Τι μέλλει γενέσθαι στη περίοδο των εκλογών
- Τι αναμένεται να συμβεί σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης
- Επί πολιτικής “Σκακιέρας” το ζήτημα
- Ποιές είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα
3/09/09
του Βασίλη
Κασιμάτη Όπως προαναφέραμε και σε προηγούμενο σημερινό μας δημοσίευμα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 4η Οκτωβρίου.
Σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί τότε, αυτοδύναμη κυβέρνηση από κανένα κόμμα, τότε η κάθε πολιτική εκλεγμένη παράταξη ξεχωριστά, μία-μία και με σειρά προτεραιότητας θα προσπαθήσει να καταθέσει στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το δικό του φάκελο, περί σχηματισμού κυβέρνησης.
Εκεί ο καθένας αρχηγός ξεχωριστά θα προσπαθήσει να δείξει πόσο ικανός είναι στην πολιτική σκακιέρα και ως άλλος «Γιαννάκης» (πρ. προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ) θα σχεδιάσει όνειρα για αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ πραγματικά όλοι θα έχουν στο νου τους μια προσωρινή κυβέρνηση συνασπισμού, που θα τους δώσει την εξουσία έστω και για λίγο καιρό!
Αυτό το σενάριο θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες αφού το κάθε κόμμα θα χρειαστεί περίπου πέντε έως επτά ημέρες για αυτή τη διαδικασία.
Αν κανένα κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση βάσει του εκλογικού νόμου, τότε η χώρα οδηγείτε σε νέες εκλογές. Αυτό χρονικά τοποθετείτε περίπου ένα με ενάμιση μήνα μετά την πρώτη αναμέτρηση ενώ ορατό είναι και το σενάριο που κάνει λόγο ακόμα και για μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων, που βέβαιο είναι ότι θα εξασθενίσει οικονομικά το τόπο.
Το οικονομικό δυστύχημα αυτή την εποχή είναι ότι χιλιάδες μικρομεσαίες και όχι μόνο επιχειρήσεις περίμεναν αυτό τον καιρό διάφορες επιδοτήσεις από αρκετά προγράμματα όπως του Ο.Α.Ε.Δ., ΕΟΜΕΧΧ, ΕΣΠΑ κλπ. Καθίσταται σαφές ότι το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα γινόντουσαν όλες οι αξιολογήσεις στου κατατεθειμένους φακέλους.
Για να γίνει αυτό όμως οι επιτηδευματίες έχουν ήδη προβεί στα αναγκαίες αγορές, έχουν εκδοθεί και κατατεθεί τα τιμολόγια σε αυτά τα ενισχυτικά οικονομικά προγράμματα και χρονικά όλα ήταν έτοιμα ούτως ώστε οι υποψήφιοι να έμπαιναν στη τελική ευθεία για την είσπραξη των χρημάτων τους.
Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα ενίσχυαν την οικονομία δίνοντας μια σημαντική ανάσα στις τοπικές οικονομίες και που οι επιχειρηματίες τα περίμεναν πως και πως.
Τώρα και ενόψει εκλογών όλα παγώνουν, υπογραφές δεν πέφτουν και το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: “Πως θα πληρωθούν όλες αυτές οι επιταγές που είχαν εκδώσει οι επιχειρηματίες περιμένοντας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να λάβουν τα χρήματά τους;”
Νέος κύκλος ακάλυπτων επιταγών αναμένεται να ξεκινήσει τώρα και ο οποίος θα βυθίσει την οικονομία της χώρας μας ακόμα βαθύτερα από εκεί που ήδη βρίσκεται, αφού όλα (αγορές, επενδύσεις, πληρωμές, κλπ) θα πάνε πίσω.
Και το Ρέθυμνο είναι βαθιά χωμένο σε αυτό το παιγνίδι και ήδη τα τηλέφωνα στην εφημερίδα έχουν σπάσει από αυτά τα ερωτηματικά.
Οικονομικοί αναλυτές επίσης εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ βγει στη κυβέρνηση, τότε περιμένουν να καταργήσει να συγκεκριμένα οικονομικά ενισχυτικά αυτά προγράμματα με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή χιλιάδων επιτηδευματιών. Από εκεί θα ξεκινήσει και ένας φαύλος κύκλος, αφού οι απολύσεις μισθωτών είναι το επόμενο σενάριο που ακολουθεί και έπονται τα χειρότερα.
Ήταν έτοιμοι η χώρα λοιπόν για εκλογές ή κάποιοι απλώς λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο που σε αυτή τη περίπτωση είναι σαφέστατο ότι ξενοδόχος είναι ο ίδιος ο λαός!
Μήπως τελικά κανείς σε αυτή τη χώρα δεν συνεκτιμά την οικονομική μας θέση που είναι ηλίου φαεινώτερο ότι αυτή τη χρονική στιγμή είναι στην δυσμενέστερη θέση όλων των εποχών.
Με τσι γειές μας …