Προτάσεις για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στην Σαντορίνη
– Οι 5 + 15 προτάσεις για παροχές στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
– Ανάγκη καταμέτρησης των ΑΜΕΑ στο νησί.
– Τουρίστες ΑΜΕΑ επιθυμούν να έρθουν Σαντορίνη, αλλά η μεσαιωνική κατάσταση που επικρατεί δεν συνάδει σε αυτό!
– Προσβασιμότητα Σαντορίνη, για άτομα ΑΜΕΑ που χρειάζονται βοήθεια.
Ανοιχτή επιστολή προς “ευήκοα ώτα” (κ.Σιγάλα Αντώνιο, Δήμαρχο Θήρας, κκ Αντιδημάρχους Θήρας, Γενικό Γραμματέα Δήμου Θήρας) απέστειλε πέρσι την άνοιξη – 6 Απριλίου 2021, ο ενεργός συμπολίτης μας και γνωστός ΑΜΕΑ στο νησί Μιχάλης Δαμασκηνός.
Η επιστολή με πλειάδα προτάσεων, υιοθετήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Θήρα Γρηγόρη Μαντούση, ο οποίος την συνυπόγραψε και την έστειλε πέρσι στον Δήμαρχο Αντώνη Σιγάλα, προκειμένου να ωριμάσουν αυτές οι χρηστικές προτάσεις σε επίπεδο δράσεων.
Δυστυχώς έως σήμερα τέλη Ιανουαρίου 2022, δεν έχει δρομολογηθεί καμία τέτοια πράξη από τον Δήμαρχο κ. Σιγάλα, έχει ενδιαφέρον όμως να είμαστε ενήμεροι και ορθά πληροφορημένοι για το τι πρέπει να γίνει στο νησί, καθώς αφενός οι ΑΜΕΑ χρήζουν όλοι της προσοχής μας, ενώ δεν θα πρέπει να αμελούμε ότι υπάρχουν και χιλιάδες τουρίστες ΑΜΕΑ που θα ήθελαν να έρθουν στην Σαντορίνη, αδυνατούν όμως, αφού στην Σαντορίνη το επίπεδο παροχών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες βρίσκεται ελέω κάκιστης δημοτική αρχής, ακόμα στον μεσαίωνα!
Τέλος, καταγράφουμε την κραυγή αγωνίας των ΑΜΕΑ του νησιού που ζητούν εδώ και 2 χρόνια να γίνει καταγραφή των ατόμων με ευρύτερα κινητικά προβλήματα και άλλες ειδικές ανάγκες, προκειμένου και η Πολιτεία να έχει την κατάλληλη εργαλειοθήκη ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της κοινότητας των ΑΜΕΑ στην Σαντορίνη. Η κραυγή αυτή έχει αποδέκτη βέβαια τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς του συμβούλους, εμείς τα τονίζουμε ως ύστατη φορά, με την ελπίδα έστω και τώρα να πράξουν τα δέοντα.
Παρακάτω η επιστολή Μιχάλη Δαμασκηνού:
1.- Η προσβασιμότητα με την έννοια που μας ενδιαφέρει εδώ, αφορά στο σχεδιασμό προϊόντων, συσκευών, υπηρεσιών ή περιβαλλόντων έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με ειδικές ανάγκες. Με μία φράση : η έλλειψη εμποδίων. Η έννοια αυτή με την πρακτική της εφαρμογή ,πρέπει να εξασφαλίζει τόσο την άμεση πρόσβαση (δηλαδή χωρίς βοήθεια), όσο και την έμμεση πρόσβαση (δηλαδή συμβατότητα με βοηθητική τεχνολογία). Η ιδέα επικεντρώνεται στη διευκόλυνση της πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες ή ειδικών αναγκών ή στην πρόσβαση μέσω της χρήσης βοηθητικής τεχνολογίας.
2.- Η προσβασιμότητα συνδέεται στενά με τον καθολικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι η διαδικασία δημιουργίας προϊόντων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους με το ευρύτερο δυνατό φάσμα δυνατοτήτων, λειτουργώντας μέσα σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων. Πρόκειται για την δημιουργία πραγμάτων προσβάσιμων, από όλους τους ανθρώπους (είτε έχουν αναπηρία, είτε όχι).
3.- Χωρίς πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, στα μέσα μεταφοράς, στην πληροφορία και την επικοινωνία, καθώς και σε κάθε άλλη υπηρεσία ή δομή για το κοινό, τα άτομα με αναπηρία δεν απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών ώστε να μπορούν να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Χωρίς το δικαίωμα της προσβασιμότητας, όλα τα άλλα δικαιώματα μένουν μακριά από τους πραγματικούς αποδέκτες τους, οι οποίοι ουσιαστικά στερούνται των δυνατοτήτων να τα διεκδικήσουν. Τα περιβαλλοντικά εμπόδια, η απουσία υποστηρικτικών αγαθών και υπηρεσιών σε συνδυασμό πάντα με τις προκαταλήψεις και τον κοινωνικό στιγματισμό, οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνική απομόνωση, καθιστώντας τα «αόρατα» για όλη την υπόλοιπη κοινωνία.
4.-Η προσβασιμότητα όμως, εκτός από δικαίωμα αποτελεί ταυτόχρονα υποχρέωση όλων για την ουσιαστική πραγμάτωσή της. Μέσα από τον σχεδιασμό νέων αγαθών, υπηρεσιών, εγκαταστάσεων και τεχνολογιών, εξασφαλίζεται η πλήρης, ισότιμη και απεριόριστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, λαμβανομένης υπόψη της εγγενούς αξιοπρέπειάς τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξάλειψη κάθε διάκρισης εις βάρος τους .
Η προσβασιμότητα δεν είναι μόνο δικαίωμα και υποχρέωση, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται και άρα επιβάλλεται από την νομοθεσία. Είναι κάτι, που αβίαστα προκύπτει από την ιδέα, ότι κανένας δεν πρέπει να μένει εκτός, εξαιτίας μιας σωματικής, αισθητηριακής, πνευματικής ή ψυχικής βλάβης του.
Η υποχρέωση για μια προσβάσιμη κοινωνία από όλους είναι και δική μας, ατομική υποχρέωση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των διαφορετικών ικανοτήτων και αναγκών του καθενός, είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα νοοτροπίας.
Η αλλαγή της στάσης ζωής μας, η απόφαση να μην σταθμεύουμε σε μια ράμπα και να δεχθούμε να συμβάλουμε κι εμείς οικονομικά στην τοποθέτηση μιας ράμπας στην είσοδο ενός κτηρίου ή στην αγορά βοηθητικού εξοπλισμού στο γραφείο για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής, είναι προσωπικό θέμα του καθενός μας. Κανείς ποτέ δεν ξύπνησε γνωρίζοντας ότι ο κόσμος, έτσι όπως τον ξέρει μέχρι τότε, πρόκειται να αλλάξει ριζικά, από μια ασθένεια, από ένα ατύχημα, από ένα δυσάρεστο συμβάν. Δε χρειάζεται όμως να περιμένουμε έως ότου μια ασθένεια ή μια αναπηρία χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.
Αρκεί που έχει χτυπήσει την πόρτα του διπλανού μας, του φίλου μας, του συγγενή μας και του συναδέλφου μας, ώστε οι δυσκολίες του να γίνουν και δικές μας. Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας πέρα από νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, είναι πρωτίστως και δική μας υποχρέωση, στο πλαίσιο της αποδοχής και της ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας στην καθημερινότητά μας. Ας μην περιμένουμε λοιπόν η κοινωνία να αλλάξει από μόνη της.
5.- Θεωρώ πρωταρχικό μας καθήκον ως Δημοτική Αρχή, που έως σήμερα επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, να επιδείξουμε ιδιαίτερο ζήλο, ώστε τα νησιά μας (παρ´ όλες τις εδαφικές και οικιστικές ιδιαιτερότητες) να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ!
Οι προτάσεις που αποτελούν προϊόν σκέψης και συνεργασίας από τον συμπολίτη μας Μιχάλη Δαμασκηνό, είναι :
Α. Μακροπρόθεσμο σχέδιο, που θα μελετηθεί από τις υπηρεσίες μας και θα ενταχθεί στα Σχέδια Πόλης, εκάστου Οικισμού και στο ΕΠΣ.
Β. Βραχυπρόθεσμο σχέδιο. Αυτό προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις, που θα δώσουν κάποιες πρώτες λύσεις πρόσβασης, αλλά και θα δείξουν το στίγμα της τοπικής κοινωνίας, στα ζητήματα ευαισθητοποίησης και ‘’ φιλικότητας ‘’ στους επισκέπτες μας.
Αυτά ενδεικτικά, συνοψίζονται σε 15 δράσεις:
(1) Προσβασιμότητα στα λιμάνια και στις μαρίνες . Κατασκευή ή αγορά ειδικών ραμπών ή ειδικού γερανού, ώστε να μπαίνει και να βγαίνει με ασφάλεια, άτομο με κινητικά προβλήματα από καράβι, λάντσα ή ακόμα και σκάφος αναψυχής. (2)Χάραξη ειδικών διαδρομών πρόσβασης ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο επισκεπτών του νησιού, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια και αυτονομία.
(2) Χάραξη ειδικών διαδρομών πρόσβασης ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο επισκεπτών του νησιού, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια, αυτόνομα ή με μερική βοήθεια (δευτέρου ατόμου συνοδού).
(3) Τοποθέτηση ή κατασκευή σε καίρια σημεία του νησιού τουαλετών για άτομα με χρήση αμαξιδίου.
(4) Προσβασιμότητα στο κέντρο του νησιού, πλατεία, μητρόπολη, μουσεία , τελεφερίκ και λοιπές υποδομές.
(5)Καταγραφή των εστιατορίων και λοιπών επιχειρήσεων, τα οποία είναι προσβάσιμα, εντός του τουριστικού site.
(6)Επιδιόρθωση των υπαρχόντων πεζοδρομίων (π.χ να γεμίσουν οι αρμοί ώστε να μην υπάρχουν τα κενά που αφήνουν οι πέτρες), όπου αυτό είναι δυνατόν. Κατασκευή διαδρόμου στην κεντρική πλατεία των Φηρών. γιατί ο δρόμος είναι απροσπέλαστος ακόμα και για αρτιμελείς!
(7) Κατασκευή εξωτερικής ράμπας στις εκκλησίες κάθε ενορίας σε όλους τους οικισμούς, ως και χώρους στάθμευσης αμεα κοντά σ´ αυτές.
(8) Τοποθέτηση δεύτερης ηλεκτρικής ράμπας για κολύμπι σε άτομα με αναπηρία στο Καμάρι και μία στην Βλυχάδα, σε σημεία που να μην τα πιάνει εύκολα ο καιρός, με παράλληλη κατασκευή καλύτερων θέσεων πάρκινγκ με διαγράμμιση και αποδυτηρίων -ντουζιέρες .
(9) Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα προμηθευθεί ο Δήμος να έχουν προδιαγραφές για άτομα με χρήση αμαξιδίου. Το αυτό να γίνει απαιτητό και για το ΚΤΕΛ. Ομοίως για ένα ταξί τουλάχιστον (στην πρόβλεψη χορήγησης νέων αδειών) να έχει προδιαγραφές για αναπηρικό αμαξίδιο.
(10) Στην Οία, απαιτείται η κατασκευή πέντε (όσα και τα σκαλοπάτια σε όλο το μήκος) μεταλλικών ραμπών στον πεζόδρομο, ώστε να μπορεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο, να μετακινηθεί από τον Αη Γιώργη έως την Κοινότητα. (θέση στάθμευσης στον Αη Γιώργη και στην Κοινότητα).
(11) Στο Αμμούδι , κοντά στον όρμο μια θέση στάθμευσης και ράμπα στα δυο σκαλοπάτια στην παλαιά γλύστρα!
(12) Προσβασιμότητα στο ηφαίστειο ! Πρόσβαση με ασφάλεια στις λάντσες και μια μικρή διαδρομή στο ηφαίστειο.
(13) Πρόσβαση στην κόκκινη παραλία μέχρι του σημείου που σταματούν οι επισκέπτες να βγάλουν φωτογραφία (ασφαλές σημείο).Η απόσταση είναι 100 μέτρα.
(14) Καταγραφή όλων των ατόμων με αναπηρία που ζουν στο νησί (κάθε είδους αναπηρία από κινητικά, ψυχολογικά, σύνδρομο ντάουν, αυτισμό τυφλότητα και άλλα). Έτσι θα έχουμε μια πλήρη καταγραφή των ανθρώπων, που χρήζουν βοηθείας.
(15) Κέντρο ψυχικής υγείας και πρόσληψη λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή από τον Δήμο για τα παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πρόσληψη περισσοτέρων κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων και γενικώς να δούμε από την αρχή και σε νέα βάση την κοινωνική μέριμνα του Δήμου.
Ο Μιχάλης Δαμασκηνός (ΑΜΕΑ)