Ερώτηση του κ. Λαμπίρη σχετικά με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Ηλίας Λαμπίρης, στις 24 Απριλίου 2009, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπου συγκεκριμένα είχαν τεθεί τα ερωτήματα :
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα και γενικότερα της σπατάλης που παρατηρείται στη χρήση αναλώσιμου υλικού;
2. Με ποιο τρόπο ελέγχεται η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων;
3. Ποια συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται και ποια πρόκειται να ληφθούν στο άμεσο μέλλον για την ενημέρωση του κοινού ως προς τις συνέπειες της πολυφαρμακίας;
έλαβε την υπ? αριθμ. 56233/25.05.09 απάντηση του Υφυπουργού κ. Γιώργου Παπαγεωργίου, στην οποία αναφέρει τα εξής:
« Απαντώντας στην με αριθμ. 18038/24.04.09 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Ηλία Λαμπίρη με θέμα: «Αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης», σύμφωνα με το από 11 Μαϊου 2009 Δελτίο Τύπου του ΥΥΚΑ και την ενημέρωση του ΕΟΦ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Κράτος έχει υποχρέωση να προάγει την ορθή συνταγογράφηση φαρμάκων και ιατρικών πράξεων, να ελέγχει τη γνησιότητα των δικαιούχων και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε κάθε διαθέσιμη φαρμακοθεραπεία δεν ήταν πρόφαση για εμάς. Ήταν δέσμευσή μας την οποία και υλοποιήσαμε.
Η Κυβέρνηση έχει την ευαισθησία να σταθεί δίπλα στον ασθενή και να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία του.
Η κοινωνική ευαισθησία όμως σχετίζεται και με την υποχρέωση που έχουμε να διασφαλίζουμε τα δημόσια οικονομικά και να διαπραγματευόμαστε το κόστος που καταβάλλουμε για φαρμακευτική περίθαλψη. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούμε πόρους τους οποίους θα διαθέσουμε σε άλλες υγειονομικές παρεμβάσεις προκειμένου να παράγουμε περισσότερες υπηρεσίες υγείας προς όφελος του πολίτη.
Από την άλλη πλευρά, ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι τα χρήματα που πληρώνει για να απολαμβάνει κοινωνικής ασφάλισης πιάνουν τόπο και δεν κατασπαταλώνται.
Βάζουμε τέλος στην κατασπατάληση πόρων, την ανεξέλεγκτη και πολλές φορές περιττή, συνταγογραφία φαρμάκων και ιατρικών πράξεων. Προσεγγίζουμε συνολικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τις θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων και την Κάρτα Υγείας.
Ανταποκρινόμαστε στις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών. Ταυτόχρονα, επαναπροσδιορίζουμε διαρκώς και προς το δικαιότερο τις παθήσεις όπου η συμμετοχή του ασθενούς θα πρέπει να είναι μειωμένη ή μηδενική.
Προσεγγίζουμε συνολικά το σύστημα διασφαλίζοντας την πρόσβαση κάθε πολίτη σε κάθε διαθέσιμη θεραπεία στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Προς την κατεύθυνση αυτή, υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις:
Ολοκληρώνεται η κατάρτιση των θεραπευτικών ομάδων φαρμάκων από τον ΕΟΦ. Οι ομάδες καταρτίζονται σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του ΚΕΣΥ μπαίνει τέλος στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, αφού συνδέεται η διάγνωση με τη θεραπεία. Το μέτρο αυτό θα επιφέρει εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.
Εφαρμόζεται από 1/1/09 επιστροφή ποσού από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων. Τα επιστρεφόμενα ποσά θα αφορούν τις πωλήσεις φαρμάκων από τις οποίες θα αφαιρούνται οι παράλληλες εξαγωγές και οι νοσοκομειακές πωλήσεις. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση αρκετών εκατ. ευρώ για το 2009.
Επικαιροποιήθηκε η λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους, φαρμάκων που χορηγούνται σε περιπατητικούς ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Το οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι σημαντικό για το 2009. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων και επί πλέον, δίνεται η δυνατότητα χορήγησής τους και από τα φαρμακεία της Χώρας προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολίτες απομακρυσμένων περιοχών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων η οποία θα συμβάλλει στη συγκράτηση της νοσοκομειακής δαπάνης. Υλοποιείται επιπλέον, η χρέωση φαρμάκων ανά μονάδα δόσης που θα συμβάλλει στην αποτύπωση των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων για φάρμακα και στην ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Διαβαθμίζονται από τον ΕΟΦ οι χρωματισμοί στην ταινία γνησιότητας φαρμάκων προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μη σωστής διακίνησης και διάθεσης (π.χ τα φάρμακα που χορηγούνται με φυλασσόμενη συνταγή θα έχουν διαφορετικό χρώμα ταινίας γνησιότητας από τα φάρμακα που χορηγούνται με απλή συνταγή) ».