Σαντορίνη: Ελικόπτερα, παραβατικότητα, κρατική αναλγησία
Παραβατικότητα στο μέγιστο βαθμό ελέω πολιτείας
Σωρεία λαθών του Υπουργείου Μεταφορών και της κυβέρνησης
του Βασίλη Κασιμάτη
Στις 6/6 και στην ραδιοφωνική εκπομπή «ΑντιΔράσεις» του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ FM 105,4 ανοίξαμε το φάκελο Ελικόπτερα – Ελικοδρόμια, καθώς έχουν μαζευτεί σωρεία καταγγελιών, κυρίως από ξενοδόχους της Σαντορίνης.
Επικοινωνήσαμε με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη Σαντορίνη και τον αρμόδιο διευθυντή Δημήτρη Γάκη (πρώην Αερολιμενάρχη Σαντορίνης), ο οποίος μας ενημέρωσε για αρκετά ζητήματα εκ των όσων αναφέρονται παρακάτω.
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η προσπάθεια που γίνεται από εδώ έχει στόχο την εξυγίανση του κλάδου των αερομεταφορών μέσω ελικοπτέρων, την δρομολόγηση πιστοποιημένων ελικοδρομίων και σε καμία περίπτωση δεν βάλλει κατά των διαχειριστών των «ελικομεταφορών».
Καθίσταται πρόδηλο ότι οι πολύ πλούσιοι τουρίστες, πελάτες της Σαντορίνης μεταφέρονται και με ελικόπτερα. Αυτός είναι ο λόγος που τόσο η Πολιτεία όσο και ο Δήμος Σαντορίνης είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να σκύψουν πάνω από το ζήτημα αυτό με άμεσες λύσεις.
Αν αρχή είναι ο λόγος…
Τα τελευταία χρόνια τα παράπονα των ξενοδόχων εστιάζουν στη διέλευση ελικοπτέρων σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, πάνω από τα ξενοδοχεία τους. Εδώ να αποσαφηνίσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο διελεύσεων ελικοπτέρων όπου απαγορεύει στον κάθε χειριστή να πετάει όπου θέλει.
Πιο συγκεκριμένα η Σαντορίνη έχει περιορισμό διελεύσεων «Flight Zone» 8 χιλιόμετρα περιμετρικά της πίστας του αεροδρομίου Σαντορίνης. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τους αρμοδίους φορείς, σε απόσταση ευθείας γραμμής 8 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο απαγορεύονται οι πτήσεις. Ρητά!
Αυτό δε που ενδιαφέρει τους ξενοδόχους είναι το γεγονός, ότι τα ελικόπτερα και όταν αυτά διέρχονται κατοικημένων περιοχών απαγορεύεται να κάνουν διελεύσεις σε υψόμετρο κάτω των 300 ποδών.
Εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα και είναι και το σημείο που αναγκαστικά γίνεται παραβίαση των κανόνων πτήσεων σε μεγάλο βαθμό είναι, ότι στην Σαντορίνη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ναι καλά διαβάσατε!), δεν υπάρχουν πιστοποιημένα ελικοδρόμια όπως υπάρχουν σε όλα τα άλλα σημεία της χώρας. Επί παραδείγματι, η Μύκονος διαθέτει ήδη τρία και ο Δήμος Μυκόνου προχωρά στην κατασκευή άλλων δύο, συνολικά πέντε ελικοδρόμια. Η Σαντορίνη όμως, η προμετωπίδα του Ελληνικού τουρισμού… το απόλυτο μηδέν.
Σε αντιδιαστολή, καθημερινά προσγειώνονται στο νησί του ηφαιστείου δεκάδες ελικόπτερα.
Αυτά διαθέτουν μεν σχέδιο πτήσης, αλλά λόγω έλλειψης ελικοδρομίων και με το αιτιολογικό του χειριστή ότι τελειώνουν τα καύσιμα δηλώνει μια «τύπου» αναγκαστική προσγείωση (!!!) και προσγειώνονται στα λεγόμενα «Πεδία Προσγείωσης». Όμως και εδώ… μπάχαλο. Τα πεδία προσγείωσης επί της ουσίας είναι χωράφια με μια απλή τσιμεντένια πίστα με Η. Αυτά όμως πρέπει να βρίσκονται δια νόμου εκτός σχεδίου πόλεως. Στην Σαντορίνη σχεδόν στο σύνολό τους είναι εντός σχεδίου και πολύ δίπλα από κατοικημένες περιοχές.
Συμπερασματικά, στην Σαντορίνη και στα όσα σχετίζονται με τα ελικόπτερα… πλήρες το σκηνικό του παραλόγου!
Ας δούμε όμως πως φτάσαμε σε αυτά τα αίσχη.
Μέχρι το 2020 αρμόδια αρχή ελέγχου, επιθεωρήσεων και αδειοδοτήσεων ήταν η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας). Σημειωτέον η ΥΠΑ διαθέτει εδώ και δεκαετίες, έμπειρο και πολυάριθμο προσωπικό σε όλα τα αεροδρόμια της επικράτειας. Το 2020 κάποιοι προφανώς ανεύθυνοι του Υπουργείου Μεταφορών παρέδωσαν τις αρμοδιότητες της ΥΠΑ στην ΑΠΑ (Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας), η οποία διαθέτει ένα γραφειάκι στην Αθήνα και το οποίο λειτουργεί 8πμ με 3 μμ. That’s it!!
Και το Υπουργείο – άγνωστο για ποιους λόγους σκοπιμότητας – και ενώ έχει πλήρως αντιληφθεί ότι αυτό το πείραμα απέτυχε, εξακολουθεί να κρατά σε ομηρεία όλα τα αεροδρόμια της χώρας και συνακολούθως και όλες τις κατά τόπους τοπικές κοινωνίες που αυτά τα αεροδρόμια και αερομεταφορές, επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό.
Έτσι η πάλαι ποτέ ΥΠΑ παρέμεινε να παρέχει μόνο βοηθητικές υπηρεσίες και η ΑΠΑ να αποτυγχάνει σε όλα τα μήκη και πλάτη τα φάσματος των αερομεταφορών δίχως Master Plan δίχως όραμα, δίχως αποτελέσματα.
Και η κατάσταση στην Σαντορίνη είναι ενδεικτική όσο και λίαν αντιπροσωπευτική των όσων καταγγέλλουμε σήμερα.
Ελικόπτερα να πηγαινοέρχονται πάνω από τα κεφάλια των πολιτών, παράνομα «πεδία Προσγείωσης» να λειτουργούν ως ιδιωτικά ελικοδρόμια και να πλουτίζουν, δίχως πλήρη παραστατικά με ότι αυτό συνεπάγεται, σε περιοχές απαγορευμένες.
Όσο για την ασφάλεια… ο Θεός να μας φυλάξει από ένα ατύχημα.
Αυτό που συνίσταται είναι η άμεση παρέμβαση του Δήμου Θήρας. Ο Δήμος και σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Σοφία Κίτσου, έχει ξεκινήσει τη μελέτη πιστοποίησης δημοτικών χώρων ως εγκεκριμένα ελικοδρόμια.
Το Υπουργείο Μεταφορών όμως κωλυσιεργεί σε εγκληματικό βαθμό. Ας προχωρήσει τουλάχιστον σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΑΠΑ και της ΥΠΑ ώστε να αναλάβουν δράση οι γνώστες του χώρου. Άμεσα!!
Η Σαντορίνη χρειάζεται και απαιτεί ΑΜΕΣΑ τουλάχιστον τρία αδειοδοτημένα ελικοδρόμια που να πληρούν τις προϋποθέσεις, ήτοι ασφάλεια, πυρασφάλεια, καύσιμα, φωτισμός, γεννήτριες, πίστα, σκέπαστρα, γραφείο κίνησης, κλπ.
Και μέχρι τότε η ΥΠΑ να έχει τον έλεγχο της Σαντορίνης προκειμένου να μαζευτεί και η παραβατικότητα στον συγκεκριμένο χώρο αερομεταφορών.
Ειδάλλως… βαρύς ο πέλεκυς προς το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών. Διότι η Σαντορίνη κ. Υπουργέ, δεν είναι κάποιο τριτοκοσμικό γεωγραφικό σημείο, αλλά ένας από τους 10 δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.