Συζήτηση για τα νοσοκομεία της Κρήτης
Την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία του προέδρου του Ιατρικού τμήματος του Παν/μίου Κρήτης κ. Ζώρα, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο αμφιθέατρο της Ιατρικής σχολής.
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο Τμήμα και την λειτουργία του Παν/κού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο.
Έγινε επίσης αναφορά για τις σχέσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με άλλα γειτονικά Νοσοκομεία, όπως αυτά του Ρεθύμνου και των Χανίων.
Στην συζήτηση προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο καθηγητής και βουλευτής Ρεθύμνου κ. Η. Λαμπίρης, ο γιατρός και βουλευτής Ηρακλείου κ. Γ. Σκουλάς, αρκετοί καθηγητές του Παν/μίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φοιτητές.
Στην εισήγησή του ο καθηγητής κ. Λαμπίρης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπάρχον Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο. Γνωστοποίησε επίσης το ιστορικό και τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τους φορείς του Νομού, προκειμένου να παραχωρηθεί κάποια έκταση από το Παν/μιο για τ
ο κ. Γ.Σκουλάς ην κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου για το Ρέθυμνο.
Ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο όσο και τα μέλη του Ιατρικού Τμήματος για την ομόφωνη απόφαση που είχαν πάρει τον Ιούνιο του 2008 σχετικά με την παραχώρηση της έκτασης.
Εξέφρασε όμως την δυσαρέσκειά του για την τελική απόφαση της Συγκλήτου, η οποία δεν βρήκε σύμφωνο το σύνολο των μελών του συντονιστικού οργάνου και έτσι οι θεσμικοί εκπρόσωποι στράφηκαν προς άλλη κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα υιοθέτησαν την πρόταση του Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη για ανέγερση νέου νοσοκομείου σε χώρο που ο Δήμος παραχωρεί γι αυτό το σκοπό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Τέλος ο κ. Λαμπίρης ως εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου ανέφερε ότι :
“Eμείς θέλουμε να δημιουργηθεί ένα Νομαρχιακό Νοσοκομείο το οποίο θα συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο σε επίπεδο έρευνας και εκπαίδευσης κλινικού έργου, π.χ. για τις ειδικότητες εκείνες που κρίνονται απαραίτητες αφορούν την έρευνα και την εκπαίδευση σε προπτυχιακό επίπεδο.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση των Γιατρών στη χώρα μας γενικότερα για την λήψη της ειδικότητας αλλά και την δια βίου εκπαίδευση που είναι αναγκαία, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του. Υπάρχει όπως είπε έτοιμο νομοσχέδιο που το είχαμε ολοκληρώσει το Δεκέμβριο του 2003 και παρότι το επικαιροποιήσαμε το 2005 στο ΚΕΣΥ, παραμένει ακόμα και σήμερα στα συρτάρια του Υπουργείου.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, συνέχισε, προσφέρει υψηλού επιπέδου κλινικό έργο, εν τούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα παραπονά που εκφράζει η κοινωνία, τα οποία δεν έχουν τόσο σχέση με το επιστημονικό έργο όσο με θέματα συμπεριφοράς προς τον ασθενή.
Κάνω έκκληση σε σας κ. Πρόεδρε να λάβετε υπόψη σας και αυτά τα πολύ λεπτά θέματα γιατί έτσι και το κλινικό έργο θα αναβαθμιστεί και η κοινωνία θα αγκαλιάσει περισσότερο το Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα βέβαια το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο“.
Στην συνέχεια εξέφρασαν τις απόψεις τους οι παραβρισκόμενοι καθηγητές του Ιατρικού Τμήματος, φοιτητές, εκπρόσωποι των φορέων και ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Γ. Σκουλάς.