τους φορείς όπου θα σχεδιαστεί το μέλλον του λιμανιού, έννοια απόλυτα συνυφασμένη με το μέλλον του τουρισμού στη Σαντορίνη γενικότερα!
Η κυκλική ροή κυκλοφορίας με διάνοιξη του μονοπατιού προς το Μεγαλοχώρι.
Τέλος, ως λύση και για μια ακόμα φορά η «Σ» επαναφέρει στο τραπέζι, τη λύση της διάνοιξης του υπάρχοντος μονοπατιού που ενώνει νότια του Αθηνιού, το λιμάνι με το Μεγαλοχώρι. Απαιτείται μια διαμόρφωση του μονοπατιού όπου με μια μόλις εβδομάδα εργασιών δημιουργείται ένα διπλός δρόμος, που θα μένει μόνο η ασφαλτόστρωσή του.
Υπό ένα τέτοιο σχέδιο δημιουργείται μια κυκλική ροή όπου τα οχήματα θα κατεβαίνουν από τον Αθηνιό και θα φεύγουν ανεμπόδιστα από το νέο οδικό αν τυχόν αυτό κατασκευαστεί. Πάντως σύμφωνα με ειδικούς πρόκειται για ένα απλό έργο και λίαν ταχείας αποπεράτωσης.
Τότε που είχε συζητηθεί, είχε παρουσιαστεί το πρόβλημα που τέθηκε από κάποιους οικολόγους, ότι αυτό το γεωγραφικό τμήμα είναι περιοχή χαρακτηρισμένη ως «Natura».
Εδώ ίσως χρειάζεται ένας ικανός δήμαρχος που να μπορεί να προσπεράσει ένα τέτοιο πρόβλημα, καθώς δεν είναι δυνατόν να βρεθεί η Σαντορίνη σε καθεστώς ομηρείας του «Natura». Υπάρχει τέτοιος δήμαρχος στο νησί;
Διότι η κοινωνία κρίνει ως απαράδεκτο το γεγονός να κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα επειδή η διάνοιξη του μονοπατιού και η κατασκευή δρόμου που θα μπορεί να αποτελεί τη μοναδική λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα να κρέμεται στο αν θα πρέπει να μετακινηθούν 2-3 βράχοι που ξαποσταίνουν οι … γλάροι!!!