free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Σαντορίνη – Τουρισμός.  Καμπανάκια & σανίδες σωτηρίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Σαντορίνη – Τουρισμός.  Καμπανάκια & σανίδες σωτηρίας

> 1. Τουρίστες: «Θέλουμε να έρθουμε Ελλάδα και δεν ξέρουμε πως»!
> 2. Εστίαση:  Ανοίξαμε και σας περιμένουμε… αλλά δεν σας βλέπουμε.
> 3.  Τουρισμός: «Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής».
> 4. Σαντορίνη έχει όλες τις δυνατότητες να «ξεπεράσει το σκόπελο» του Covid-19 αλλά αν δεν φανούμε δημιουργικοί, θα έχουμε πολύ κακά ξεμπερδέματα.

Γράφει ο δημοσιογράφος
Βασίλης Κασιμάτης

Μετά τις 72 «παγωμένες» μέρες από το  lockdown σε καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια, οι επιχειρήσεις έκαναν και «με τη βούλα» την πολυπόθητη επανεκκίνησή τους και στη Σαντορίνη.  Χαλαρή η κίνηση στα περισσότερα καταστήματα με «φόντο» και τον φθινοπωρινό καιρό του τελευταίου τριημέρου. Αρχικά ένα  κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για καλύτερες μέρες και στην πορεία την η διαδοχή σε μια σταδιακή ηττοπάθεια, αφού τα μέλη των επιχειρήσεων εστίασης ασθμαίνουν εισπρακτικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι παράγοντες του  τουρισμού, με αιχμή του δόρατος τα τουριστικά καταλύματα.

Τα δυσθεώρητα προβλήματα

«Θέλουμε να έρθουμε Ελλάδα και δεν ξέρουμε πως»!
Η τραγική έλλειψη ομοψυχίας και ομαδικής συνεννόησης μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. έχει ως αποτέλεσμα τη γκριζαρισμένη εικόνα των αεροπορικών κυρίως μεταφορών. Κι ενώ οι ξενοδόχοι πήραν μια ανάσα μετά το προ ημερών πρωθυπουργικό διάγγελμα για το πρωτόκολλο επανεκκίνησης κι ενώ και οι tour operators πίστεψαν ότι μπαίνουν σε μια σειρά τα πράγματα κι ενώ η Ελλάδα για πρώτη φορά «παίρνει κεφάλι» και προπορεύεται στις προτιμήσεις του τουριστικού κοινού, ακόμα οι ιθύνοντες δεν έχουν καταλήξει για τα ταξίδια.
Κι αυτό αποτυπώνεται με μελανά χρώματα στα booking position (λίστα κρατήσεων) των ξενοδοχείων, αφού ακόμα οι πολυπόθητες κρατήσεις δεν έχουν ξεκινήσει.
Αλλά και πώς να γίνει αυτό; Οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να ανοίξουν σε απόλυτη σύμπνοια με τα μέτρα την «περιώνυμης» πανδημίας. Επίσης, tour operators και τουρίστες δηλώνουν τη απόλυτη διάθεσή τους για να έρθουν στη χώρα μας. Όμως, πως θα ταξιδέψουν; «Θέλουμε να έρθουμε αλλά δεν ξέρουμε πως να έρθουμε» είναι η συνήθης απάντηση που δίνουν όλοι στους ξενοδόχους  μας, αξιώνοντας να μάθουν πότε ανοίγουν οι πτήσεις και τίποτα παραπάνω. Ακόμα και το ανοιχτό ενδεχόμενο κάποιας ίσως καραντίνας στην επιστροφή τους, δεν φαίνεται να πτοεί τους περισσότερους, καθώς πιστεύουν ότι μέχρι τη ημερομηνία των διακοπών τους αυτό θα αποτελεί παρελθόν.

Απουσία της δημοτικής αρχής.
Θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια πρωτοφανή κρίση, η «κεφαλή» του νησιού, ο δήμαρχος να είχε συγκαλέσει έκτακτη δημόσια διαβούλευση. Μια πρόσκληση σε ένα μεγάλο συνεδριακό χώρο προς όλους τους φορείς του τουρισμού θα ήταν χρηστική, προκειμένου να ακουστούν  προτάσεις και λύσεις ώστε να διευρύνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δημοτική αρχή, το πεδίο γνώσεων τους, καθώς κανείς δεν είναι απόλυτα γνώστης σε μια τέτοια αχαρτογράφητη κατάσταση. Έχουμε τονίσει άλλωστε εδώ και μέρες την άμεση ανάγκη συγκρότησης μιας επιτροπής εμπειρογνώμων προκειμένου ο Δήμος να συνδιαχειριστεί την επικίνδυνη αυτή κρίση. Ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία, εστιάτορες, δημοσιογράφοι, μεταφορείς, ξεναγοί, κλπ, ο καθένας από το μετερίζι του μπορεί να προσφέρει, κανείς δεν περισσεύει!
Κι όσο ο Δήμαρχος Αντώνης Σιγάλας αρκείται στο  να γυρίζει από υπουργείο σε υπουργείο και να φωτογραφίζεται με υπουργούς και παρατρεχάμενους αυλικούς της σαθρής πολιτικής νομενκλατούρας, σε μια προσπάθειά του ίσως, να δημιουργήσει προσωπικό πολιτικό υπόβαθρο και πελατειακό μηχανισμό, τόσο η τουριστική Σαντορίνη απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την επίλυση των ομολογουμένως δυσεπίλυτων προβλημάτων της.

Παραδειγματικά αναφέρουμε τη προχθεσινή ανάρτηση του Δημάρχου στη σελίδα του στο facebook από επίσκεψή του στην ΑΕΜΥ Αθηνών (φορέας διαχείρισης του νοσοκομείου Σαντορίνης) με ευχολόγια και πολλά θα, θα, τα οποία αποτυπώνονται περίτρανα στο κείμενό του:
Θα συνεργαστούμε για την εγκατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού των γρήγορων test που εξασφάλισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έτσι ώστε να υπάρξει αυτός ο τόσο σημαντικός έλεγχος στη Σαντορίνη. Επίσης συζητήσαμε τις δυνατότητες του Γ.Ν.Θ. να στέλνει γιατρούς στο Αεροδρόμιο για θερμομέτρηση των επισκεπτών.”

Πολλά τα  “ΘΑ” αγαπητέ Δήμαρχε. Λυπούμαστε όμως αλλά το νησί δεν χρειάζεται τόσα”θα”, αλλά ταχύτατες ενέργειες σε αυτά τα θέματα προκειμένου να μην βρεθούμε εκτός “τουριστικού νυμφώνα”. Σήμερα, χθες, όχι στο εγγύς δικό σας μέλλον!!!

Τι καλείται να λύσει άμεσα ο δήμαρχος προκειμένου να αποκτήσει η Σαντορίνη το τίτλο «Covid Free Greek Island».

Υγειονομική θωράκιση τουριστών και εργαζομένων με άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου, μέσω δωρεών από το Δήμο, συλλογικούς θεσμούς και ότι άλλα «εργαλεία» έχει στα χέρια του.
Μείωση μισθωμάτων αιγιαλού, κοινόχρηστων δημοσίων χώρων, κτιρίων, κλπ  σε επιχειρηματίες που μισθώνουν από το δήμο ή τις υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως λιμενικό ταμείο, κλπ
Σύσταση τοπικού υγειονομικού πρωτοκόλλου υποδοχής τουριστών σε αεροδρόμιο, λιμάνι, και ξενοδοχεία.
Πίεση προς τη κυβέρνηση για επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τον Απρίλιο του 2021, μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση, τουλάχιστον για επόμενα 3 χρόνια.
Συνεργασία με ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το πώς θα προβληθεί το ήδη πολύ-προβεβλημένο μας νησί, ως Νο1 Covid Free προορισμός.
Αντιμετώπιση των πληγέντων επιχειρήσεων από τη διαφαινόμενη  κατάρρευση της «κρουαζιέρας».

Η τοπική μας οικονομία δεν θέλει πειραματισμούς με ημίμετρα και οι ενισχύσεις να δίνονται μόνο προς «φίλιες» προς τον Δήμαρχο κατευθύνσεις. Δεν είμαστε ένας δήμος με επάρκεια ταμειακής ρευστότητας και το κάθε ευρώ που δίνεται να δίνεται κατόπιν επισταμένων ελέγχων και όχι ασύδοτα μέσω αλόγιστων απευθείας αναθέσεων.

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την πανδημία για το χρόνο διάρκειας της και φυσικά από το οργανωτικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς φορείς που θα πρέπει να συνεργαστούν με τους τοπικούς φορείς (Δήμο), που θα πρέπει να συνεργαστούν με τους παραγωγικούς φορείς, ήτοι τη τοπική κοινωνία.
Όλα μπορούν να γίνουν και να ευχηθούμε η προεργασία που έπρεπε να είχε γίνει από καιρού κι εν μέσω καραντίνας, να γίνει άμεσα και όχι «στο πόδι» την τελευταία στιγμή κι αφού θα έχουν ξεκινήσει τα προβλήματα.
Δεν πρέπει να περιμένουμε σαν το Κρανίδι Αργολίδας, πρώτα να έχουμε κρούσματα και μετά να δράσουμε.

Χορηγός επικοινωνίας:

Κομμωτήριο

Plaisir Hair Stylist Group, by Litsa Alefragki

 

 

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή