Ορατές οι πρώτες αντιδράσεις και εισηγήσεις επί του σχεδίου “Καλλικράτης”
- Έπειτα από τους Δημάρχους, την σκυτάλη λαμβάνουν σωματεία, σύλλογοι και ομοσπονδίες
22/4/10
Επιστολή απηύθυνε η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ «Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ» προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση σχετικά με το χωροταξικό του σχεδίου “Καλλικράτης” που αναμένεται να θυμίσουμε, την ερχόμενη Τρίτη, από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και προς τους 2 Βουλευτές Ρεθύμνου και η οποία σας παραθέτουμε κατωτέρω.
“Η Ομοσπονδία των Συλλόγων της τ. επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, στην πολυετή παρουσία της στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας έχει να επιδείξει αξιόλογες δραστηριότητες και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού, των παραδόσεων, του περιβάλλοντος, της αναπτυξιακής προοπτικής και γενικότερα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής που εκπροσωπεί.
Με το ίδιο ενδιαφέρον παρακολουθεί και την δική σας, πραγματικά, δύσκολη προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της διοικητικής δομής μέσω του Προγράμματος «Καλλικράτης».
Σε ότι αφορά την γεωγραφική διαίρεση του νομού Ρεθύμνου, το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, θα ήθελε να σας γνωστοποιήσει αιτιολογημένα την ομόφωνη απόφασή του.
Η πρώην επαρχία Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου πληροί τις προϋποθέσεις μιας αναπτυσσόμενης περιοχής.
Πρόκειται για μια περιοχή με ανεκμετάλλευτο – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – το παραλιακό της μέτωπο, με ορεινό όγκο και πλούσιο υδροδυναμικό, που συνδυάζει τα εξαιρετικά φυσικά χαρίσματα με την φιλοξενία των ανθρώπων μιας ανοικτής κοινωνίας με πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα που θέλει κυρίως να προσφέρει.
Η περιοχή αυτή μαζί με την πρώην επαρχία Αμαρίου απαρτίζουν ένα γεωγραφικό κομμάτι, που θα μπορούσε ν? αποτελέσει ( βάσει και της μεταρρύθμισης του αυτοδιοικητικού σχεδίου Καλλικράτης) το νότιο αναπτυξιακό όραμα για το νομό Ρεθύμνου.
Όμως παράλληλα αποτελεί και τμήμα ενός νομαρχιακού συνόλου που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσπασματικά και μεμονωμένα, χωρίς να διασφαλίζεται η ημιαστική και αγροτική φυσιογνωμία του, καθώς και το ιστορικό – κοινωνικό κεκτημένο κάθε χωριού.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση ενός από τα σενάρια που τελευταία έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο τοπικό τύπο και αφορά τον οριζόντιο διαχωρισμό βορρά ? νότου στο νομό Ρεθύμνου, τότε μιλάμε για μια άστοχη και ανορθολογική τεχνοκρατική προσέγγιση, η οποία πέραν των σημαντικών επιπτώσεων που θα επιφέρει σε επίπεδο νομού, παράλληλα θα καταδικάσει την περιοχή μας σε αναπτυξιακό μαρασμό.
Με αυτού του τύπου την γεωγραφική διαίρεση, καταστρατηγείται κάθε αρχή ισόρροπης ανάπτυξης και ισοδύναμων ανταγωνιστικά Δήμων.
Γνωρίζουμε ότι το πληθυσμιακό κριτήριο εάν δεν είναι καταλυτικό, είναι τουλάχιστον πολύ σημαντικό.
Υπό την έννοια αυτή δεν είναι λογικά εξηγήσιμο πως θα συνυπάρξουν ισόρροπα δύο σχήματα που το ένα θα περιέχει ένα τεράστιο – για τα δεδομένα του Ρεθύμνου ? Δήμο, με το 85% του πληθυσμού στον νομό καθώς και τις κύριες υποδομές, αλλά με διαφορετικές προοπτικές των περιοχών που θα περιλαμβάνει και χωρίς κοινωνική συνοχή και το άλλο (σχήμα), ένα συγκριτικά ελάχιστο μικρό Δήμο με εγγεγραμμένο πληθυσμό μόλις το 15% των κατοίκων του νομού.
Εάν δεν διαιρεθεί το βόρειο τμήμα του νομού σε τουλάχιστον δύο γεωγραφικές ενότητες, είναι βέβαιο πως δεν θα είναι επιτυχής και συνεπής η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικκράτης» στο Ρέθυμνο.
Νομίζουμε ότι η πρότασή μας για τουλάχιστον τρεις Δήμους στον νομό Ρεθύμνου, όπως άλλωστε συζητείται και για τον μικρότερο πληθυσμιακά νομό Λασιθίου, είναι η πλέον ρεαλιστική και ορθολογική, ταιριάζει καλύτερα στο πνεύμα του «Καλλικράτη», είναι έξω από συσχετισμούς και συμψηφισμούς ιδιοτελών συμφερόντων και πιστεύουμε να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής σας“.
ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ