Τέλος τα μετρητά για τις συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ
- Και εκείνοι που δεν έχουν κάρτες ή επιταγές, τι;
1/4/11
Μόνο με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή με επιταγή θα γίνονται υποχρεωτικά από σήμερα Παρασκευή, 1η Απριλίου, όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων που υπερβαίνουν σε αξία τα 3.000 ευρώ. Στόχος του μέτρου αυτού, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση, είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των συναλλαγών και των χρηματικών ροών στις συναλλαγές των ιδιωτών με τελικό σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Δεν διευκρινίζεται όμως τι γίνεται στην περίπτωση που ο αγοραστής της συναλλαγής δεν έχει ούτε πιστωτική κάρτα, ούτε επιταγές!
Άλλωστε, έπειτα και από την δεινή οικονομική θέση, στην οποία περιήλθε η χώρα επί της παρούσας κυβέρνησης, χιλιάδες είναι οι πολίτες ή επιχειρηματίες που έχασαν τις πιστωτικές τους ικανότητες απόρροια του οποίου,να μην κινούνται πλέον στην αγορά ούτε επιταγές, ούτε πιστωτικές κάρτες. Μάλιστα το μόνο θετικό στην υπόθεση της οικονομικής συμφοράς της χώρας ήταν ότι οι συναλλαγές πλέον γίνονται κατά κύριο λόγο με μετρητά και οι μεταχρονολογημένες επιταγές που εν μέρει διέλυσαν στο παρελθόν το εμπόριο, είναι είδος προς εξαφάνιση. Αυτό και πάλι ανατρέπεται. Ποιά τράπεζα όμως θα εκδόσει καρνέ επιταγών στους χιλιάδες της “μαύρης λίστας”, παραμένει ερωτηματικό.
Το φοβερό είναι ότι, από τον επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα από 1ης Ιανουαρίου 2012 το όριο αυτό θα πέσει στο μισό, δηλαδή θα απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 1.500 ευρώ.
Όπως εκτιμούν εκπρόσωποι των οργανισμών πιστωτικών καρτών στην χώρα μας, μια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών στην χώρα μας κατά 10% θα οδηγούσε σε μείωση της παραοικονομίας κατά 5% ή κατά 3 δισ. ευρώ περίπου. Οι ίδιοι θεωρούν το μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο επισημαίνουν ότι για να έχει αποτελέσματα και να χτυπήσει ουσιαστικά την φοροδιαφυγή θα πρέπει να επεκταθεί και σε συναλλαγές για ποσά σημαντικά χαμηλότερα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, τονίζουν ότι στην γειτονική Ιταλία το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται για συναλλαγές για ποσά άνω των 150 ευρώ. Αμελούν όμως να δώσουν τις διαφορές Ελλάδος και Ιταλίας, μιας χώρας στην οποία η πίστωση ουδέποτε ήταν το αδύνατο σημείο της καθόσον οι πολίτες της ουδέποτε έκαναν κατάχρηση αυτής, όπως γαμοδάνεια, διακοποδάνεια, κλπ που ως αποτέλεσμα είχαν στη χώρα μας να διαλυθούν τα νοικοκυριά και να εξαλειφθεί η πιστωτική ικανότητα των πολιτών.
Στην απόφαση διευκρινίζονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
1. Ως αξία συναλλαγής, θεωρείται το συνολικό ποσό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
2. Προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές, που αφορούν συναλλαγές συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ ( ή άνω των 1.500 ευρώ από 1.1.2012) θα γίνονται με τη χρήση καρτών ή τραπεζικής επιταγής
3. Σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως οχήματα, κ.λπ.) σε ιδιώτη «με ανταλλαγή», εξοφλείται από τον ιδιώτη – αγοραστή, με τον ίδιο τρόπο, η διαφορά της αξίας που προκύπτει από το συμψηφισμό των ανταλλαγών εφόσον η διαφορά αυτή υπερβαίνει το όριο των 3.000 ευρώ.
4. Σε περίπτωση αλλαγής λιανικώς πωληθέντων αγαθών, η αξία των οποίων προηγουμένως έχει εξοφληθεί, για τη νέα απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται, εφαρμόζεται η παραπάνω διαδικασία.
5. Σε περίπτωση συναλλαγής που εξοφλείται, μερικώς ή ολικώς, με δάνειο που έχει πάρει ο ιδιώτης – με κατάθεση του σχετικού ποσού στο λογαριασμό του πωλητή – το τυχόν υπολειπόμενο ποσό, ανεξαρτήτως αξίας, θα εξοφλείται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής επιταγής εφόσον η αξία της συναλλαγής υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των Τραπεζών ή με πρόσωπα – ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση, με τους τρόπους που αναφέρονται στην απόφαση και καταβάλλονται μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές, οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, θα ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:
Από τον επιτηδευματία - πωλητή, εκδίδεται «απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων». Η απόδειξη αυτή εκδίδεται αθεώρητη από διπλότυπο, τουλάχιστον, στέλεχος.
Σ? αυτήν αναγράφονται το ποσό, ο τρόπος εξόφλησης, η αιτιολογία της είσπραξης (π.χ. προκαταβολή, τμηματική καταβολή, εξόφληση) και ο αύξων αριθμός του παραστατικού. Ο επιτηδευματίας υποχρεούται το ποσόν των μετρητών, που εισπράττει να το καταθέσει εντός δύο εργάσιμων ημερών από την έκδοσή τους, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη Τράπεζα ή Πιστωτικό Οργανισμό