free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Ο κροκόδειλος «έκανε το θαύμα» του στο Ρέθυμνο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο κροκόδειλος «έκανε το θαύμα» του στο Ρέθυμνο
φωτό από το κροκόδειλο που βρέθηκε
στη Λίμνη Αμαρίου στο Ρέθυμνο

  • Λίμνη Αμαρίου, ο «αναξιοποίητος επίγειος παράδεισος»
  • Έπρεπε να βρεθεί κροκόδειλος για να γίνει πανελλαδικά γνωστή, η «Λίμνη Αμαρίου» στο Δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο;


7/7/14
Του Βασίλη Κασιμάτη

Χρόνια τώρα παρακολουθούμε στα μέσα ενημέρωσης το πόσο «ρηχό» είναι το επίπεδό μας, ως έθνος.
Στην Ελλάδα της ιδιωτικής τηλεόρασης, κάποιος γίνεται γνωστός μόνο όταν βγει ημίγυμνος, ή προκαλέσει κάποιο ανάλογο σκάνδαλο πικάντικου περιεχομένου.
Ομοίως στο facebook όποτε αναρτάται μια φωτογραφία μιας καλλίγραμμης ημίγυμνης κοπέλας, αυτή τυγχάνει χιλιάδων «Likes»  την ώρα που διακεκριμένοι συμπολίτες μας παρέχουν κοινωνικό σημαντικό έργο… αλλά περνούν στην αφάνεια.

Και εδώ επιβεβαιώνεται ο κανόνας: Μόνο η τσόντα και η φαιδρότητα πωλούν στην Ελλάδα.
Έπρεπε να βρεθεί ένας κροκόδειλος στη Λίμνη Αμαρίου για να γίνει γνωστή η απείρου κάλους γύρω περιοχή.

Αναλυτικότερα…

Πριν από 5 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου 2009 εγκαινιάστηκε, παρουσία του τότε Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, η νέα Λίμνη Αμαρίου στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Δήμο Αμαρίου / Ρέθυμνο.

Μια τεχνητή λίμνη η οποία κόστισε ούτε λίγο – ούτε πολύ …  52 εκατομμύρια ευρώ!!
Η πρώτη φάση, από το 1995 έως το 2000, κόστισε 17 εκ. ευρώ και η δεύτερη φάση, από το 2001 έως το 2009 κόστισε 35 εκ. ευρώ.

Ένα τεράστιο λοιπόν έργο, ο  στόχος του οποίου ήταν να συντελέσει καταλυτικά στην λύση του αρδευτικού & υδρευτικού προβλήματος στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού Ρεθύμνης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις «Κατάντη» του φράγματος περιοχές συγκαταλέγεται και η πόλη του Ρεθύμνου, η οποία έχει το 2ο ακριβότερο νερό στην Ελλάδα, ενώ αν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα, σήμερα οι 65.000 περίπου Ρεθυμνιώτες κάτοικοι θα πλήρωναν για νερό ίσως το φθηνότερο τιμολόγιο στην επικράτεια.

 

Πέρασαν έκτοτε 5 χρόνια και η λίμνη παραμένει έως και σήμερα εντελώς αναξιοποίητη, αφού δεν χρησιμοποιείται ούτε το 5% της παραγωγικής της δύναμης σε νερό.

Ο λόγος; Ενώ οι φορείς φρόντισαν να γίνει η λίμνη, δεν υλοποιήθηκε ποτέ η ολοκλήρωση στα δίκτυα παροχής, έτσι ώστε ή τεράστια ημερήσια παραγωγή της σε  νερό να μην μπορεί να διοχετευτεί.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η εν λόγω λίμνη είναι από τις 2 μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στην Ελλάδα, έχει όγκο 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα (λεκάνη απορροής) , βάθος που φτάνει και τα 45 μέτρα, ενώ ο υδάτινος όγκος της ως ταμιευτήρας νερού είναι 22.500.000 κυβικά μέτρα!

Επιπλέον, και το τουριστικό σκέλος της λίμνης παρέμεινε σε «σχέδια επί χάρτου».

Ενώ είχαν προγραμματιστεί πολυσχιδείς – ήπιας μορφής – τουριστικές δράσεις, εντούτοις έως σήμερα η Λίμνη Αμαρίου κοσμεί το τόπο μόνο ως άλλη «φυσική καλλονή».

Σημειωτέον, η εικόνα της λίμνης σήμερα αφορά ένα επίγειο παράδεισο, αφού με ελάχιστες μόνο παρεμβάσεις από το τομέα διαχείρισης (ΟΑΚ Α.Ε) έχει μετατραπεί σε σημαντικό υδροβιότοπο με έντονα τα σημάδια της «φρέσκιας» χλωρίδας αλλά και πανίδας.

Δυστυχώς όμως λόγω της τεράστιας κρατικής αναλγησίας και οι 2 πτυχές της (υδραγωγείο & τουριστική ανάπτυξη) παραμένουν εντελώς άκαρπες!

Και για να μην μένουμε μόνο στα κακώς κείμενα και επειδή ο δημοσιογραφικός μας ρόλος είναι να παρέχουμε και λύσεις, αυτό που σήμερα καθίσταται επιβεβλημένο, είναι:

  • Α) να ολοκληρωθούν τα έργα δικτύωσης, ούτως ώστε τεράστια αυτή επένδυση σε παραγωγή νερού να «βρει το δρόμο» της και
  • Β) να προκύψει η διοικητική & διαχειριστική βούληση, έτσι ώστε να προκληθούν διαγωνισμοί και να προκύψουν οι ανάδοχοι που θα αναλάβουν τν εκμετάλλευση της λίμνης προς την ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη.

Ας μην αμελούμε, ότι ο Δήμος Αμαρίου έχει χαρακτηριστεί ως τα «Ζαγοροχώρια της Κρήτης», αποτελείται από 36 πανέμορφα & γραφικά χωριά που δυστυχώς όμως σταδιακά ερημώνουν.

Καθίσταται σαφές ότι η προγραμματισμένη (στα χαρτιά) τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μέσω και της Λίμνης Αμαρίου θα δώσει αμέτρητες δυνατότητες, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά τους (περιώνυμη αποκέντρωση), ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει στο αγρο-τουρισμό, «ένθεν & ένδεν», αυτό που πραγματικά λείπει από τη χώρα μας.

Μια ολοκληρωμένη αλλά και μοναδική τουριστική πρόταση για μια περιοχή 12μήνου εκμεταλλεύσεως με πολυσχιδείς τουριστικές δράσεις, ήπιας & αγροτικής μορφής.

Να ευχαριστήσουμε λοιπόν το «Ρεθύμνιο Κροκόδειλο» που μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε ότι υπάρχει στο Ρέθυμνο (Δήμο Αμαρίου) μια περιοχή, μία λίμνη που σε άλλες χώρες θα αποτελούσε καθημερινό θέμα στα τουριστικά, αγροτικά, παραγωγικά, πρωτοσέλιδα.

Κλείνοντας, εφιστούμε τη προσοχή τόσο στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, όσο και στο φορέα διαχείρισης, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΚ ΑΕ), καθώς και στο Δήμαρχο Αμαρίου (Ρεθύμνου), ότι πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα ώστε τα 52 εκατομμύρια ευρώ (!!!) που δαπάνησε ο Ελληνικός λαός για την κατασκευή της λίμνης … δεν πήγαν χαμένα!!


Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή