ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SMILIES
Από αριστερά ο Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου
Ρεθύμνου Βαγγέλης Μανιουδάκης και
ο Πρόεδρος Γιώργος Γιακουμάκης
Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει την έγκριση συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MED με την πρόταση SMILIES (SmallMediterranean Insular Light Industries Enhancement and Support).
Πρόκειται για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας πρόταση που επιλέχθηκε μαζί με άλλες 49, ανάμεσα σε 500 περίπου προτάσεις που κατατέθηκαν από όλες τις Μεσογειακές χώρες – μέλη.
Η πρόταση συμμετοχής κατατέθηκε από το Επιμελητήριο Ρεθύμνης ως επικεφαλής εταίρος (Leader Partner) με την υποστήριξη άλλων δέκα (10) εταίρων από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Αναλυτικά, οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, εκτός του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης είναι:
α) Από την Ελλάδα η Περιφέρεια Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΕΛΚΕΔΕ, Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος, η Γνώση Αναπτυξιακή (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία), η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης & Ινών).
β) Από την Ιταλία η Περιφέρεια Σικελίας και το Κέντρο Ηλεκτρονικών Ερευνών Σικελίας.
γ) Από τη Γαλλία το Μεσογειακό Ινστιτούτο.
δ) Από την Κύπρο η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας.
Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.650.000 ευρώ.
Ο προϋπολογισμός που αφορά στις δράσεις που θα υλοποιηθούν απευθείας από το Επιμελητήριο Ρεθύμνης ανέρχεται στο ποσό των 243.840 Ευρώ.
Το κόστος του έργου που θα υλοποιήσει το Επιμελητήριο Ρεθύμνης είναι 100% επιδοτούμενο, καθώς η επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε ποσοστό 75%, δηλαδή 182.880 Ευρώ και η επιδότηση του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό 25%, δηλαδή 60.960 Ευρώ. Επομένως, η οικονομική συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στον προϋπολογισμό του έργου είναι μηδενική.
Ο χρόνος υλοποίησης του έργου έχει ορισθεί το διάστημα των τριάντα (30) μηνών με ημερομηνία έναρξης που θα καθορισθεί εντός του μηνός Μάιου τρέχοντος έτους.
Η ανάπτυξη των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα με ενσωμάτωση καινοτόμων υλικών, με τη χρησιμοποίηση φιλικών μεθόδων προς το περιβάλλον είναι κοινό στόχος όλων των νησιών της Μεσογείου. Η ανάπτυξη αυτή επιτρέπει τη μείωση της εποχικότητας των οικονομικών δραστηριοτήτων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και εισοδημάτων.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας διακρατικής προσέγγισης μεταξύ των επιχειρήσεων, των φορέων οικονομικής ανάπτυξης και των δημοσίων αρχών της Μεσογείου για την υποστήριξη, ανάπτυξη των Μικρών Νησιώτικων μεταποιητικών επιχειρήσεων και την επέκτασή τους σε άλλα Μεσογειακά κράτη – μέλη.
Το πρόγραμμα SMILIES στοχεύει στη θεμελίωση μιας πλατφόρμας συνεργασίας για την προώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας, στη προσφορά πρόσβασης στις επιχειρήσεις σε νέες μεθόδους και νέα εργαλεία ώστε να επωφεληθούν σε θέματα τεχνογνωσίας.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, μέσω του προγράμματος SMILIES:
· Θα δημιουργηθεί ένα Μεσογειακό δίκτυο εμπειρογνωμόνων, επιχειρηματιών και τοπικών αρχών.
· Θα υποκινηθεί η συμμετοχή τεχνικών εμπειρογνωμόνων και κέντρων έρευνας και ανάπτυξης για την παροχή ειδικής στήριξης.
· Θα συνταχθούν μελέτες για τον πιθανό αντίκτυπο των πολιτικών καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων τύπων βιομηχανικών προϊόντων και διαδικασιών.
Με βάση τα παραπάνω, θα εκδοθούν οδηγοί και μνημόνια για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προσδιορίσουν τις κατάλληλες πολιτικές της παραγωγής τους.
Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, εκτός της υλοποίησης μέρους του προγράμματος, θα έχει ένα επιπλέον δύσκολο έργο να επιτελέσει, καθώς έχει ανατεθεί σ? αυτό ο ρόλος του συντονιστή, δηλαδή η Τεχνική και Οικονομική διαχείριση του έργου.
Έτσι, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης έχει επωμισθεί την υποχρέωση της υποβολής εκθέσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πορεία του συνολικού έργου και, επιπλέον, την υλοποίηση δύο σημαντικών δράσεων που θα βοηθήσουν στη προώθηση των επιχειρήσεων και αφορούν:
·Στη δημιουργία δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων και τοπικών αρχών, καθώς και τη διεθνοποίηση αυτής της δικτύωσης.
·Στην εξαγωγή συμπερασμάτων και συστάσεων πολιτικής προς τις επιχειρήσεις που θα τις βοηθήσουν στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.
Πέραν αυτών, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης θα συμμετάσχει στην υλοποίηση του συνολικού έργου:
Α) Επικοινωνιακά με τη συμμετοχή του στο σχεδιασμό ιστοσελίδας, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιχειρήσεων, στη διοργάνωση σεμιναρίων, σε συσκέψεις.
Β) Στον προσδιορισμό των πολιτικών που θα ακολουθηθούν με συμμετοχή στον καθορισμό των αρχικών μελετών, στην πρόσκληση επιχειρήσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε δράσεις, στο στήσιμο πλατφόρμας συνεργασίας και ειδικών υπηρεσιών.
Γ) Στην υποστήριξη πιλοτικών δράσεων με συμμετοχή στην ενθάρρυνση καινοτομίας σε οικονομικές δράσεις, στην ενθάρρυνση θεσμικής καινοτομίας.
Δ) Στα σχέδια διακυβέρνησης, κεφαλαιοποίησης και υποστήριξης με συμμετοχή σε μνημόνιο συνεργασίας στην προδιαγραφή περιφερειακών πολιτικών, σε εσωτερική/τρέχουσα αξιολόγηση της πειραματικής φάσης, στην τελική αξιολόγηση.