Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα είxε δημιουργηθεί μια αντιπαράθεση μεταξύ του Δημοτικού Συμβούλου κ. Νίκου Νίνου και του Ιατρού κ. Μανόλη Καλλέργη, μέλος του ΔΣ του συλλόγου, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μνημείου.
Ο κος Νίνος τότε είχε προτείνει να ενταχθεί στην Δημοτική περιουσία του Δήμου το μνημείο ούτως ώστε να γίνεται τακτικά η συντήρησης και παρακολούθησης του κτιρίου.
Ο κ. Μ.Καλλέργης είε εκφράσει τις σοβαρές αντιρρήσεις του και επέεινε στο να παραμείνει το Μνημείο στο παρών καθεστώς.
Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Λαμπίρης, στις 23-2-2009, προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά με θέμα:
«Διάσωση του Αρχιτεκτονικού Μνημείου Μιναρές Νερατζέ».
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Το 1890 στο Ρέθυμνο χτίστηκε ο μιναρές της Νεραντζέ από τον λιθοτέχνη Ρεθυμνιώτη Γεώργιο Δασκαλάκη κατ? εντολή της τότε οθωμανικής ηγεσίας στην περιοχή.
Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Το 1957 περιήλθε στον Σύνδεσμο Διάδοσης Καλών Τεχνών μαζί με το κυρίως κτίσμα του 16ου αιώνα της καθολικής εκκλησίας Santa Maria και έκτοτε λειτουργεί ως παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου, στους χώρους του οποίου φιλοξενούνται πάσης φύσεως εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο.
Το 1986 το μνημείο αυτό αναστηλώθηκε από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.
Ωστόσο, ο σεισμός της 8/1/2006 προξένησε σημαντικές βλάβες και έθεσε εν αμφιβόλω τη στατική του επάρκεια.
Οι ρηγματώσεις στο σώμα του μιναρέ, η απόκλιση από την κατακόρυφο, καθώς και η αποκόλληση και πτώση λιθοσωμάτων κυρίως από το ανώτατο τμήμα του μνημείου, φανερώνουν τον μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης.
Για τον λόγο αυτό πριν τέσσερα χρόνια περίπου, κατασκευάστηκε μεταλλικό ικρίωμα περιμετρικά του μιναρέ και σ?όλο του το ύψος προκειμένου να υποστηρίξει το εν λόγω κτίσμα και βέβαια για την εξασφάλιση δαπέδων εργασίας απαραίτητων για την μελέτη των βλαβών του.
Η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με το υπ? αριθμό 1377/31-3-08 έγγραφό της προς την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι το μεταλλικό ικρίωμα έχει βοηθήσει στην μέχρι σήμερα διάσωση του μιναρέ και τονίζει την καθημερινή επιδείνωση της κατάστασης του μνημείου.
Στις 8-08-08 η Δ/νση Βυζαντινών μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων απευθυνόμενη στην Δ/νση Αναστύλωσης ΒΜΜ (ΔΑΒΜΜ) με το αριθμ. Φ47/29751/1292 έγγραφό της ζητά την παρέμβασή της, λόγω άμεσου κινδύνου ετοιμορροπίας.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση από το ΥΠ.ΠΟ., με αποτέλεσμα ο κίνδυνος κατάρρευσης του μιναρέ Νεραντζέ στο Ρέθυμνο να είναι μεγάλος και άμεσος.
Τόσο οι θεσμικοί φορείς του Ρεθύμνου, ο τοπικός τύπος, οι πολίτες όσο και η αρμόδια τοπική αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών στον οποίο ανήκει το πλήρες δικαίωμα ιδιοκτησίας του μνημείου, εκφράζουν την μεγάλη τους ανησυχία για το μέλλον του.
Επειδή, η κατασκευή μεταλλικού ικριώματος που λειτουργεί ως στατικός μηχανισμός υποστήριξης του κτίσματος, ήταν μία προσωρινή και ανεπαρκής λύση και πρέπει να απομακρυνθεί μέχρι σήμερα δε υπήρξε καμία χρηματοδότηση, παρά τις σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται υπάρχει κίνδυνος στην ασφάλεια των πολιτών, επισκεπτών τουριστών και μαθητών, αφού ο μιναρές βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου και δίπλα στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής.
Ερωτάται ο Υπουργός
- Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για την οριστική αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού μνημείου Μιναρές Νεραντζέ στο Ρέθυμνο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης και καταστροφής του;
- Εάν ναι, ποιες θα είναι αυτές και με ποιο χρονοδιάγραμμα;