12ο Γράμμα Εκδότη για το τεύχος
της «ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» Ιουνίου
Editorial
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Σε αυτό το τεύχος θα αλλάξουμε λίγο περιεχόμενο και θα ασχοληθούμε με την κατάσταση στη Κρήτη και ειδικότερα στο Ρέθυμνο.
Είναι αλήθεια ότι και μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών ο λαός της Κρήτης έδωσε ένας σαφές μήνυμα στους κυβερνήτες του, εντός και εκτός συνόρων της νήσου!
Αγανακτισμένος πλέον από τη τροπή που έχει λάβει το τελευταίο καιρό η οικονομία του νησιού μας ο κόσμος στη Κρήτη αλλά και ιδιαίτερα στο δικό μας Ρέθυμνο έδειξε τα δόντια του αφενός με την δραματική αύξηση της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες και αφετέρου με την μεγάλη πτώση που έδωσε στο κυβερνών κόμμα εκθρονίζοντάς το νοητά από την εξουσία.
Το μήνυμα δεν αφορά κατά τη γνώμη μου άμεσα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου που εδώ και πολλά χρόνια βαριά παιγνίδια παίζει στο κεφάλι του Κρητικού.
Μήπως όμως οι καρεκλοκένταυροι του πολιτικού κόσμου εκεί στο μεγάλο μπεζ κτίριο επί της λεωφόρου Αμαλίας στη Αθήνα, βολεύονται με την μεγάλη αποχή που άγγιξε στη Κρήτη το 41%.
Μήπως … λέω μήπως, κάποιοι νομίζουν ότι ο Κρητικός δείχνοντας με την απαξίωσή του την αποστροφή του στα πολιτικά πεπραγμένα, κάποιοι το εκλαμβάνουν ως …. ότι το βουλώσαμε! ΛΑΘΟΣ!!
Θα ήθελα λοιπόν να αποδώσω με απλά λόγια και όχι με βαριές πολιτικοοικονομικές μετρήσεις και αναλύσεις, μια εικόνα του τι σημαίνει Κρήτη.
Η Κρήτη είναι μια μεγάλη περιφέρεια που θεωρητικά θα μπορούσε να ήταν ένα αυτοδύναμο και συνάμα ισχυρότατο οικονομικά κράτος. Είναι όμως ένα κομμάτι της Ελλάδας που δυστυχώς το εκμεταλεύονται οι κρατούντες και κυβερνώντες, ανηλεώς.
Τουρισμός
Έχει την πιο βαριά τουριστική βιομηχανία στη χώρα που όμοιά της σε νούμερα αλλά και σε εγκαταστάσεις δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα.
Τα νούμερα με τα οποία συνδράμει η Κρήτη στο κρατικό κορβανά είναι πολύ μεγάλα. Φθάνει να σκεφτούμε ότι μέχρι το 2002 και που τότε είχαμε ακόμα τη δραχμή στη χώρα μας, το φαράγγι της Σαμαριάς το επισκέπτονταν 300.000 περίπου τουρίστες όπου με 1.000 δραχμές εισιτήριο εκείνα τα χρόνια μόνο του το φαράγγι απέδιδε 300 εκατομμύρια δραμές ετησίως. Που πήγαιναν όμως αυτά τα χρήματα? Στο Νομό Χανίων? Όχι! Μα στο Υπουργείο Γεωργίας “φυσικά” προς διαχείριση πόρων. Μα ποιών πόρων και ποιόν δουλεύουν τόσα χρόνια?
Ένα ρημαδιασμένο απλό ελικοδρόμιο τους έχουμε ζητήσει για επείγοντες καταστάσεις που συχνά συμβαίνουν μέσα στο φαράγγι και ακόμα το περιμένουμε. Τα ίδια και με τις άλλες τεράστιες πηγές τουριστικού πλούτου όπως η Κνωσός, το Αρκάδι και τόσα άλλα που τα ταμεία τους οδηγούνται στο Κρατικό και ουχί Κρητικό κορβανά!
Γεωργία
Η γεωργική δύναμη ολόκληρου του νησιού με αιχμή του δόρατος τα αγροτικά προϊόντα της Μεσσαράς, ανεβοκατεβάζουν το δείκτη της Ευρωπαϊκής Χρηματιστηριακής Αγοράς στα αγροτικά προϊόντα.
Απόδειξη άλλωστε και η κατασκευή του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου που δρομολογήθηκε ποτέ στη Κρήτη και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.
Του Φράγματος στο Πλατύ & του Αγωγού μεταφοράς του υδάτινου όγκου και που μοναδικό σκοπό έχει τη πλήρωση του φράγματος της Φανερωμένης και τελικά της υδροδότησης των καλλιεργειών στη Μεσσαρά. Αλλά για την επαρχία Αμαρίου που καλείται για μια ακόμα φορά να δώσει το πλούτο της για να πλουτίσουν κάποιοι άλλοι … ούτε λόγος. Τα συμπληρωματικά έργα για το Αμάρι, φαίνεται να έχουν κατά κάποιο μαγικό τρόπο κολλήσει!
Ορυκτός πλούτος, υπάρχει! Φαράγγια, σπήλαια, απείρου κάλλους μορφολογία ικανή να προσφέρει ταμάλα σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως αυτή του αγροτουρισμού.
Κτηνοτροφία
Η πλούσια κτηνοτροφία επαρκεί να υπερκαλύψει τις ανάγκες των Κρητών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και όμως η πολιτεία δεν δείχνει ουδόλως να ενδιαφέρεται για την διατήρηση των τιμών της άριστης αυτής ποιότητας και δείχνει να υιοθετεί πρακτικές που να εμφανίζουν το εισαγόμενο κρέας άλλοτε ισότιμο και άλλοτε ισόνομο με τα δικά μας τα Κρητικά που έτσι κι αλλιώς είναι και εγχώρια!
Πολιτισμός
Ο πολιτισμός, η ιστορία, οι τέχνες, το εικαστικό μέρος αποτελούν πηγή πλούτου για τους λαούς του κόσμου. Διδάσκεται όμως στα σχολεία μας?
Τα Κρητικόπουλα μαθαίνουν στα σχολειά για το Παπαφλέσσα και το Κολοκοτρώνη.
Που είναι όμως οι δικοί μας, οι Κρητικοί ήρωες? Που είναι ο Καπετάν Μιχαήλ Κόρακας μέλος της φιλικής εταιρίας, ο Δασκαλογιάννης, ο Μαλικούτης, ο ήρωας του ολοκαυτόματος του Αρκαδίου - ο Μέγας καπετάν Γιαμπουδάκης, που είναι όλοι αυτοί και τι χώρο καταλαμβάνουν στα σχολικά ιστορικά βιβλία που διδάσκονται τα Κρητικόπουλα σήμερα.
Αναρωτηθήκατε γιατί στους σχολικούς θιάσους και στις θεατρικές παραστάσεις τα κρητικόπουλα φορούν φουστανέλες και όχι βράκες? Που είναι η αναφορά για τους 800 Κρητικούς τάφους που βρίσκονται στη Μακεδονία? Κρήτες που έχυσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας υπό του μεγάλου Εθνάρχη μας του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Μήπως με το έτσι θέλω λοιπόν, κάποιοι εποφθαλμιούν την υποβάθμιση της Κρητικής συνεισφοράς στην ιστορία της Ελλάδας.
Τα γράφω όλα αυτά διότι τελευταίως όλοι μας έχουμε διαπιστώσει το ότι στη Κρήτη συμβαίνουν τεράστιες αδικίες.
Η Κρήτη αδικείται επανειλημμένως και δεν παίρνει από την Πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της, αυτά που πρέπει να λάβει ανάλογα με την εισφορά της.
Ένα εθνικό δίκτυο (ΒΟΑΚ) ζητάμε τόσα και τόσα χρόνια. Εκατοντάδες τα θύματα ετησίως. Και όμως, αν δεν είχε φτιαχτεί τυχαία με μια Χούντα πριν 40 χρόνια το άνω παραλιακό δίκτυο (σημερινό ΒΟΑΚ) σήμερα ακόμα θα θέλαμε 3 ώρες να πάμε από τα βουνά, από τα Χανιά στο Ρέθυμνο! Έκτοτε όμως τίποτα. 40 χρόνια πέρασαν και είμαστεα ακόμα στα ίδια. Και ο κοσμάκις κινδινεύει. Ο δρόμος όμως για τη Ραφήνα συνεχώς βελτιώνεται!! Γιατί?
Που είναι το καράβι που έταξαν κάποιοι στο Ρέθυμνο?
Που είναι όλα αυτά που με αιματηρές αιτήσεις διεκδικεί σήμερα το νησί μας. Γιατί η ντομάτα φεύγει με 0,29 από τη Μεσσαρά και φθάνει να πωλείται στα κοφίνια, στις Λαϊκές της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας, δύο ευρώ!
Αποδεδειγμένα όπως αναφέραμε και παραπάνω, στη Κρήτη τα έχουμε όλα και δεν μας λείπει τίποτα.
Γιατί λοιπόν δεν είμαστε ΟΛΟΙ πλούσιοι?
Αναρωτηθήκατε?
Μήπως η Κρήτη διαφεντεύεται από δύο τρεις οικογένειες «μεγαλοτσιφλικάδων» που μας ξεπουλούν καθημερινά και τάχουν αποδεδειγμένα βρει με τους άρχοντες των άλλων πολιτικών οικογενειών της χώρας που τόσα χρόνια βλέπουμε μπροστά μας και που εναλλάσσουν μόνο τα μικρά τους ονόματα, διατηρώντας το πολιτικό επώνυμο τους στην Ελληνική Βουλή επί δεκαετίες ολάκερες.
Γιατί άλλα κράτη όπως η γειτονική Ελληνική Κύπρος η οποία δεν έχει ούτε το 1/3 αυτών που διαθέτει η Κρήτη και παρόλα τα τόσα κοινωνικά προβλήματά της, εντούτοις βρίσκεται έτη φωτός πιο μπροστά από τη Κρήτη στον οικονομικό τομέα. Μήπως γιατί οι ηγέτες της ήταν πάντα πρώην τεχνοκράτες και όχι γόνοι πρώην πολιτικών. Τα ίδια και σε άλλα κρατίδια με πολύ λιγότερα από εμάς εφόδια και όμως είναι στα ύψη! Αναρωτηθήκατε?
Τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης στις Ευρωεκλογές, αυτό το μήνυμα έδωσε. Και ήταν ηχηρό! Τιμώρησε τις πρακτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και τη συμπεριφορά τους όσων αφορά τη Κρήτη.
Η Κρήτη αξίζει ένα πολύ καλύτερο αύριο. Τα παιδιά μας πρέπει να λάβουν την πατρογονική κληρονομιά τους και αυτό πρέπει να το καταλάβει αλλά και να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της, το Ελληνικό κράτος.
Ειδάλλως ο Κρητικός ξέρει κι άλλους τρόπους….