Όχι πανικός για την νέα γρίπη
Με αφορμή την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του ιού των χήρων την λεγόμενη «νέα γρίπη» ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ διοργάνωσαν σήμερα 22/07/09 το απόγευμα στο Ωδείο Ρεθύμνου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα :
«Η πανδημία της νέας γρίπης χτυπά την πόρτα μας.
Ας απαντήσουμε με ενημέρωση και όχι με πανικό!»
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γαλανάκης Εμμανουήλ, ο Λέκτορας Παθολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κοφτερίδης Διαμαντής και η Παιδίατρος- Επικουρική Επιμελήτρια ΠΑΓΝΗ κ. Αναγνωστάτου Νικόλ ενώ ο κ. Γκίκας Αχιλλέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Κρήτης δεν κατάφερε να παραβρεθεί.
Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κοφτερίδη Διαμαντή για την νέα γρίπη δεν χρειάζεται πανικός. Η απαραίτητη γνώση και τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης για την νόσο αρκούν για να καταπολεμηθεί και να μην νοσήσει ο κόσμος.
Της Μαρίνας
Λάζη
«Λέγοντας στοιχειώδη μέτρα εννοούμε το πλύσιμο των χεριών. Αν αρρωστήσει κάποιος με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, αυτό που ονομάζουμε «γρίπη», να τρέχει λίγο η μύτη του, να τρέχουν τα μάτια του, να έχει πονόλαιμο ή υψηλό πυρετό καλό θα είναι να μένει σπίτι του, να φοράει μάσκα όταν έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα και να έχει απόσταση τουλάχιστον ένα μέτρο ώστε να προστατεύσει τους γύρω του» είπε ο καθηγητής Κοφτερίδης.
Επίσης τόνισε πως είναι απαραίτητο να απευθύνονται άμεσα όλοι οι άρρωστοι στους ειδικούς οι οποίοι δεν έχουν δυνατή άμυνα στον οργανισμό, όταν έχουν και άλλα προβλήματα υγείας ή όταν υπάρχει μικρό παιδί μέσα στο σπίτι ή σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μία γρίπη όπως όλες τις άλλες με την μόνη διαφορά ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Ανεξάρτητα με τον τουρισμό θα υπάρξει διασπορά και το φαινόμενο αυτό θα διογκωθεί τον Σεπτέμβριο με την νέα σχολική χρονιά.
Εμβόλιο υπάρχει, δήλωσε, αλλά δεν υπάρχουν καθορισμένα χρονικά περιθώρια κυκλοφορίας του. Αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου τον φθινόπωρο.
Ευπαθείς ομάδες χαρακτηρίζονται:
Ακραίες ηλικίες-παιδία-μεγάλοι άνθρωποι, άνθρωποι με αδύναμο αμυντικό σύστημα του οργανισμού καθώς και εργαζόμενοι μέσα στα νοσοκομεία οι οποίοι έρχονται σε επαφή με υγιής αλλά και άρρωστους ανθρώπους.
Ο κ. Γαλανάκης Εμμανουήλ σε δήλωση του τόνισε πως η γρίπη θα έχει κύριο στόχο τα παιδιά. Θα νοσήσουν πολλά από αυτά αλλά δεν αναμένεται να έχουμε βαριές εκδηλώσεις. «Τα παιδία είναι σημαντικό να είναι εμβολιασμένα με τον πνευμονόκοκκο, πράγμα που σημαίνει ότι ενισχύουν τον οργανισμό τους και περνάνε ήπια την νέα γρίπη».
Μέτρα προστασίας από την νέα γρίπη από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
– καλύψτε το στόμα και την μύτη σας με χαρτομάντιλο, όταν βήχετε ή φταρνίζεστε
– Πετάξτε αμέσως το χαρτομάντιλο στο καλάθι των απορριμμάτων
– Δεν έχετε χαρτομάντιλο, Φταρνιστείτε στον αγκώνα σας και όχι στα χέρια σας
– Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα
– Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.