Τρανσφερ. Η εύκολη λύση
Ο George Moore είχε γράψει στις αρχές του 20ου αιώνα: «Η εσφαλμένη λύση πάντα φαίνεται εκ των προτέρων σαν η πιο λογική».
Και εννοείται πως η εύκολη λύση δίχως προγραμματισμό είναι παγίως εσφαλμένη !
Γράφει ο Βασίλης Κασιμάτης*
Η σεζόν 2022 ξεκίνησε με τις καλύτερους οιωνούς. ”Καλύτεροι” όμως για όσους έχουν προνοήσει, προγραμματίσει, σχεδιάσει με λογικές πρακτικές.
Το «πήραμε ένα αμάξι και θα κονομησουμε» είναι το τεράστιο λάθος που τούτο εδώ το άρθρο πραγματεύεται σήμερα και τονίζοντας τα επιστημονικής φαντασίας ευχολόγια.
Αυτό που διαπιστώνεται σήμερα σχετικά με το κλάδο των τουριστικών μεταφορών, είτε με Ι.Χ.ε οχήματα είτε με Δ.Χ. είναι ότι αναρίθμητοι πολίτες που τέλος πάντων … ίσως και να ατύχησαν κάπου στη πορεία της ζωής τους, κατέφυγαν στον “εύκολη λύση” της αγοράς ενός οχήματος για να μεταφέρουν τουρίστες το καλοκαίρι, θεωρώντας ότι έτσι θα πιάσουν το «Αμερικανικό όνειρο», επειδή η πολιτεία θεσμοθέτησε ένα επάγγελμα που φαινομενικά φαντάζει εύκολο αλλά αφενός κρύβει πολλές παγίδες, αφετέρου μόνο εύκολο δεν είναι. Κι αυτό διότι ο τουρισμός δεν εξ ορισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Έχει πλέον παρατηρηθεί ότι τα οχήματα μεταφοράς τουριστών ήτοι τρανσφερ (ΙΧε η ΔΧ) έχουν γίνει περισσότερα από … τους τουρίστες.
Ρωτούν πολλοί: «να πάρω ένα αμάξι να κάνω κι εγώ τρανσφερ;» Και η απάντηση εδώ παγιως είναι η ακόλουθη: «έχεις εξασφαλίσει τα ανάλογα συμβόλαια, τις συνεργασίες εκείνες με ξενοδοχεία ή άλλες τουριστικές επιχειρήσεις που θα σου εξασφαλίσουν… καταρχήν βιωσιμότητα;»
Κι εδώ οι απαντήσεις είναι συνήθως του τύπου: «έχω κανα δυο φίλους που θα με στηρίξουν».
Και έπειτα ακολουθεί πάντα η απογοήτευση αφού οι περισσότεροι έχουν λογαριάσει … δίχως τον ξενοδόχο… φίλο!!
Και στο τέλος της σεζόν, πουλάνε το όχημα στο μισή τιμή, κινδυνεύουν με κατάσχεση για το υπόλοιπο της αξίας και αναθεματίζουν συνήθως τη τύχη τους, λες και φταίει αυτή κι όχι τα λάθος κουμάντα μας. Έχουν όμως προκαλέσει ζημιά στης αγορά στους επαγγελματίες; Το μόνο σίγουρο. Κι αυτά διαφαίνονται από τα πόσα οχήματα τρανσφερ πωλούνται κάθε τέλος σεζόν και πόσοι επαγγελματίες “της μιας σεζόν” κλείνουν τα γραφεία τους πριν καλά καλά ανοίξουν.
Όμως… εδώ υπάρχει κι ένα τεράστιο όμως… Η ευθύνη του κράτους και ιδιαίτερα του ελεγκτικού της μηχανισμού.
Κι ενώ οι προδιαγραφές της αδειοδότησης γραφείου είναι συγκεκριμένες, ενώ τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας συναφούς επαγγέλματος από τον ΕΟΤ είναι σαφή και ξεκάθαρα, επί του πρακτέου δεν τηρείται σχεδόν τίποτα.
Για παράδειγμά, αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των γραφείων πρέπει να είναι απόφοιτοι λυκείου. Είναι όμως; Πρέπει να κατέχουν πιστοποιημένα, μια ξένη γλώσσα, lower στα Αγγλικά. Το έχουν; Θέλει ποινικά μητρώα. Πόσοι έχουν εξ αυτών, λευκό;
Π.χ. οι αναρίθμητοι αλλοδαποί που μπήκαν στο επάγγελμα επιλέγοντας την «εύκολη λύση» του τρανσφερ έχουν απολυτήριο λυκείου ή lower Αγγλικών; Ποινικό μητρώο;
Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι στην έδρα απαιτείται χώρος με «γραφειακή εγκατάσταση». Αν επισκεφτεί κανείς αυτά τα γραφεία, θα βρει στα περισσότερα… στη καλύτερη ένα υπόγειο με ένα ντιβάνι μέσα, ενώ είναι ουκ ολίγα τα γραφεία που δεν υπάρχουν καν γραφεία!
Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι η τουριστική μεταφορά είναι εξίσου σημαντική όσο το ξενοδοχειακό κατάλυμα στα όσα σχετίζονται με την ποιότητα του τουρισμού που θέλουμε να παρέχουμε ως χώρα, ειδικότερα εδώ στην Σαντορίνη που διακαώς επιθυμούμε να διατηρούμε το brand name που τα περασμένα χρόνια αποκτήσαμε.
Όταν όμως στο «τιμόνι» του οχήματος Τρανσφερ βρίσκεται ένας ευκαιριακός η τυχοδιώκτης που θέλει σήμερα να κάνει την αρπαχτή του και είτε να γυρίσει στη χώρα του είτε να μετατρέψει το προσδοκώμενο τυχόν κέρδος που οραματίζεται, σε κεφάλαιο κίνησης για το επόμενο βήμα του, αυτό λέγεται «διερχόμενος επαγγελματίας» και σε καμία περίπτωση, επαγγελματίας. Αυτός όμως δεν μπορεί να έχει στα χέρια του το υπερπολύτιμο για τη χώρα τουριστικό μας προϊόν.
Καταδικάζει έτσι τη ποιότητα του τουρισμού μας, αποτελεί τροχοπέδη για την οποία ανάπτυξη επιθυμούμε και εντέλει δεν συνάδει με την πραγματική εξωστρέφεια του Ελληνικού τουρισμού.
Πειρατεία.
Σε όλα τα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί και η γνωστή πειρατεία.
Αμέτρητα οχήματα δίχως ΜΗ.Τ.Ε. άδεια γραφείου, δίχως ανάρτηση δρομολογίων στην πλατφόρμα του υπουργείου Μεταφορών, να εδράζουν στις πλατείες περιμένοντας να επιβιβάσουν τον «ξεχασμένο» και ανυποψίαστο τουρίστα και ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός απών στο αδίκημα της «κλοπής μεταφορικού έργου», αφήνοντας τους νόμιμους επαγγελματίες δίχως έργο και με «σπασμένες» τιμές.
Λοιπά και επιμέρους προβλήματα.
Από κει και ύστερα, τα προβλήματα στο κλάδο των τουριστικών μεταφορών έχουν πολλαπλασιαστεί και τελματώσει συνάμα, με τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού να αδυνατούν να δώσουν λύση, υπό το φόβο να μην χαλάσει «το γλυκό» σε παρεμφερείς επαγγελματικούς κλάδους.
- Δεν δεσμεύτηκε ο υπουργός και δεν βρέθηκε λύση με τη παράνομη UBER.
- Δεν καταργήθηκε ακόμα το απαράδεκτο έγγραφο voucher εντός των οχημάτων ΙΧΕ, όταν πλέον έχει καθιερωθεί η ηλεκτρονική ανάρτηση δρομολογίων στην εφαρμογή/πλατφόρμα του Υπουργείου Μεταφορών.
- Δεν δόθηκε ακόμα απολύτως καμία λύση για τα υπέρογκα πρόστιμα προς τις εταιρίες μας, λες και τα τουριστικά γραφεία είναι εγκληματίες, όταν για μια ίδια παράβαση σε ταξί το πρόστιμο είναι έως και 12 φορές μικρότερο.
- Δεν έγινε τίποτα και με τα πρόστιμα στους οδηγούς των τουριστικών γραφείων για μη ανάρτηση δρομολογίων από πλευράς ιδιοκτήτη, στην πλατφόρμα του υπουργείου Μεταφορών. Ο οδηγός δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει αν ο εργοδότης του λειτουργεί νόμιμα και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να σχετίζεται με κανένα πρόστιμο.
- Δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί επισήμως η νόμιμη είσπραξη της αμοιβής μίσθωσης εντός του οχήματος μας και παρόλες τις δεσμεύσεις του Υπουργείου προ διετίας ότι αυτό θα γινόταν άμεσα. Το υπουργείο επιτρέπει POS, μας λένε προφορικά ότι είναι νόμιμη η είσπραξη ποσού εντός του οχήματος, αλλά δεν μας αναγνωρίζουν επίσημα τα μετρητά εντός του οχήματος. Τραγέλαφος.
- Δεν επισημοποιήθηκε ακόμα εγγράφως ο όρος «τουριστικές μεταφορές επιβατών», παρότι ήταν προαπαιτούμενο από διετίας.
- Δεν έγινε ακόμα ο κλάδος των τράνσφερ ξεχωριστή επαγγελματική δραστηριότητα και παραμένει υποδραστηριότητα της άδειας τουριστικού γραφείου ή γραφείου Rent A Car . Είχε συμφωνηθεί να γίνει επί υπουργίας Κεφαλογιάννη και απλά … παρέπεσε!
Καθίσταται σαφές ότι πρωτίστως τα δυο συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν με την εξυγίανση του ευρύτερου κλάδου των τουριστικών μεταφορών, ξεκινώντας από την αναθεώρηση όλων των «αδειών» γραφείων που έχουν παρανόμως εκδοθεί σε επιχειρηματίες που δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική νομολογία. Κι αυτά δεν αφορούν μόνο την Σαντορίνη, αλλά όλη την Επικράτεια.
*ο Βασιλης Κασιμάτης είναι εκδότης & δημοσιογράφος, Προέδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Σαντορίνης.