Θέλουμε καράβι στο Ρέθυμνο;
Η Κάλυμνος δείχνει να τα καταφέρνει. Εμείς;
22/7/09
Εάν το μικρό νησί του Καλύμνου μπορεί και νουθετεί πρακτικές παλαιών πετυχημένων συνταγών και είναι σε θέση να κλείνει συμφωνίες για αγορά καραβιού με σκοπό την εξυπηρέτηση του τόπου τους και μάλιστα με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής, το Ρέθυμνο γιατί μένει πίσω; (!!!)
του Βασίλη
Κασιμάτη Εάν η Κάλυμνος στο Νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου μακριά από όλα, το νησί των 111 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τους 15.000 κατοίκους είναι ικανό να φέρει τα πάνω κάτω, το Ρέθυμνο των 1500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τους 130.000 κατοίκους και τους εκατοντάδες των χιλιάδων επισκεπτών, το Ρέθυμνο με το τεράστιο συγκριτικά μεταφορικό & επιβατικό όγκο, γιατί μένει πίσω; (!!!)
Ας διδαχτούμε από το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας “Αργώ της Καλύμνου“, το οποίο ανακαλύψαμε στο διαδικτυακό τόπο Shipfriends.gr (παράθεση του μέλους Panagia Ekatontapiliani)το οποίο ασχολείται με θέματα αποκλειστικά της Ελληνικής ναυτιλίας .
Μάλιστα στο συγκεκριμένο ιστότοπο γίνεται δικαίως αναφορά και για την έως τώρα άγονη προσπάθεια του Ρεθύμνου, η οποία δεν δείχνει να μας τιμά καθόλου.
Άποψη μας είναι να αφήσουμε τα “καπετανιλίκια” στο Ρέθυμνο και να διδαχτούμε από άλλους, έστω και μικρότερους και ίσως και πιο ασήμαντους, τόπους για το πώς μια προσπάθεια γίνεται γόνιμη με την κατάλληλη επιχειρηματολογία και μεθοδολογία.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να πρέπει να έχουν οι θεσμικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης στη προσπάθεια εκτός των ιδιωτών.
Μάλιστα και έπειτα από τα τελευταία νέα που δεν φαίνονται να είναι καθόλου καλά σχετικά με την γνωμοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών για το αν η Cretan Lines μπορεί τελικά να απορροφήσει τις οικονομικές προφορές των Ο.Τ.Α. (οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης), καλείται επιτακτική ανάγκη πλέον η αναδιάρθρωση του επιχειρήματος με στόχο η κοινωνία του Ρεθύμνου να καταφέρει να αποκτήσει αυτό που για άλλους τελικά διαφαίνεται εύκολο.
Συγκεκριμένα με το θέμα των ΟΤΑ σε σχέση με την Cretan Lines, ο Δήμαρχος Αρκαδίου και πρόεδρος της C.L. κ. Μανώλης Μανωλακάκης μας είπε τη περασμένη εβδομάδα ότι αναμένεται σε μερικές ημέρες και εγγράφως το επίσημο πόρισμα του νομικού συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών που θα αναφέρει το αν τελικά η συνεταιριστική εταιρία του Ρεθύμνου θα μπορεί να λάβει τα χρήματα από τους δήμους και τις διαδημοτικούς υφιστάμενους οργανισμούς, αλλά καταρχήν η προφορική απάντηση που έλαβε το προεδρείο δεν ήταν διόλου ενθαρρυντική.
Ακολούθως το δημοσίευμα της «Αργώ της Καλύμνου»:
“Οι έγκυρες πληροφορίες που δημοσιεύσαμε, προ καιρού, ότι η δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στην αγορά ελαφρώς μεταχειρισμένου πλοίου, για να λύσει το ακτοπλοϊκό μόνη της η Κάλυμνος (αφού η κυβέρνηση αδυνατεί), έγινε επίσημη δήλωση του. Ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος, σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο ΑΙΓΑΙΟ TV, την 14.5.09, μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, επιβεβαίωσε τις φήμες και «διαρροές» για τον τύπο του πλοίου και για τα βασικά του γνωρίσματα, αλλά έδωσε και συγκεκριμένα στοιχεία της έτοιμης πρότασης, που θα παρουσιάσει στο προσεχές δημ. σ/λιο, την Παρασκευή, 17.7.09.
Σε 5-6 ώρες στον Πειραιά
Η δημ. Αρχή έχει επεξεργαστεί δύο εναλλακτικές επιλογές και οι δύο αναφέρονται σε μεταχειρισμένα πλοία. Η μια μιλάει για πλοίο των 4 εκ. ευρώ και η άλλη των 6 εκ. ευρώ, Το πρώτο είναι 15ετίας και το δεύτερο 7ετίας. Και τα δύο αυτά πλοία την περίοδο αυτή εκτελούν δρομολόγια, όπως είπε ο κ. Ρούσσος, το ένα στην Ιταλία και το άλλο στα μικρασιατικά παράλια. Το μήκος και των δύο είναι στα 100 μέτρα, χωράνε περί τα 200 αμάξια και 500 επιβάτες. Είναι ταχύπλοα (θεμελιακή επιλογή της δημ. Αρχής) και το ταξίδι προς Πειραιά θα είναι των 5-6 ωρών.
Εύκολο στη διαχείριση
Το ταχύπλοο, εκτός του ότι θα είναι ανταγωνιστικό και δε θα «φοβάται» τα μεγάλα, διευκολύνει τη δημ. Αρχή και από διαχειριστική άποψη, υπογράμμισε ο κ. δήμαρχος, γιατί το προσωπικό που προβλέπεται θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το προσωπικό που απασχολεί το Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ. Δηλαδή, ο Δήμος δεν θα πέσει «στα βαθιά» στο θέμα της διαχείρισης και απασχόλησης προσωπικού.
Οχι στην επιδότηση
Επίσης, μια άλλη επιλογή επιχειρηματικού χαρακτήρα είναι να μη διεκδικήσει ο Δήμος την επιδότηση της αγοράς του πλοίου, ενώ και η μη διεκδίκηση επιδότησης της γραμμής αξιολογήθηκε από τα στελέχη του Δήμου ως πιο ελεύθερη και, κατά συνέπεια, συμφέρουσα λειτουργία του πλοίου. Τις λεπτομέρειες αυτών των επιλογών θα εξηγήσει ο κ. δήμαρχος στο δημ. σ/λιο. Και αναμένονται με ενδιαφέρον αυτές οι σκέψεις, γιατί φαίνονται να είναι κόντρα στο «σύστημα» των επιδοτήσεων, που κατασκεύασε εφοπλιστές?
Οι προτάσεις των αντ/σεων
Τώρα αναμένονται και οι προτάσεις των αντιπολιτεύσεων, στο δημ. σ/λιο, καθώς σύμφωνα με την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του σώματος, η κάθε πτέρυγα θα ερχόταν στην επόμενη συνεδρία με δική της πρόταση, αφού προηγουμένως θα πρόβαινε σε δική της διερεύνηση της αγοράς, ώστε μέσα από τις πολλές προτάσεις και με το διάλογο να καταλήξουν, και πάλι ομόφωνα, στην επιλογή συγκεκριμένου πλοίου.
Η επιτροπή αγοράς του πλοίου
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, στην ίδια συνεδρίαση θα συγκροτηθεί επιτροπή από όλες τις πτέρυγες του Δημ. σ/λίου, για την αγορά του πλοίου. Επί πλέον θα συμμετάσχουν στην επιτροπή ειδικοί επιστήμονες και άνθρωποι του επαγγέλματος: πλοίαρχοι, μηχανικοί κ.α. Η δημ. Αρχή προσπαθεί να προλάβει κάθε παρεξήγηση και αρνητική κριτική για τις διαδικασίες αγοράς του πλοίου.
Μέχρι στιγμής πνέει ευνοϊκός άνεμος συνεννόησης και συνεργασίας μεγάλη κατάκτηση για την Κάλυμνο. Και μάλλον έτσι θα συνεχιστούν τα πράγματα μέχρι την αγορά αλλά και μετά την αγορά του πλοίου. (ΣΝΤ)”