free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Παρέμβαση Όλγας στους Ξενοδόχους

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Παρέμβαση Όλγας στους Ξενοδόχους

  • Όλγα: Ο τουρισμός αποτελεί για την ελληνική οικονομία πρωτοπόρο τομέα. Με μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ (18%) και μεγάλη συμμετοχή στην απασχόληση (16%).

23/11/10

Η υπεύθυνη Τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Ελλάδας, που συνεδρίασε στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης Philoxenia, της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Στην παρέμβασή της η κ. Κεφαλογιάννη απευθύνθηκε στο Συμβούλιο των Προέδρων των Ξενοδοχειακών Ενώσεων της χώρας και είπε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα με τη σειρά μου να αξιοποιήσω τη σημερινή συνάντηση και να κάνω μια σύντομη παρέμβαση εστιάζοντας στα εξής σημεία:

  • 1ον: που βρίσκεται σήμερα ο ελληνικός τουρισμός,
  • 2ον: τι έκανε η Κυβέρνηση για να στηρίξει την ανάπτυξή του και
  • 3ον: ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν, για να ξαναβρεί ο ελληνικός τουρισμός το δρόμο του.

Ως προς το πρώτο σκέλος …μια γενική αποτίμηση της σημερινής πραγματικότητας.
Η φετινή χρονιά έφερε απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό. Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα μεγέθη, σε σύγκριση πάντα με τα αντίστοιχα στοιχεία, από το 2009

– Οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου εμφάνισαν πτώση της τάξης του 9%.

Μιλάμε για μια απώλεια 473 εκ. ευρώ. – Στο πρώτο εννιάμηνο του έτους, οι αφίξεις εξωτερικού στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, μειώθηκαν κατά 0.6%, τουτέστιν κατά 50.000 επισκέπτες.

– Πτώση καταγράφηκε και στις αφίξεις τουριστών εσωτερικού το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, κατά 4.3% ή αλλιώς, κατά 200.000 ταξιδιώτες

– Όσο αφορά τα ξενοδοχεία της πολύπαθης φέτος (λόγω των επαναλαμβανόμενων και επεισοδιακών απεργιών), τα έσοδα στο πρώτο οκτάμηνο έπεσαν κατά 6.1%

– Παράλληλα, για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ο τζίρος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, μειώθηκε κατά 10,2% Παρατηρούμε με άλλα λόγια μια εικόνα ύφεσης.

Και περνάω στο δεύτερο σημείο. Στο τι έκανε και τι κάνει η Κυβέρνηση για να προλάβει τις συνέπειες της ύφεσης. Είναι γενική η ομολογία των εκπροσώπων του τουριστικού τομέα, ότι τον τελευταίο ένα χρόνο δεν έχουν γίνει αρκετά για να δοθεί ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη.

> Πρώτα αυξήθηκε το ΦΠΑ και καταργήθηκε το αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού.

> Ακολούθησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις μνημείων, επεισόδια στο
λιμάνι του Πειραιά, αποκλεισμοί κεντρικών ξενοδοχείων και πολλά ακόμα, που “σπίλωσαν” την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό .Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα,η Κυβέρνηση δεν έκανε τα δέοντα ούτε για να ελέγξει την κατάσταση ούτε για να μετριάσει τις συνέπειες.

Συμπληρώνω μερικά αρνητικά σημεία των καιρών…

> την άρση του καμποτάζ, που μόνο θεωρητικά απελευθέρωσε την αγορά κρουαζιέρας,

> τη σύγχυση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΕΟΤ και πιο συγκεκριμένα τι θα κάνει η Κυβέρνηση με τα γραφεία του εξωτερικού.

> το κλείσιμο ιστορικών ξενοδοχείων του κέντρου της Αθήνας, λόγω αδυναμίας ανταπόκρισής τους στο τεράστιο ύψος των μισθωμάτων.
Ούτε γι αυτό, έχει γίνει κάτι.
Δεν έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη ώστε να προληφθούν τα λουκέτα με κάποιο συμβιβασμό. Τα κενά και οι ελλείψεις δε σταματούν εδώ. Δεν θα μακρηγορήσω. Τα γνωρίζετε … τα ζείτε όλοι. Αυτό, που οφείλω να αναγνωρίσω ως θετική εξέλιξη,
είναι η χθεσινή ανακοίνωση της μη αύξησης του Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες διαμονής.

Μάλιστα ανακοινώθηκε μείωση στο 6.5% και αυτό είναι μια απόφαση που μας
δικαιώνει όλους, όσοι εξ αρχής υποστηρίζαμε ότι μια νέα αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α.

θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Θα ανάγκαζε τις τουριστικές επιχειρήσεις σε πλήρη απορρόφησή της. Θα αποδυνάμωνε κι άλλο την ανταγωνιστικότητα και τη δυνατότητα κέρδους τους.
Θα τις έθετε εκτός συναγωνισμού σε μια αγορά που σε πολύ μεγάλο βαθμό λειτουργεί με οικονομικά “πακέτα” και προσφορές.
Η τελική απόφαση μείωσης του Φ.Π.Α. αποτελεί αναμφίβολα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μένει να δούμε να γίνονται και άλλα σωστά βήματα από εδώ και πέρα. Και περνάω στο τρίτο σημείο, δηλαδή σε κάποιες βασικές προτεραιότητες,
που πρέπει να τεθούν προκειμένου να επανέλθει ο ελληνικός τουρισμός σε τροχιά ανάπτυξης.
Σε επίπεδο θεσμικό, είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσει ο Αναπτυξιακός Νόμος και να ρυθμιστεί το Γενικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Είναι άκρως απαραίτητο, αν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στον τουρισμό. Επιπλέον χρειάζεται επανεξέταση του κατά πόσο η σημερινή κατανομή πολιτικών ευθυνών και αρμοδιοτήτων είναι αποτελεσματική.
Εδώ, επιτρέψτε μου να αναφέρω και την πρόταση που έχουμε ήδη κάνει: αφενός, να δημιουργηθεί εκ νέου αυτόνομο υπουργείο, αφετέρου να υπαχθεί η εποπτεία εφαρμογής της τουριστικής πολιτικής
στις πρωθυπουργικές αρμοδιότητες. Πιστεύω αυτές οι κινήσεις θα αύξαναν τις πιθανότητες να συντονίζονται καλύτερα και άρα να είναι πιο αποτελεσματικές – οι όποιες κυβερνητικές ενέργειες στο πεδίο του τουρισμού.

Σε επίπεδο προβολής και προώθησης, αυτό που χρειάζεται η χώρα και το τουριστικό μας προϊόν πιο εξειδικευμένα (ανά κατηγορίες και ανά προορισμό) είναι ένα εκ νέου “πακετάρισμα” και ένα πιο δυναμικό, πιο στοχευμένο στα ειδικά κοινά της τουριστικής αγοράς λανσάρισμα. Ένα “rebranding”, με άλλα λόγια και μια επανατοποθέτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι ΟΤΑ σε συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, και βεβαίως ο ΕΟΤ, ο οποίος θα πρέπει να
υιοθετήσει ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, διοίκησης και μάρκετινγκ. Κλείνω με το τρίτο σημείο, που αφορά την επιχειρηματικότητα.

Η οικονομική κρίση, προκάλεσε πολλά προβλήματα για την τουριστική επιχείρηση, θα πρέπει όμως τα προβλήματα αυτά να μην αποτελούν για κανένα επιχειρηματία άλλοθι αδράνειας.

Το κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, πεθαίνει. Η ευρηματικότητα, η αναζήτηση νέων concept, νέων τρόπων “πακεταρίσματος” του προϊόντος τους και νέων τρόπων πώλησής του πρέπει να είναι τώρα στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Μαζί βεβαίως με τον επαγγελματισμό.

Δε νοείται η τουριστική επιχείρηση να μη στελεχώνεται από τεχνοκράτες. Από ανθρώπους με κατάλληλη κατάρτιση και γνώση. Και αυτό ισχύει για όλους. Από την πιο μεγάλη, μέχρι την πιο μικρή επιχείρηση. Μόνο αν γίνουν αντιληπτά αυτά, θα μπορέσει η κρίση να φέρει ευκαιρίες.

Κλείνω με το εξής σχόλιο … Ο τουρισμός αποτελεί για την ελληνική οικονομία πρωτοπόρο τομέα. Με μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ (18%) και μεγάλη συμμετοχή στην απασχόληση (16%).

Το πρώτο και πιο καθοριστικό σημείο εκκίνησης κάθε προσπάθειας ανάπτυξής του είναι η συλλογική ευθύνη που αναλογεί σε όλους: κόμματα, φορείς και επαγγελματίες του κλάδου. Το να επιρρίπτουμε τώρα ευθύνες είναι εύκολο.Το δύσκολο, αλλά και αυτό που πρέπει τώρα να γίνει, είναι να συνθέσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να δουλέψουμε συλλογικά για τον κοινό στόχο: να βγει ο ελληνικός τουρισμός από την ύφεση και να ξαναβρεί δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Σας ευχαριστώ»

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή