Η Ακαδημία των “Βίβι”και ο μεγάλος ενετοκρητικός μαθηματικός Φραγκίσκος Μπαρότσι
11/05/2010
Είναι άγνωστο δυστυχώς στο ευρύ κοινό της χώρας μας και της Κρήτης ειδικότερα ότι ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια της Αναγέννησης ιδρύθηκε και λειτούργησε κατά τα τέλη του 15ου αιώνα στον Άγιο Κωνσταντίνο του Ρεθύμνου. Πρόκειται για την “Ακαδημία των Βίβι”. Ιδρυτής της ήταν ο μεγάλος ενετοκρητικός φιλόσοφος και μαθηματικός Φραγκίσκος Μπαρότσι, γέννημα και θρέμμα του Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο Μπαρότσι, ο οποίος ήταν λάτρης και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, υπήρξε ένας πολυγραφότατος συγγραφέας μαθηματικών, αστρονομικών και φιλοσοφικών έργων, πολλά από τα οποία εκδόθηκαν στην Ιταλία. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το 1560 εξέδωσε στην Πάντουα της Ιταλίας και το περίφημο έργο “Σχόλια του Πρόκλου στο α? βιβλίο των Στοιχείων του Ευκλείδου”. Η λατινική μετάφραση και η αποκατάσταση του αρχαίου κειμένου ήταν δικό του έργο. Το έργο αυτό αποτελεί μια συνένωση φιλοσοφίας των μαθηματικών και μαθηματικής λογικής.
Οι συμπτώσεις συνετέλεσαν ώστε ύστερα από 442 χρόνια (το έτος 2002) το έργο αυτό να μεταφραστεί στη νεοελληνική, να σχολιασθεί και να εκδοθεί (σελίδες 800, εκδόσεις “Αίθρα”) από ένα Ρεθύμνιο που έχει καταγωγή από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Πρόκειται για τον μαθηματικό ? συγγραφέα Ευάγγελο Σπανδάγο.
Στον Άγιο Κωνσταντίνο λειτουργεί Μουσείο ? Πολιτιστικό Κέντρο με αντικειμενικό σκοπό την προστασία του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Το ίδρυμα αυτό, σύμφωνα με το καταστατικό του, διασώζει τα πολιτισμικά αγαθά της περιοχής και όχι μόνο και φιλοξενεί κάθε πνευματική δραστηριότητα (διαλέξεις και συνέδρια που προάγουν την παράδοση και τον πολιτισμό). Στα πλαίσια αυτά το Μουσείο έχει συγκεντρώσει τα σπαράγματα της κατοικίας των Μπαρότσι (Vila Barozzi) καθώς και αντίγραφα των κωδίκων που βρίσκονται στη Βοδληϊανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης.
Ο Όμιλός(ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΤΟ “ΡΕΘΕΜΝΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ” Λόντου 6 Αθήνα 10681 τηλ:210-3301252), τα Επιστημονικά Σωματεία και τους Συλλόγους Κρητών της χώρας να φροντίσουν, ώστε να συνεχισθεί το έργο της Ακαδημίας των “Βίβι” με τη δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου στον Αγ. Κωνσταντίνο που θα αποτελέσει φάρο πολιτισμού και επιστήμης και επιπλέον θα ανοίξει τις πόρτες του συνεδριακού τουρισμού στον Νομό.