Σαντορίνη, ένα ταξίδι για καλοκαιρινούς εραστές της … ζωής!
Το περασμένο μήνα η εφημερίδα μας ταξίδεψε μέχρι τη Μύκονο και παρουσίασε με πλήρη ανάλυση το τι θα βρείτε εκεί, τα προβλήματα του νησιού, τις όμορφες αμμουδερές παραλίες αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές.
Αυτό που κυρίως όμως το ρεπορτάζ κατέγραψε στο πιο παλιό τουριστικά, νησί της χώρας ήταν το «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» αφού το νησί πλέον είναι αδικαιολόγητα πανάκριβο χωρίς να κατέχει πλέον τα βασικά συστατικά που κάποτε το έφερναν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων στη Παγκόσμια τουριστική αγορά.
Είχαμε έκτοτε υποσχεθεί στο αναγνωστικό μας κοινό το 2ο μέρος του οδοιπορικού μας στα Κυκλαδονήσια προαναγγέλοντας ένα μεγάλο ρεπορτάζ στη Σαντορίνη.
31/08/09
του Βασίλη
Κασιμάτη Ετσι λοιπόν κατά τη διάρκεια του παρόντος δημοσιεύματος που αναφέρεται στη Σαντορίνη, θα τονίζουμε κάπου κάπου και τις διαφορές/αντιθέσεις που σημειώνονται έντονα μεταξύ των 2 νησιών και που κατέγραψε η εφημερίδα μας κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, για τα δύο αυτά πρωτοκλασάτα νησιά της Τουριστικής Ελλάδας.
Η δημοσιογραφία δε σημαίνει απαραιτήτως και έντονη κριτική επί παντός επιστητού. Όταν γίνεται σοβαρή προσπάθεια σε ένα νησί τότε και οι ρεπόρτερ οφείλουν να καταγράψουν και να αποδώσουν τα στοιχεία της έρευνας με αντικειμενικότητα, προσεγγίζοντας ακριβοδίκαια την αλήθεια.
Αυτό το λέμε διότι ενώ η Μύκονος δεν έλαβε καθόλου καλό βαθμό το περασμένο μήνα, στη Σαντορίνη τα πράγματα τα βρήκαμε αρκετά διαφορετικά.
Το νησί είχε πάντα ένα καλό όνομα με το οποίο κυλούσε χέρι χέρι με τη Μύκονο στην τουριστική ιστορία.
Ήταν διαρκώς όμως ένα βήμα πίσω αφού λίγο ότι η Μύκονος υπερτερούσε σε υπηρεσίες και οργάνωση και λίγο η αδιαφορία των Σαντορινιών στο τομέα κυρίως της καθαριότητας αλλά και της εν γένει συμπεριφοράς προς τους Τουρίστες που τους έβλεπαν κάποτε (επι δραχμής) ως πεντοχίλιαρα, το νησί της Καλντέρας δεν απόκτησε ποτέ σαφές προβάδισμα, όπου ως άλλος ιδρωμένος δευτεραθλητής έβλεπε το «χρυσό» να πηγαίνει σε μόνιμη βάση στο Βορρά, και πιο συγκεκριμένα στο νησί των «Ανέμων».
Σήμερα τα πράγματα έχουν όμως αλλάξει προς το καλύτερο.
Και ας πάρουμε τα πράγματα απ΄την αρχή.
Το νησί του Έρωτα, αναδύθηκε τουριστικά ύστερα και από τη μεγάλη προβολή που έτυχε η Χολιγουντιανή ταινία “Summer Lovers” (“Εραστές του καλοκαιριού”) που γυρίστηκε στη Σαντορίνη το 1982, αναδεικνύοντας τις εκπληκτικές ομορφιές του νησιού!
Η πραγματικότητα είναι όμως ότι το Νησί της Καλντέρας ξεκίνησε να εντάσσεται στους τουριστικούς χάρτες από τα μέσα της δεκαετίας του 60, όταν τότε τα κρουαζιερόπλοια “Αχιλλέας” & “Έκτορας” της εταιρίας του Αρ. Ωνάση κατέβαζαν αρχαιολόγους / τουρίστες για να επισκεφθούν και να δουν από κοντά, τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα του Σπύρου Μαρινάτου στις εκσκαφές στο Ακρωτήρι.
Μύθος άλλωστε θέλει το νησί να είναι το τελευταίο προπύργιο της χαμένης Αντλαντίδας, αφού συγκεκριμένα θέματα στοιχειοθετούν στο απόλυτο το αληθές αυτού του μύθου.
Ερχόμενοι στο σήμερα η Σαντορίνη ενώ έκανε ένα καλό τουριστικό ξεκίνημα, στη πορεία “έχασε κάπου τη μπάλα” και δημιούργησε ένα όνομα με αρκετά αρνητικά γύρω του. Σημείο αναφοράς η δεκαετία 1986-1996 που ενώ εισοδηματικά ήταν ο Χρυσούς Αιών για τους ντόπιους επιχειρηματίες, εντούτοις οι πελάτες τους δεν έμεναν ευχαριστημένοι. Η λέξη “εκμετάλλευση” ακουγόταν παντού. Ευθύνη μεγάλη φέρνουν οι τότε ντόπιοι παράγοντες του νησιού που ξαφνικά από βοσκοί & ψαράδες βρέθηκαν να διαφεντεύουν ένα μαγευτικό τόπο έχοντας σικ πελατειακό κοινό, με άναρχο εντελώς τρόπο.
Και ερχόμαστε στη μεταμοντέρνα ρήση … “δεν θέλει κόπο – θέλει τρόπο!”
Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν, με το Νόμο «Καποδίστρια» όπου ο Δήμος πλέον πήρε τη κεντρική εξουσία από τους πρώην «γραφικούς» κοινοτάρχες που ενεργούσαν κατά το δοκούν και έτσι επήλθε σταδιακά η μετάλλαξη του νησιού.
Σήμερα το νησί παρουσιάζει ένα τόσο «καθαρό» όσο και «φιλικό» πρόσωπο!
Το λιμάνι
Φθάνοντας στο νησί ακτοπλοϊκά από Κρήτη, πλέοντας κατά μήκος της μοναδικής στο κόσμο «Καλντέρας της Σαντορίνης» και μένοντας άφωνοι από την απείρου κάλλους εξαιρετική και σπάνια ομορφιά, βγαίνουμε σε ένα λιμάνι που ενώ έχει τις όλες τις βασικές υποδομές, εντούτοις θυμίζει ολίγον από Σεληνιακό τοπίο.
Αυτό, αφού μορφολογικά το σημείο είναι αρκετά «στεγνό» και χωροταξικά έχει τοποθετηθεί κάτω από τα τεράστια γκρεμνά της Καλντέρας. Αυτή ίσως είναι και η «τρομακτική» καμιά φορά ομορφιά του, που άλλοτε προκαλεί άκρως αρνητικές πρώτες εντυπώσεις για το νησί και άλλοτε χαρακτηρίζεται για τη διαφορετικότητά του.
Όμως, όπως και νάχουν τα πράγματα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εκεί βρίσκονται όλα. Τουριστικά πρακτορεία έτοιμα να εξυπηρετήσουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη. Τα εστιατόρια, ταβέρνες και Καφέ του λιμανιού υπάρχουν σε πληθώρα αλλά … λιμανιάτικα. Τουλάχιστον όμως υπάρχουν, αφού σας θυμίζουμε ότι στο αντίστοιχο λιμάνι της Μυκόνου οι τουρίστες κάθονται πάνω στη καυτή άσφαλτο και για «πιοτί και φαγί» ούτε λόγος! Μόνο ένα παράπηγμα – αρχιτεκτονικό ατόπημα – υφίσταται για να κακοεξυπηρετήσει τους Μυκονιάτες επιβάτες.
Ο επιβατικός σταθμός επιβίβασης στο λιμάνι της Σαντορίνης υπάρχει, σε αντίθεση με τον ανύπαρκτο της Μυκόνου, και έτσι οι τουρίστες επιβιβάζονται με τάξη και ασφάλεια από το λιμάνι του Αθηνιού και κάτω από το αδιάκοπο βλέμμα των λιμενικών οργάνων. Το λιμενικό σώμα στη Σαντορίνη με λιμενάρχη το Πλωτάρχη κ. Μάκη Βασαλάκη, δίνει καθημερινά εξετάσεις στο κόσμο αφού το λιμάνι παρουσιάζει τεράστια κινητικότητα. Μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει πολύ καλά.
Να θυμίσουμε ότι από «λιμεναρχείας» του πρώην Λιμενάρχη Σταύρου Αδαμόπουλου, τα πράγματα μπήκαν έκτοτε σε μια τάξη και έτσι λοιπόν μέχρι σήμερα το οικείο Λιμεναρχείο έχει κερδίσει το στοίχημα στο τομέα της σωστής & ορθής αστυνόμευσης.
Η κουζίνα της Σαντορίνης
Το νησί της Σαντορίνης είναι ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής γαστρονομίας και έχει να προσφέρει εξαίσια πιάτα στους επισκέπτες της στα διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες που μπορείτε να βρείτε σε όλο το νησί. Χάρη στο ηφαιστιογενές της έδαφος, που είναι πολύ εύφορο, παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα όπως μελιτζάνες, μικρές ντομάτες, φάβα και πολλά άλλα.
Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τους νοστιμότατους τοματοκεφτέδες και το μουσακά της Σαντορίνης, με ντόπιες μελιτζάνες και λαχανικά.
Η Σαντορίνη φημίζεται επίσης από την αρχαιότητα για την πλούσια ποικιλία κρασιών που παράγει, χάρη στο εύφορο έδαφος της και στους τεράστιους αμπελώνες που διαθέτει.
Χαρακτηριστικό αυτών των αμπελώνων είναι τα επίγεια πλεκτά στεφάνια από αγιόκλημα, που σχηματίζοντας μια στρογγυλή φωλιά κρατούν το σταφύλι πάνω στο αμμώδες χώμα προστατεύοντάς το από τους δυνατούς ανέμους. Υπάρχουν πολλές οινοπαραγωγές μονάδες στο νησί όπως, Μπουτάρη, Ρούσσος και Santo. Δοκιμάστε και τα 3 είδη που είναι άκρως γευστικά και αρωματικά: Μπρούσκο (κόκκινο, ξηρό, δυνατό κρασί), Νυχτέρι (άσπρο, ξηρό, δυνατό κρασί) και Βισάντο (κόκκινο, γλυκό, εξαιρετικά δυνατό, που θυμίζει λικέρ σε μεγάλο βαθμό).
Είναι βέβαιο πως θα έχετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια της Σαντορίνης. Στον τομέα των γλυκών, προτείνουμε να δοκιμάστε υπέροχα γλυκά του κουταλιού, που φτιάχνονται από τα μικρά ντοματίνια, και γαρνίρονται με κανέλλα και ολόκληρα αμύγδαλα.
Σε γενικές γραμμές οι τιμές τα εστιατόρια της Σαντορίνη συγκριτικά με αυτά που συναντήσαμε στη Μύκονο είναι πολύ χαμηλές.
Μη περιμένει βέβαια κανείς ότι θα πληρώσει αυτά που πληρώνει και στα Ορεινά χωριά μας, αλλά σε κάθε περίπτωση ουδέποτε θα αισθανθείτε ότι σας πήραν το “σκάλπ” για κάτι που δεν άξιζε.
Βεβαίως θα βρείτε και ορισμένες επιχειρήσεις που προσφέρουν φαγητό σε πολύ ακριβές τιμές αλλά και πάλι θα πούμε ότι πραγματικά αξίζουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τα λεφτά τους.
“1800”, Κουκούμαυλος, Σελήνη, Θαλάμη, Αρχιπέλαγος, Δίχτυα, είναι μερικά από τα καλά & γνωστά ονόματα στο χώρο της εστίασης.
Ως απλές όμως, οικονομικές παραδοσιακές ταβέρνες καταγράψαμε τον “Νικόλα” και τον “Διόνυσο” στα Φηρά.
Καλντέρα
Το βασικότερο χαρακτηριστικό της Σαντορίνης είναι η μοναδική στο κόσμο Καλντέρα του.
Πριν από 2500 χρόνια το νησί λεγόταν Στρογγύλη ονομασία που είχε λάβει από το ομώνυμο σχήμα του. Όταν όμως σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου το νησί «κόπηκε» κυριολεκτικά αφήνοντας το καθαυτού ηφαίστειο στη μέση ως ξεχωριστό νησάκι και γύρω γύρω δημιουργήθηκαν πανύψηλα απότομα γκρεμνά ύψους ακόμα και τριακοσίων πενήντα μέτρων, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους σημερινούς τουρίστες, αφού η θέα από ψηλά και κυρίως τα ξακουστά ηλιοβασιλέματα χαρακτηρίζουν πλέον τη Σαντορίνη.
Οία, Ακρωτήρι, Ημεροβίγλι, Φηρά είναι χωριά με μοναδική γραφικότητα και αρχιτεκτονική, που ξεχωρίζουν ως τα hot spot της αεροπορικού τύπου θέας.
Από εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε και το φαντασμαγορικό πρόγραμμα “Τα Ηφαίστεια”. Είναι σειρά εκδηλώσεων του Δήμου και που κορυφώνονται κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου εν μέσω ενός πολύωρου event από πυροτεχνήματα υπό τους ήχους κλασικής μουσικής.
Σε αυτά τα χωριά επίσης έχουν αναπτυχθεί αυτόνομοι επιχειρηματικοί πυρήνες με σοβαρές ξενοδοχειακές μονάδες τύπου μπουτίκ (μικρά αλλά υπερπολυτελή).
Να προτείνουμε την αλυσίδα των τουριστικών επιχειρήσεων των Νίκου Παγώνη με ναυαρχίδα το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Κατοικίες” στην Οία, ένα πραγματικό κόσμημα για το νησί, για … “λίγους & εκλεκτούς”.
Life Style - Night Life
Η Σαντορίνη ανέκαθεν είχε μια απαράμιλλη νυχτερινή της ζωή, με τους γκλαμουράτους «ναούς» της βραδινής έκστασης και κεφιού να γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο μέσα κι έξω από αυτούς, ενώ μυριάδες είναι και οι επώνυμοι του διεθνές αλλά και «εγχώριου» τζετ σετ που ενσωματώνονται και γίνονται ένα με τον κόσμο.
Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό ότι ειδικά οι Αμερικάνοι «Χολιγουντιανοί ήρωες» διαβαίνουν το κατώφλι του «ηφαιστείου» κατά δεκάδες κάθε χρόνο, άλλοτε κρυμμένοι σε ελίτ ξενοδοχεία της Οίας και άλλοτε αραγμένοι στις πανάκριβες θαλαμηγούς τους, πότε στη Μαρίνα της Βλυχάδας και πότε στο «Γιαλό» (παλιό λιμάνι).
Koo Club, Εnigma, Franco΄s bar, Tropical, Town Club, κλπ είναι λίγα από τα ονόματα αυτών των κατά τα άλλα ιστορικών νυχτερινών κέντρων αφού το καθένα ξεπερνά ακόμα και τις δύο δεκαετίες ζωής!
Παραλίες
Έντονη αποδεικνύεται και η ημερήσια διασκέδαση και αναψυχή αφού πολλές είναι και οι παραλίες όπου ο επισκέπτης μπορεί να νοιώσει όμορφες στιγμές καθώς θα αναρρώνει επί της «μαύρης» Σαντορινιότικης άμμου, από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.
Πολλά και τα μπητς μπαρ (beach bar) του νησιού τα οποία ενίοτε ασφυκτιούν από Έλληνες κυρίως θαμώνες, πολέμιους της σιγής και της ηρεμίας.
Περίβολος, Περίσσα, Καμάρι, είναι κοσμοπολίτικες παραλίες όπου εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις θαλασσινές γεύσεις των πολλών παραθαλάσσιων καταστημάτων εστίασης και τα πολύχρωμα κοκτέϊλ των beach bar.
Chilli beach club, Άνεμος, Wet bar είναι τα σημαντικότερα ονόματα σε αυτή τη κατηγορία. Χλιδή και λιτές γραμμές σε ένα ζουμερό πάντρεμα.
Αν πάλι επιθυμείτε λίγες στιγμές ηρεμίας θα χαράξετε νέα ρότα επιλέγοντας κάποια παραλία από το πλούσιο «χρωματολόγιο» του νησιού.
Κόκκινη παραλία, Άσπρη παραλία, Μαύρη παραλία, Βλυχάδα, Ακρωτήρι είναι κοντινές παραλίες με έντονη διαφορετικότητα στις αποχρώσεις της άμμου αλλά με κοινό χαρακτηριστικό το αμμώδες φόντο των ορεινών όγκων, την καθόλα αμμουδερή μορφολογία και κυρίως την απόλυτη ηρεμία.
Να προσθέσουμε ότι οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι αμμουδερές σε χρώμα μαύρο, προερχόμενο από την ηφαιστειακή λάβα που χύθηκε το καιρό της έκρηξης που συγλόνισε τη Μεσόγειο τότε.
Γενικώς όλες οι καλές παραλίες βρίσκονται στη νότια πλευρά του νησιού όπου είναι και η πιο απάνεμη.
Αιχμή του δόρατος σε αυτές, η παραλία του προαναφερόμενου Περίβολου.
Σημείο αναφοράς σε αυτή το Chilli Beach Club όπου εκεί θα συναντήσετε τους «πολλά βαρύ» επώνυμους. Υπερόπλο του Chilli και must των θαλασσίων μέσων αναψυχής (water sports) όλου του Αιγαίου, η τροπική όαση των θαλασσίων σπόρ, η παρακείμενη επιχείρηση Wave Sports των Κώστα Ξενέλη & Γιώργου Δάλλα που πραγματικά μας εντυπωσίασε από την υπευθυνότητα και το κέφι που αντιμετωπίζουν το πελάτη. Στο βαθμό ασφάλειας και οργάνω
Ταβέρνα “Αμμος”
Περίβολος Σαντορίνησης η συγκεκριμένη επιχείρηση πήρε δέκα με τόνο!
Για φαγητό στο Περίβολο προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη γνωστή ψαροταβέρνα «Άμμος» του Άγγελου Κουρούκλη που μόνο αυτός ξέρει τι σημαίνει Σαντορινιά γευσιγνωσία. Για πιο γκλάμουρ βραδυνές γευστικές απολαύσεις η επιχείρηση “Sea side by Νότος” του πασίγνωστου σεφ «Τάσου» εντυπωσιάζει και τον πλέον απαιτητικό.
Το Κολούμπο είναι η τελευταία παραλία από το μενού μας. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και είναι από τις πιο γνωστές παραλίες των Κυκλάδων για φυσιολάτρες λουόμενους που αρνούνται να ενταχθούν στη μόδα των … μαγιό!
Πολλά & άλλα ….
Ο Δήμος Σαντορίνης όπως γράψαμε και πιο πάνω έχει σε γενικές γραμμές παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο τα τελευταία χρόνια.
Συγκοινωνίες, οδικό δίκτυο, Μαρίνα, υδροδότηση με αφαλάτωση, ηλετροδότηση, καθαριότητα, κλπ είναι στοιχεία που προ δεκαετίας δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα σε κατοίκους και τουρισμό και τώρα πλέον κοσμούν θετικά ωτο νησί.
Μελανά σημεία του νησιού αποτελούν τα εξωγενή προβλήματα που περνούν ως κομήτες και που οι ντόπιοι φορείς και επιχειρηματίες δεν έχουν άμεση ευθύνη.
Το ναυάγιο του πλοίου Sea Diamond ταλανίζει από τον Απρίλιο του 2007 τους εκπροσώπους της γραφικής Σαντορίνης όταν πλάνα από τη καταπόντιση και την συνακόλουθο οικολογικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν, το γύρο του κόσμο μέσω των ειδησεογραφικών διεθνή πρακτορείων.
Σημαντικό πρόβλημα και οι φετινές και δίχως προηγούμενο θρασύτατες ληστείες που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας για το ρεπορτάζ και που απασχόλησαν τον Τύπο στη χώρα μας για αρκετές ημέρες.
Ένοπλα «χτυπήματα» μες το καταμεσήμερο που έκαναν τον κόσμο να απορεί … «μα καλά από πού θα φύγουν αυτοί;»
Και όμως … «έφυγαν» και μαζί με αυτούς έκαναν μάλλον φτερά και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που αποτέλεσαν τη λεία μόνο σε δύο εξ αυτών!
Επειδή όμως όλες οι σοβαρές υποθέσεις έχουν εξυχνιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια στο καθολικό συνολό τους, έχουμε την πεποίθηση ότι και αυτές οι δύο (όπου σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές μας πηγές, ίσως να είναι και μία!) θα τύχουν του ιδίου αίσιου τέλους.
Ένα άλλο σημείο που καταγράφουμε ως αρνητικό είναι η έντονη τουριστική εκμετάλλευση στο Καμάρι που οι εκεί επιχειρηματίες αφού έχουν κλείσει πολυετής συμφωνίες με τα τσάρτερ και το φθηνό τουρισμό, έχουν υποβαθμίσει το χώρο. Ευτυχώς το φαινόμενο παρουσιάζεται ή μπορούμε να πούμε ακόμα και… εγκλωβίζεται στο συγκεκριμένο χωριό και έτσι δεν γίνεται αντιληπτό από το υπόλοιπο νησί.
Η αστυνόμευση του νησιού είναι σε πολύ καλά επίπεδα.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κυκλάδων κ. Γρηγόρης Μαντούσης, με τον οποίο είχαμε τη τύχη να συνομιλήσουμε προσωπικά στη Σαντορίνη, μας είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο νησί της Καλντέρας. Παλαιά φαινόμενα από λιγοστούς μεθυσμένους τουρίστες και άλλα συναφή γεγονότα, καθώς και η παραβατικότητα, έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η βαθμολογία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων έλαβε άριστα. Άλλωστε ο κ. Μαντούσης είχε διατελέσει και διοικητής στη Σαντορίνη επί σειρά ετών και γνωρίζει κάθε πτυχή του προβλήματος.
Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η παραλιακή οδός που οδηγεί από τη Περίσσα μέσω Περίβολου έως τον Εξωμύτη. Στενή οδός δίχως πεζοδρόμηση, η οποία κατά τους μήνες Ιουλίου Αυγούστου δημιουργεί πολλές φορές ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα. Καθίσταται σαφές ότι εκεί ο Δήμος δεν έδωσε τη πρέπουσα σημασία και αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα η βαθιά τομή στο πρόβλημα αφού πολλές φορές οι επισκέπτες είναι αναγκασμένοι να κολλούν δίχως το περιθώριο να κάνουν ούτε μπρος ούτε πίσω!
Σε γενικές γραμμές η Σαντορίνη αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για Αιγαιοπελαγίτικες εξορμήσεις.
Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το νησί το Σεπτέμβριο αφού τότε η Σαντορίνη έχει τη δυνατότητα να σας φιλοξενήσει ακόμα καλύτερα.
Μαγειριά ανοιχτά να αφήνουν ελεύθερες τις μοναδικές γαστρονομικές ευωδίες να ταξιδεύουν στον άνεμο, γριούλες να πλέκουν, γέροντες να πορεύονται προς το αμπέλι πάνω στο γάιδαρο, ήσυχα καλντερίμια με το άσπρο και μπλε να έχουν τη τιμητική τους και άλλοι τέτοιοι τόνοι που σοφά ο Σεπτέμβρης προσφέρει αφού τηρεί με ευλάβεια τον ιερό ρόλο του κάθε χρόνο, χαμηλώνοντας του ρυθμούς της έντασης μετά από τα ξέφρενα μπιτ του καλοκαιριού.
Η Σαντορίνη μας κέρδισε.
Έχουμε την εντύπωση ότι θα κερδίσει και εσάς. Τι λέτε;
Με τσι γειές μας …
Το Ρεπορτάζ είναι μια προσφορά των
ναυτιλιακών εταιριών & του ξενοδοχείου
κάντε κλικ στα baner