free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Τεράστια απώλεια εσόδων και κατασπατάληση του δημοτικού κορβανά

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 λεπτά

Τεράστια απώλεια εσόδων και κατασπατάληση του δημοτικού κορβανά

* Η ανικανότητα κόστισε εκατομμύρια ευρώ!
* Καταγγελίες για τη μη εναρμόνιση της Σαντορίνης με τη Διεθνή Συνθήκη του I.S.P.S. που ως αποτέλεσμα έχει την αφενός μη είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ και αφετέρου την άσκοπη σπατάλη άλλων τόσων εκατομμυρίων ευρώ για αναθέσεις άνευ ουσίας και «κενό έργου»!
* Βαρύς ο «δημοσιογραφικός πέλεκυς» στο λιμενικό  ταμείο για την μη έγκαιρη διευθέτηση των αξιώσεων του λιμεναρχείου προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους ο I.S.P.S. στα 2 μας λιμάνια και το νησί τελικά να εισπράξει τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από αυτόν.

Γράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Κασιμάτης

Εν αρχή ο λόγος!
Καταρχήν να δούμε τι σημαίνει Διεθνής Συνθήκη I.S.P.S. ή αλλιώς Ελληνιστί … Διεθνής Κώδικας για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων ήτοι International Ship and Port facility Security Code – ISPS.

Τον Ιούλιο του 2004 τέθηκε σε εφαρμογή από τον International Maritime Organization (IMO) o Διεθνής Κώδικας για την Ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS), ως απάντηση σε ζητήματα τρομοκρατίας, πειρατείας και ευρύτερης ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών υποδομών.
Η γνώση του συγκεκριμένου Κώδικα είναι απαραίτητη τόσο για τα στελέχη των ναυτιλιακών γραφείων και πλοίων, όσο και  κυρίως για τα στελέχη που εργάζονται σε φορείς (δημόσιους ή/και ιδιωτικούς) διαχείρισης λιμένων.

Κοντολογίς εδώ και 16 χρόνια τα λιμάνια εναρμονίζονται ένα ένα και σταδιακά με το συγκεκριμένο κώδικα ασφάλειας προκειμένου  να μπορούν να υποδέχονται πλοία από το εξωτερικό ή το εσωτερικό με επιβάτες ξένων χωρών.
Πιο συγκεκριμένα και στο όσα αφορούν τη Σαντορίνη, όσα πλοία καταφθάνουν στο νησί από λιμάνια τα οποία απέχουν 20 ναυτικά μίλια και πλέον και έχουν ξένους επιβάτες πρέπει να περνούν από τον I.S.P.S.  του λιμανιού του Αθηνιού ή και του Παλιού Λιμανιού στον Όρμο των Φηρών (κάτω από τα Φηρά).
Όμως… έλα που στη Σαντορίνη δεν έχει εφαρμοστεί ο ISPS!!!

Ο ΙΜΟ τα προηγούμενα χρόνια έκανε τα «στραβά μάτια» αφού εύλογα αρκετά λιμάνια και λόγω των ιδιομορφιών τους καθυστερούσαν να εφαρμόσουν τον ISPS, καθώς απαιτούνταν από τις οικίες λιμενικές αρχές (λιμεναρχεία) συγκεκριμένα μέτρα.

Στη Σαντορίνη όμως είναι έτοιμη και αυτό το θέμα ταλανίζει εδώ και 3 χρόνια τις 2 τελευταίες δημοτικές αρχές, αφού ούτε η παράταξη Ζώρζου αλλά ούτε και η παράταξη του νυν δημάρχου Αντώνη Σιγάλα έχει πράξει τα (απλά πλέον) δέοντα προκειμένου να εφαρμοστεί ο Κώδικας Ασφάλειας. Ο λόγος;;; Τεμπελιά λέμε εμείς!!

Όμως… αυτή η «τεμπελιά» έχει στοιχίσει στη δημοτικό μας Ταμείο πολλά εκατομμύρια.
Αναλυτικότερα, η θέσπιση του I.S.P.S. προβλέπει να είσπραξη ενός (1) ευρώ από κάθε επιβάτη κρουαζιερόπλοιου και μισού (1/2) ευρώ από κάθε επιβάτη όσων πλοίων καταφθάνουν στη Σαντορίνη από προορισμούς άνω των 20 μιλιών. Αυτό σημαίνει ότι μόνο για τη περσινή χρονιά και λόγω της δημοτικής «ανικανότητας» οι κάτοικοι του νησιού έχασαν μέσω του λιμενικού τους ταμείου, 980.000 ευρώ από τα κρουαζιερόπλοια και περίπου άλλα τόσα από τα βαπόρια ακτοπλοΐας που κατέφθαναν από Κρήτη. (Σημειωτέον στα 20 μίλια δεν συμπεριλαμβάνεται ο Πειραιάς καθώς τα βαπόρια τους καταφθάνουν με ενδιάμεσους προορισμούς που τελικώς είναι κάτω των 20 μιλίων. ).

Επιπλέον, η σύναψη σύμβασης με την εταιρία security  έχει υπογραφεί εδώ και τρία χρόνια δίχως ουσιαστικό αντικείμενο. Η σύμβαση αυτή περιγράφει ως έργο της: «Αμοιβή υπηρεσιών φύλαξης λιμενικών εγκαταστάσεων μέχρι τη πλήρη εφαρμογή του κώδικα ασφαλείας ISPS CODE ώστε να μπορεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας να εισπράττει το αναλογούν τέλος ασφάλειας και να υπάρχει ανταποδοτικότητα».

To εύλογο ερώτημα όμως που τίθεται είναι: Ποιό έργο και και ποιά ανταποδοτικότητα; Γιατί πληρώνουμε το ήδη σκανδαλώδες ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ (!!!) για σεκιουριτάδες που λειτουργούν τον ISPS στο νησί … ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ISPS ;;;;;;;;;;;;
Είναι σαν να προσλαμβάνουμε στο δήμο πιλότους αεροσκαφών, δίχως να έχουμε αεροσκάφη!!!!!!!!!!!
Ως αποτέλεσμα, οι σεκιουριτάδες αυτοί και επειδή δεν είχαν ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, αναλώνονταν από το λιμενικό ταμείο και το δήμαρχο σε επικουρικά ζητήματα όπως ρύθμιση κυκλοφορίας και … «παρκαδόροι» κατά παράβαση όμως των κείμενων νομοθεσιών, αφού τέτοιες δικαιοδοσίες και αρμοδιότητες ουδέποτε απέκτησαν οι εταιρίες security  στην Ελλάδα από το κράτος, όπως άλλωστε έχουμε καταγγείλει σε προγενέστερο δημοσίευμα (Ιανουάριος 2020) όταν τότε και συμμορφώθηκαν ευτυχώς και οι «2 πλευρές».

Επόμενο μείζον ζήτημα αφορά την φετινή διαγραφή της Σαντορίνης από τη λίστα των νησιών – προορισμών «Κρουαζιέρας»!
Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Ιουλίου ανακοινώθηκε από το ΣΚΑΙ και τα λοιπά ΜΜΕ η είδηση του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη για την έναρξη της φετινής «κρουαζιέρας» και η ενημερωτική του επιστολή  προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA), όπου επί της ουσίας «άνοιγε» περιχαρής τα λιμάνια Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κερκύρας και Κατάκολου. Ναι καλά διαβάστε… ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ!!
ΝΑΙ στο ασήμαντο Κατάκολο, ΟΧΙ στην τιτανομέγιστη Σαντορίνη λοιπόν.
Ο λόγος; Δεν έχει εφαρμοστεί στο νησί ο ISPS. Και γιατί δεν εφαρμόστηκε;
Διότι το λιμενικό ταμείο από το 2019 αλλά και ο δήμος δεν φρόντισαν να βάλουν 40 μέτρα κάγκελα και κάποιες άλλες λεπτομέρειες που αξιώνει το λιμεναρχείο Θήρας προκειμένου να υπογράψει την έγκριση. Και γιατί δεν έγιναν αυτά τα απλά πράματα που ζητάει το λιμεναρχείο; Δεν θα πούμε εμείς αν είναι τεμπελιά, ή αδιαφορία… ας το βρουν οι αναγνώστες μας!

Το φοβερό πάντως είναι ότι στη πόλη των Φηρών, οι καταστηματάρχες που έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες από την έλλειψη της κρουαζιέρας, βλέπουν τα έσοδά του φέτος αποστεωμένα.
Και εκεί στο Δήμο αδιαφορούν προκλητικά, αδιαφορώντας για το αν οι εκατοντάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι θα έχουν φέτος χρήματα … για να την βγάλουν. Κάποιοι φρόντισαν… να μην φροντίσουν. Μήπως επειδή τα Φηρά δεν είναι η εκλογική περιφέρεια του δημάρχου;
Για την ιστορία, η κρουαζιέρα τελικά δεν άνοιξε την 1η Αυγούστου όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός, λόγω του κορονοϊού. Αυτό όμως είναι ήσσονος σημασίας, αφού η Σαντορίνη απέτυχε και μέχρι στιγμής είναι εκτός λίστας … ελέω ανικανότητας λέμε εμείς κι ας βγει κάποιος να μας διαψεύσει!

Και το ζητάμε αυτό καθώς στο έγγραφο « Πρακτικό με αριθμό 18 και Απόφαση με αριθμό 202» (5/12/2019) ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Άγγελος Ρούσσος αναφέρει και συνάμα παραδέχεται τα εξής: «Για να καταλάβετε το μέγεθος των εσόδων που έχει απολέσει το Δ.Λ.Ταμείο Θήρας, σας αναφέρω ότι μόνο για το 2019 το σύνολο των αφίξεων επιβατών κρουαζιέρας έφθασε τους 980.771, δηλαδή η υπηρεσία μας έχασε το ποσό των 980.771 ευρώ»!

Αυτό βέβαια ήταν μια δήλωση του νυν προέδρου με μομφή εις βάρος του προηγουμένου προέδρου Γιάννη Ευδαίμων, ο οποίος όμως σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του δήμου, ως προσωπική επιλογή του ιδίου του δημάρχου κ. Σιγάλα. Εδώ κολλάει ίσως το … «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει»! Και άσε τους καταστηματάρχες στα Φηρά να φωνάζουν, αφού και φέτος δεν έγινε καμία ενέργεια ενεργοποίησης του ISPS, από τους πρώην καταγγέλλοντες που τώρα τηρούν … σιγή ασυρμάτου.

Και ρωτάμε: Η κυρία Εισαγγελέας Νάξου τα γνωρίζει αυτά;
Η ερώτηση αφορά την σπατάλη άνευ ουσίας για σύμβαση «κενής έργου» με την εταιρία σεκιούριτι, την αθέτηση καθήκοντος, την υπέρβαση καθήκοντος για τη περίπτωση της χρησιμοποίησης των σεκιουριτάδων στο λιμάνι υποκαθιστώντας σε κάποια σημεία τα λιμενικά όργανα, άρα αντιποίηση αρχής με τη σύμφωνη γνώμη του νυν δημάρχου, απώλειας δημοσίων εσόδων με παραδοχή και όσα άλλα τυχόν, χαρακτηρίσει ως αδικήματα ο αξιοσέβαστος θεσμός της Εισαγγελίας Νάξου.

Τέλος τονίζουμε και την αδιαφορία των συναδέλφων δημοσιογράφων που ενόσω τα γνωρίζουν αυτά εδώ και τρία χρόνια εντούτοις σιωπούν προκλητικά. Όμως κ.κ. συνάδελφοι, κατανοούμε τον «θεσμό» της φιλίας (!) αλλά … αν δεν σπάσετε αυγά, ομελέτα δεν γίνεται!

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή