Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ηλία Σπαντιδάκη
Με αφορμή το 41ο συνέδριο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τους ομογενής αλλά και των Ρεθυμνιωτών, πραγματοποιήθηκαν χθες στις 9:30 το πρωί στην είσοδο της μαρίνας με μεγάλη λαμπρότητα και τιμή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ηλία Σπαντιδάκη ή αλλιώς Λούης Τίκας.
24/07/09
Της Μαρίνας Λάζη
Το παρόν έδωσαν οι τοπικοί άρχοντες της πολιτικής ηγεσίας, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, ο Νομάρχης του Νομού μας, οι Βουλευτές του Ρεθύμνου καθώς και πολλοί πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν και αυτοί με την παρουσία τους την μνήμη του Ηλία Σπαντιδάκη.
Ποίος ήταν ο Ηλίας Σπαντιδάκης
Ο Ηλίας Σπαντιδάκης από τα Λουτρά Ρεθύμνου , ο οποίος πήγε μετανάστης στην Αμερική το 1886 σε ηλικία 20 ετών δολοφονήθηκε το 1914. Ο Έλληνας Λούης Τίκα, ο συνδικαλιστής ηγέτης που δολοφονήθηκε στο Κολοράντο , επειδή ήθελε να κάνει ανθρωπινότερη τη ζωή των εργαζόμενων στα ορυχεία.
Είκοσι ετών παλικάρι έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και από εκεί στο Κολοράντο, όπου δούλευε σε ανθρακωρυχεία, όπως οι περισσότεροι τότε Έλληνες. Η εργασία σ αυτά ήταν σκληρή, αλλά πιο σκληρή η εκμετάλλευση των εταιρειών σε βάρος τους . Ουσιαστικά οι εταιρείες είχαν οργανώσει τη ζωή τους κατά τρόπο φεουδαρχικό και τους εκμεταλλεύονταν στο μέγιστο βαθμό. Σπίτια, καταστήματα, ταβέρνες, εκκλησίες , νερό φως τα πάντα ανήκαν στην εταιρεία που τα κοστολογούσε κατά 25 % ακριβότερα, σε σύγκριση με την ελεύθερη αγορά. Και δεν είχαν άλλη επιλογή διότι ήταν υποχρεωτικό να είναι πελάτες των ευκολιών της εταιρείας για να επιστρέφουν σ αυτήν το πενιχρό εισόδημα τους . Για το σκοπό αυτό δεν τους πλήρωναν σε δολάρια αλλά σε «σκριπ». Ο Ηλίας όμως θέλοντας να σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση ζήτησε να πληρώνονται σε χρήματα.
Οι εταιρείες αφήνιασαν για την πρωτοβουλία του ανυπότακτου Έλληνα και αποφάσισαν να τον πλήξουν.
Το Πάσχα του 1914 οδηγήθηκε στο δικό του σταυρό. Οι σφαίρες της Εθνοφυλακής τον βρήκαν πάνω στο Πασχαλινό φαγοπότι, στο χορό και στο γλέντι . Τον πυροβόλησε πισώπλατα ο υπομοίραρχος Linderfeld την στιγμή που τον είχαν ακινητοποιήσει δυο εθνοφρουροί. Δεκάδες εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία σκοτώθηκαν και αυτοί.
Η κηδεία του Ηλία Σπαντιδακη μετεβλήθη σε λαϊκό προσκύνημα και διαμαρτυρία κατά της βίας και εκμετάλλευσης.
Στην συνέχεια της ημέρας πραγματοποίθηκε για τους ομογενής μια όμορφη εκδρομή για να γνωρίσουν τα γραφικά χωρία του Ρεθύμνου όπως το Αρκάδι περνώντας από τη Λούτρα όπου εκεί γεννήθηκε ο Ηλίας Σπαντιδάκης. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Ατσιπόπουλο όπου εκεί κτίζεται το χωριό της Παγκρητικής Αμερικής και κατέληξαν στη Γεωργιούπολη όπου με μεγάλη χαρά τους φιλοξένησε ο δήμος Λαππαίων.