Σοκαριστικά & υπερβολικά υψηλό το ρίσκο στις αγοροπωλησίες επιχειρήσεων / εταιριών.
– Πόσοι άραγε γνωρίζουν την ισχύουσα νομοθεσία περί αγοράς νομικών προσώπων (εταιριών);
– Ακάλυπτους αφήνει τους αγοραστές εταιριών/επιχειρήσεων, το ίδιο το κράτος με τους απαράδεκτους και ανεπαρκείς κρατικούς μηχανισμούς του.
– Τραγέλαφος με μπακαλίστικες παραγράφους, ο φορολογικός νόμος και το Εμπορικό Δίκαιο στα όσα σχετίζονται με αγοροπωλησίες επιχειρήσεων.
του δημοσιογράφου Βασίλη Κασιμάτη
Σε καταγγελία προς το ραδιοφωνικό σταθμό ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ FM 105,4 και την εφημερίδα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (AgoraPress.gr), προχώρησε επιχειρηματίας από την Σαντορίνη, ο οποίος ναι αγόρασε μεν «καθαρή» εταιρία με τις αντίστοιχες επίσημες κρατικές βεβαιώσεις περί «μη οφειλών» αλλά ακολούθως κλήθηκε να καλύψει πρόστιμο που επιβλήθηκε στον προηγούμενο ιδιοκτήτη.
Και το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι το κατά πόσον γνωρίζουν οι αγοραστές την ισχύουσα νομοθεσία περί αγοράς νομικών προσώπων (εταιριών) και το ποιος πληρώνει το “μάρμαρο”.
Στο δια ταύτα.
Η διαδικασία αγοράς μιας επιχείρησης μαζί με την εταιρία έχει ως εξής:
Το παρακάτω παράδειγμα που αναφέρουμε, έχει να κάνει με την αγορά ενός εστιατορίου, αλλά ισχύει το ίδιο ακριβώς για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.
Αγοράζει λοιπόν ο νέος ιδιοκτήτης ένα εστιατόριο. Το αγοράζει μαζί με την εταιρία που υφίσταται προκειμένου να ισχύουν όλες οι σχετικές άδειες και βεβαιώσεις από Δήμο, υγειονομικές υπηρεσίες, πυροσβεστική, κλπ, καθώς η σύνταξη νέας εταιρίας (νομικού προσώπου που να είναι ο νέος ιδιοκτήτης του εστιατορίου, υποχρεώνει την επιχείρηση (εστιατόριο) στην αίτηση/έκδοση νέων αδειών εντελώς από την αρχή. Και εκεί έρχεται η εμπειρία και λέει: «ίσως να μην εγκριθούν όλες οι αιτήσεις». Για αυτό συνίσταται η αγορά «πακέτου» μαζί την εταιρία (εστιατόρια + νομικό πρόσωπο).
Ακολούθως, δίνει εντολή ο νέος ιδιοκτήτης / αγοραστής σε δικηγόρο και λογιστή και κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους περί της «καθαρότητας» αυτής της εταιρίας και εφόσον όλα βρεθούν σωστά και τακτοποιημένα, εκδίδουν οι δημόσιες αρχές και τις αντίστοιχες επίσημες βεβαιώσεις … περί της μη ύπαρξης οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Σωστά μέχρι εδώ;
Μάλιστα, την ημέρα της αγοροπωλησίας ο δικηγόρος και ο συμβολαιογράφους συστήνουν στον αγοραστή, επί του συμβολαίου αγοράς να προστεθεί και η παράγραφος ότι «τυχόν βάρη φανούν και αφορούν την προηγούμενη ιδιοκτησία, τότε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης επωμίζεται το οποιοδήποτε χρέος που αφορά τη χρήση έως την ημερομηνία της αγοροπωλησίας».
Σωστά κι αυτά μέχρι εδώ;
Και έτσι ο καθένας αγοραστής αισθάνεται ασφαλής ότι αγόρασε μια επιχείρηση μαζί με το νομικό της πρόσωπο (εταιρία) και ότι όλα είναι καθαρά, νόμιμα και ασφαλή. Αφού μάλιστα το συμβόλαιο λέει, ότι “τα όποια βάρη τυχόν προκύψουν για θέματα πριν της ημερομηνίας αγοράς, βαρύνουν τον προηγούμενο“… τότε όλα καλά!
Σωστά όλα αυτά;
Κι όμως… τίποτα από τα τρία παραπάνω δεν είναι σωστό!!! Ο αγοραστής δεν μπορεί να κοιμάται ΠΟΤΕ ήσυχος.
Γιατί; Γιατί απλούστατα, δεν ζούμε στην Δημοκρατία της Ελλάδας, αλλά στην Μπανανία τη Ελλάδας. Γιατί μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά που δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού. Τόσο απλά και εξηγούμαστε…
Τα πιστοποιητικά περί “μη οφειλών προς το Δημόσιο” που εξέδωσαν η εφορία, το ΕΦΚΑ και όποιος άλλος κρατικός φορέας ναι μεν είναι νόμιμα, αλλά οι φορείς αυτοί διατηρούν το δικαίωμα επανελέγχου μέχρι μιας δεκαετίας πίσω. Ναι καλά διαβάσατε! Ότι ώρα του καπνίσει του Έφορα, μπορεί να ανοίξει τα βιβλία της επιχείρησης, να διεξάγει έλεγχο για τη περίοδο – προ της αγοροπωλησίας – και αν βρει κάτι στραβό δύναται πολύ απλά, να βεβαιώσει οφειλή. Άρα η επίσημη κρατική βεβαίωση «περί μη οφειλών» που εσείς πήρατε τη στιγμή της αγοραπωλησίας, αποτελούν επί του πρακτέου απλά σκουπιδόχαρτα!
Και θα πει κανείς τώρα …Ok όμως στο συμβόλαιο αγοροπωλησίας υπάρχει και ο όρος ότι βαρύνεται ο προηγούμενος. ΣΚΟΥΠΙΔΟΧΑΡΤΟ και αυτό!!
Ναι σωστά και πάλι διαβάσατε. Σκουπιδόχαρτο αποτελεί για την πχ Εφορία το συμβόλαιο αγοροπωλησίας που συνάψατε με τον προηγούμενο, καθώς το χρέος ανεξαρτήτου ποσού επιβάλλεται στο ΑΦΜ του νομικού προσώπου (εταιρίας) και διεκδικείται από τον νέο ιδιοκτήτη. Βέβαια ο νέος ιδιοκτήτης δύναται να αποταθεί στα δικαστήρια ώστε να υποχρεωθεί να πληρώσει ο προηγούμενος το χρέος. Και το δικαστήριο βεβαιωμένα θα το κερδίσει ο νέος ιδιοκτήτης. Όμως μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να καταβάλει άμεσα το χρέος. Αν το έχει. Αν ας πούμε ότι πρόκειται να λίγες χιλιάδες ευρώ, ίσως και να το ρυθμίσει. Αν όμως το χρέος είναι πχ μισό εκατομμύριο ευρώ… τότε τι; Αν δεν έχει το ποσό, τότε θα πάει ο νέος ιδιοκτήτης στην φυλακή και ο προηγούμενος… απλά θα αναζητείται!!
Και όταν βεβαιωθεί ένα τέτοιο πρόστιμο για βάρη παρελθόντος χρόνου, τότε ούτε συζήτηση για την έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας για την εταιρία.
Από τον Μάρτιο 2023 ισχύει πλέον η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας εάν και εφόσον ρυθμιστούν τα χρέη του προηγούμενου από το νέο ιδιοκτήτη, αλλά για όσο διάστημα διαρκεί η ρύθμιση, δεν δύναται η αρμόδια ΔΟΥ να εκδώσει Φορολογική Ενημερότητα 1)για είσπραξη ποσού από το Δημόσιο, 2)ούτε για μεταβίβαση ακινήτου. Κοντολογίς, αν ο νέος ιδιοκτήτης θελήσει να πουλήσει κάτι για να εξοφλήσει το νέο και “ξαφνικό” χρέος το παλιού ιδιοκτήτη, ούτε αυτό μπορεί να κάνει. Το ποσό θα παρακρατείται έως … ξεκαθαρίσματος… και καλή τύχη σε όλους!
Τόσο «δίκαιο» φορολογικό σύστημα έχουμε στην Μπανανία της Ελλάδας!
Και το συμπέρασμα όλων αυτών, είναι ένα και μόνο:
Όσους προελέγχους, έρευνες, ελέγχους και να διεξάγουν οι δικηγόροι και λογιστές του εκάστοτε νέου ιδιοκτήτη, όσο τέλεια και «δεμένα» και να γίνει η αγοροπωλησία, ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κοιμάται ΠΟΤΕ ήσυχος, ότι δεν θα βρεθεί τυχόν κάτι στη πορεία.
Αποτέλεσμα: Εμείς και έπειτα από το ενδελεχές ρεπορτάζ που κάναμε στην εφορία, στο ΙΚΑ, με φοροτεχνικούς, με λογιστές και δικηγόρους, αστικού και εμπορικού δικαίου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κανείς πλέον δεν πρέπει να αγοράσει… τίποτα, υπό τη προϋπόθεση να αισθάνεται ασφαλής. Απολύτως τίποτα.
Πάντα θα υπάρχει το υψηλό ρίσκο, μήπως και έρθει στην επιφάνεια κάποιο παλιό … “κουσούρι”. που ίσως και να αγνοούσε ακόμα και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης!
Και μέχρι να αλλάξει ο τραγέλαφος της Ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, θα πρέπει να παγώσει η αγορά εμπορικών ακινήτων… μέχρι νεωτέρας! Ναι, να παγώσει. Κανείς να μην αγοράζει τίποτα. Και θα πει κανείς… «μα θα διαλύσει η τοπική οικονομία!» Μήπως προτιμάει να «διαλυθεί» ο ίδιος;;;
Κι αυτά, μέχρι να βάλουν μυαλό οι υπεύθυνοι / ανεύθυνοι υπουργοί Οικονομικών και νομοθέτες και αλλάξουν την κείμενη νομοθεσία ΤΩΡΑ με κάτι σύγχρονο, αφού αυτά που διαβάστε παραπάνω, ισχύουν ΜΟΝΟ στην Μπανανία της Ελλάδας και σε καμία άλλη ευνομούμενη χώρα του πολιτισμένου κόσμου.
Και αυτό που πρέπει άμεσα να αλλάξει είναι, τα οποιαδήποτε βάρη προκύψουν να δεσμεύουν τον παλιό αγοραστή με τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία.
Μέχρι τότε… πάγος!
Τάδε Έφη Ελλαδιστάν 2023!!