Δύο εβδομάδες μας χωρίζουν μόνο από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και θα ήταν λογικό ένα από τα θέματα που απασχολούν τους εν δυνάμει ευρωβουλευτές όλων των αποχρώσεων να είναι το οικονομικό, δηλαδή το χρηματικό ποσό που λαμβάνει ως αποζημίωση ο ευρωβουλευτής.
Οι σκέψεις θα πρέπει να ξεκινούν από τα εξής δεδομένα:
Τα χρόνια των παχέων και «χρυσών» αγελάδων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και οι ευρωβουλευτές μπορεί να παραμένουν 785 στο σύνολό τους, όμως πλέον προέρχονται όχι από δέκα, ούτε από δεκαπέντε, αλλά από είκοσι επτά χώρες και η πίτα πρέπει να μοιραστεί αναλόγως.
Από τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο οι μισθοί των εκπροσώπων των είκοσι επτά λαών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες θα μειωθούν από 5.000 έως και 7.000 ευρώ, ενώ θα καταργηθούν αρκετές από τις παροχές που είχαν μέχρι σήμερα.
Από φέτος εξισώνονται οι μισθοί των ευρωβουλευτών όλων των εθνικοτήτων, όμως την ίδια στιγμή τίθενται νέα όρια στις δαπάνες τους αλλά και στις αμοιβές συνεργατών τους με στόχο τη διαφάνεια και την εξοικονόμηση πόρων στις Βρυξέλλες.
Κάποτε οι ευρωβουλευτές αμείβονταν με βάση το μισθό που έπαιρναν οι συνάδελφοί τους στα εθνικά Κοινοβούλια της χώρας του καθενός.
Αυτός ο τρόπος όμως είχε πρωτοφανείς αυξομειώσεις.
Για παράδειγμα, ο Γάλλος ελάμβανε περίπου 13.000 ευρώ και ο Ούγγρος 800!
Αυτό παύει να ισχύει από τη νέα περίοδο, καθώς αποφασίστηκε ο μισθός να είναι ενιαίος για όλους και να κυμαίνεται κοντά στο μέσο όρο των αμοιβών που δίνονταν μέχρι σήμερα: δηλαδή περίπου 7.000 ευρώ.
Και μπορεί Γάλλοι, Ιταλοί, Άγγλοι, Γερμανοί να στενοχωρήθηκαν, αλλά οι Βούλγαροι, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, οι Ρουμάνοι, οι Ούγγροι πανηγυρίζουν.
Οι είκοσι δύο σήμερα Έλληνες ελάμβαναν μέχρι τώρα βασικό μισθό 5.400 ευρώ, όση είναι και η βασική βουλευτική αποζημίωση για τους τριακοσίους του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Ο βασικός τους μισθός στη διάρκεια ενός μήνα τριπλασιαζόταν, αφού στο ποσό του βασικού μισθού προστίθετο και ημερήσια αποζημίωση (περίπου 300 ευρώ) για κάθε συνεδρίαση στην οποία παρίσταντο.
Για τους Έλληνες και τους Κυπρίους, μάλιστα, η αποζημίωση αυτή ήταν από τις υψηλότερες, καθώς υπήρχε μια πολύ ευνοϊκή διάταξη που προέβλεπε ότι όσο πιο μακριά από την έδρα του Κοινοβουλίου (Βρυξέλλες ή Στρασβούργο) είναι η χώρα προέλευσης τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποζημίωση.
Δηλαδή, οι ευρωβουλευτές που ταξίδευαν από τη Λευκωσία ή την Αθήνα λάμβαναν περισσότερα χρήματα από τους Γάλλους ή τους Γερμανούς λόγω της μικρότερης απόστασης των τελευταίων από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι ευρωβουλευτές δικαιούνταν επίσης άλλα 14.000 ευρώ το μήνα για αμοιβές συνεργατών του γραφείου τους. Λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων ο καθένας διέθετε τα χρήματα κατά το δοκούν. Από τη νέα περίοδο αυτό αλλάζει. «Οι συνεργάτες στο εξής εντάσσονται στο καθεστώς των υπαλλήλων της Ε.Ε. και οι μισθολογικές τους κλίμακες θα είναι ανάλογες με τις σπουδές τους.
Όλοι οι σύμβουλοι του ευρωβουλευτή θα έχουν φορολογική έδρα τις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο, συνεπώς δεν μπορεί να εμφανίζονται πλέον ως μέλη του γραφείου του ανύπαρκτα πρόσωπα.
Ακόμη, απαγορεύεται στο εξής οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή να είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού».
Για τα αεροπορικά ταξίδια των μελών του (που ταξιδεύουν τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα) το Ευρωκοινοβούλιο πλήρωνε την ανώτατη τιμή για κάθε εισιτήριο, π.χ. 500 ευρώ, ασχέτως θέσεως που ταξίδευαν!
Mε άλλα λόγια και 39 ευρώ να κόστιζε το εισητήριο, 500 ευρώ ελάμβαναν!
Στο εξής το αντίτιμο θα καταβάλλεται αφού διαπιστωθεί ότι αυτό αντιστοιχεί στη θέση με την οποία ταξίδεψε κάθε ευρωβουλευτής.
Για τα έξοδα διαχείρισης των γραφείων τους οι ευρωβουλευτές των είκοσι επτά κρατών-μελών λαμβάνουν 4.202 ευρώ μηνιαίως.
Για τα έξοδα αυτά θα απαιτούνται αποδείξεις και θα γίνονται αυστηρές διασταυρώσεις.
Ε.Ν.