Ο χαβαλές πλέον έχει γίνει ιδεολογία;
του Νίκου Νίνου Υπάρχουν πράγματα και θέματα στη ζωή μας, στα οποία «πηγαίνει» ο χαβαλές, υπάρχουν όμως άλλα θέματα, τα πιο πολλά, για τα οποία ο χαβαλές είναι μια επικίνδυνη «ίωση», που μπορεί να οδηγήσει (αν αφεθεί αναντιμετώπιστος) σε πολύ άσχημες καταστάσεις και αποτελέσματα!
Αναμφισβήτητα η «χαλάρωση» χρειάζεται, σαν τις διακοπές, για να συμπληρώσουμε λίγο τις «μπαταρίες» μας, ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε τον ανήφορο της καθημερινότητάς μας.
Όμως, άλλο η χαλάρωση, παράμετρο της οποίας μπορεί να αποτελέσει και ο στιγμιαίος χαβαλές, και άλλο ο χρόνιος χαβαλές, που σαν την ζιζανιοεισβολή απειλεί και συνήθως το κάνει, την παραγωγή της καλλιέργειας!
Σήμερα πολλοί από μας «το έχουν ρίξει» στον χαβαλέ, για πολλούς και διάφορους λόγους και αιτίες, αποστεώνοντας τις οποιεσδήποτε σοβαρές προσπάθειες γίνονται από τους άλλους, απέναντι στα διάφορα θέματα και προβλήματα.
Οι χώροι όπου φυτρώνει και αναπτύσσεται ο χαβαλές, ποικίλουν και συνεχώς επεκτείνονται, καταλαμβάνοντας ζωτικούς χώρους, στους οποίους πριν ήταν αδιανόητη η άνθησή του.
Στο σημείωμά μας αυτό δεν προτιθέμεθα να κάνουμε γενική φιλοσοφική ανάλυση τούτου του πραγματικού φαινομένου, γιατί θέλουμε να περιορίσουμε την αναφορά μας μόνο στα δημοτικά πράγματα.
Ο χαβαλές, δυστυχώς, από όμοιες προς τις γενικότερες αιτίες ανάπτυξης και επέκτασής του, έχει εισβάλλει και στα δημοτικά μας πράγματα!
Είναι σαφές και το υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ότι τα δημοτικά πράγματα είναι εξ ορισμού τους μια σοβαρή υπόθεση, ίσως η σοβαρότερη τοπική υπόθεση!
Συνεπώς, θα έπρεπε να είναι πλήρως θωρακισμένα, έναντι οποιασδήποτε «ίωσης» τους εξ οιασδήποτε αιτίας και προέλευσης.
Με μια πλημμυρισμένη από ερωτηματικά σκέψη μας, υποθετικά, να τολμήσουμε να ζητήσουμε σχετικές απόψεις, και να απαντήσουμε σε αυτήν την υποθετική ερώτηση;
Φοβούμαι ότι πολλοί δε θα συμφωνήσουν άμεσα μαζί μας, προβληματιζόμενοι με την ερώτηση αυτή. Αντίθετα, θα αναπτύξουν μια σειρά από επιχειρήματα (αυτά που αιτιοδοτούν την ανάπτυξη του χαβαλέ), υποστηρίζοντας διάφορες αντίθετες απόψεις και θεωρήσεις του θέματος.
Και, ενδεχομένως, να μην έχουν απόλυτο άδικο, στις επιχειρηματοχρήσεις τους.
Η σοβαρότητα είναι ένα «ένδυμα» που εμείς το προσφέρουμε και το ενδύουμε, όπου το επιβεβαιώνουμε.
Οι συνθήκες, με τις οποίες αναπτύσσεται ο χαβαλές και επικρατεί πνίγοντας την υπευθυνότητα και την αντίστοιχή της σοβαρότητα, έχουν ονομασία, έχουν διεύθυνση, έχουν γεννήτορες.
Μια βασική αναπτυξιακή του χαβαλέ αιτία είναι το γνωστό ελληνοτραφές δίλεξο «δεν βαριέσαι!», πάνω στο οποίο «ιππεύει» και τρέχει ταχύτατα ώστε να μην «πιάνεται», ο κύριος Χαβαλές!
Αυτό το δίλεξο αποτελεί την κερκόπορτα της άλωσης του κάστρου της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, της ορθοδοξίας των δημοτικών πραγμάτων.
Αυτό το «συνηθισμένο» ελληνικό δίλεξο αποτελεί το σαράκι που σιγά σιγά, αλλά σταθερά, κατατρώγει και κατακρημνίζει την «σημαία» στήριξης, ανάδειξης και αντιμετώπισης των τοπικών θεμάτων.
Άλλη σοβαρή αιτία ανάπτυξης και δένδρωσης του φυόμενου χαβαλέ, είναι η «υγρασία» της πολυλογίας κάποιων αρμοδίων, που ποτέ δεν συνοδεύεται με δράσεις και αποτελέσματα, με συνέπεια την ανάπτυξη ανέμου απογοήτευσης και ισοπέδωσης της οποιασδήποτε αισιοδοξίας των πολιτών.
Η απογοήτευση αποτελεί το καλύτερο «λίπασμα» για την ανάπτυξη και εξάπλωση του χαβαλέ. Αντιθέτως, η αισιοδοξία είναι το μοναδικό «φάρμακο» για τον εξανδραποδισμό και περιορισμό στο περιθώριο του χαβαλέ!
Μια τρίτη αιτία που «θεριεύει» τον χαβαλέ, είναι η κακή λειτουργία των θεσμικών οργάνων, το «μπέρδεμα» της ιεράρχησης των δεδομένων και των παραμέτρων της λειτουργίας τους, το κακό νομικό λειτουργικό πλαίσιο τους, η αλαζονεία της εξουσίας που λιπαίνει αυτές τις λειτουργικές, και η «φίμωση» του ισχυρού και καταγγελτικού αντίλογου.
Είναι δυνατόν σε θεσμικά όργανα, όπως π.χ. ένα δημοτικό συμβούλιο, να βολτάρουν και να συνδιαλέγονται ή να «χασκογελούν» δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή να λειτουργούν υπό συνθήκες χαβαλέ και να περιμένει κανείς σοβαρές αναλύσεις των θεμάτων και ανάλογες υπεύθυνες ψηφοφορίες και αποφάσεις!
Είναι δυνατόν, υπό τέτοιες διαλυτικές λειτουργικές συνθήκες, να περιμένει κανείς σοβαρές αποφάσεις!
Ο χαβαλές είναι μια μολυσματική «ίωση», που μπορεί να επηρεάσει και επηρεάζει, τις αποφάσεις, τις δράσεις, τα αποτελέσματα!
Δυστυχώς στην σημερινή εποχή έχει εμφανισθεί και περπατεί κερδίζοντας συνεχώς «οπαδούς», μια ιδεολογία του χαβαλέ!
Αν δεν αφυπνισθούμε όλοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό αυτό φαινόμενο, φοβούμαι ότι θα μας προκύψει μια πραγματική δημοτική πανδημία, η οποία θα στείλει «στην εντατική», τα τοπικά θέματα και τα τοπικά προβλήματα. Και η εισαγωγή στην εντατική είναι το τελευταίο στάδιο μιας πορείας προς το αρνητικό τέλος!
Επειδή από λόγια χορτάσαμε και «πληρώσαμε» και επειδή τα λόγια είναι «λάδι στη φωτιά» της σαρωτικής πορείας του χαβαλέ, δεν θέλουμε άλλα λόγια.
Θέλουμε, και χρειάζονται, επαναφορές «των αρχικών ρυθμίσεων», όπως προτρέπει ο ηλεκτρονικός μας υπολογιστής, όταν τον «μπουρδουκλώσουμε».
Θέλουμε και χρειαζόμαστε τον περιορισμό του χαβαλέ, στις στιγμιαίες δραστηριοποιήσεις του, όταν και όπου επιτρέπεται και τον «καυτηριασμό» και εξαφάνισή του, από όπου δεν πρέπει ούτε καν να εμφανίζεται!
Χρειάζεται και οφείλουμε τον περιορισμό του χαβαλέ στις πραγματικές του διαστάσεις και το ξεφούσκωμα του μπαλονιού της υπερτροφικής ιδεολογίας του χαβαλέ, που μας έκοψε την «θέα» προς τα προβλήματα και προς τον ορίζοντα των απαιτούμενων δράσεων μας και της πρεπούμενης σοβαρής λειτουργικής μας.
Να απαντήσουμε με σαφήνεια, ξεκάθαρα και «κάθετα», ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ιδεολογία του χαβαλέ και οποιαδήποτε φυτρώματα υπάρχουν να τα ξεριζώσουμε αμέσως και «από τις ρίζες» τους!
Ο χαβαλές είναι αστείο και γελωτοποιός για τις εύθυμες παρέες και εκεί πρέπει να περιορισθεί! Σθεναρά, να τον περιορίσουμε εκεί όπου ανήκει!
Η ιδεολογία του χαβαλέ είναι μια ακόμη παρενέργεια της εποχής μας και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε αμέσως, δυναμικά και ουσιαστικά.
Να παρατηρήσουμε (για να μην μας διαφεύγει) ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της «διάδοσης» της ιδεολογίας του χαβαλέ, σημαίνει αλλαγές νοοτροπιών, περιορισμούς λαϊκισμών και αλαζονειών, ουσιοδοτήσεις των λεγομένων από τους αρμοδίους και περιορισμό έως εξαφάνιση, όλων εκείνων που λιπαίνουν αυτήν την ιδεολογία!
Ο χαβαλές έγινε ιδεολογία, αλλά, όπως κάθε ιδεολογία, έχει την αντίκρουσή του με τεκμηριώσεις και επιχειρήματα. Το θέμα και η επιφύλαξη είναι να καλλιεργηθούν με ειλικρίνεια αυτά τα αντίδοτα!
ο κ. Νίκος Νίνος είναι
δημοτικός σύμβουλος &
επικεφαλής της μειοψηφίας στον δήμο Ρεθύμνου