To Γαράζο ζητά να ανακυρηχθεί ιστορική έδρα του νέου Δήμου
- Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος θέτει επιχειρήματα
- O πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μανούσος Κλάδος στο “Πρωινό δελτίο”
26/5/10
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου με ομόφωνη απόφαση του διεκδικεί την ανακήρυξη του οικισμού Γαράζου ως ιστορικής έδρας του νέου Δήμου Μυλοποτάμου, καθώς το Γαράζο για πολλούς αιώνες αποτελούσε το μοναδικό διοικητικό, οικονομικό και αναπτυξιακό κέντρο της περιοχής Μυλοποτάμου ενώ από το 1880 ως το 2010 αποτελεί αδιαλείπτως διοικητική έδρα Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το σχετικό αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου απεστάλη στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση μαζί με υλικό, που στοιχειοθετεί το δίκαιο του αιτήματος.
Παράλληλα η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές του νομού κ.κ. Μανώλη Όθωνα και Όλγα Κεφαλογιάννη, προκειμένου να είναι ενήμεροι και να στηρίξουν το αίτημα αυτό κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Φιλοξενούμενος στο “Πρωινό Δελτίο” του Μελωδία 102,7 ήταν σήμερα ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Γαράζου, κ. Μανούσος Κλάδος ο οποίος μας είπε τα εξής:
“Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου δραστηριοποιείται τριάντα χρόνια στον τομέα του πολιτισμού, έχει επανειλημμένως βραβευθεί για το έργο και την προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή και στο Νομό Ρεθύμνου και συνεχίζει δυναμικά την προσπάθεια του για αλλαγή των δεδομένων στην περιοχή του Μυλοποτάμου.
Αφορμή για την απόφαση να ζητήσει την ανακήρυξη του Γαράζου σε Ιστορική Έδρα του Μυλοποτάμου είναι το σχέδιο νόμου “ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, το οποίο προβλέπει την κατάργηση του Δήμου Κουλούκωνα και την συνένωση του με τον γειτονικό Δήμο Γεροποτάμου και την γειτονική Κοινότητα Ζωνιανών σε νέο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «Δήμος Μυλοποτάμου» με έδρα το Πέραμα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Γαράζο, να παύεται από διοικητική έδρα Ο.Τ.Α. μετά από 130 χρόνια!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν αντιδρά ως προς της συνένωση των τριών ΟΤΑ σε ένα νέο Δήμο, όμως τίθενται σοβαρά ζητήματα για το Γαράζο, το οποίο υπήρξε το πρώτο διοικητικό και οικονομικό κέντρο της επαρχίας Μυλοποτάμου σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές από το 14ΟΟ μ.Χ. και εντεύθεν και μάλιστα από το 1880, οπότε για πρώτη φορά στην Κρήτη οργανώθηκαν Ο.Τ.Α. έως σήμερα, αποτελούσε συνεχώς διοικητική έδρα της περιοχής και συγκεκριμένα :
- 1880 - 1910 έδρα του Δήμου Γαράζου
- 1911 - 1924 έδρα του Αγροτικού Δήμου Γαράζου
- 1925 - 1998 έδρα της Κοινότητας Γαράζου
- 1999 - 2010 έδρα του Δήμου Κουλούκωνα
Για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία δεν επέλεξε το Γαράζο ως διοικητική έδρα ενός νέου Ο.Τ.Α. στην περιοχή, γεγονός που αδικεί τον ιστορικό οικισμό τόσο από γεωγραφικής άποψης, αφού βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο και του Νέου Δήμου Μυλοποτάμου, αλλά και από ιστορικής άποψης, αφού μόνο τα γειτονικά Ανώγεια έχουν αντίστοιχη με το Γαράζο ιστορία στον τομέα της αυτοδιοίκησης και δικαιώθηκαν και με το σχέδιο «Καλλικράτης».
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου θεωρεί, ότι η συνεργασία με όλους τους οικισμούς της περιοχής του Μυλοποτάμου είναι μονόδρομος και πρεσβεύει, ότι η ανάγκη για χάραξη νέας αναπτυξιακής προοπτικής για την περιοχή μας, δεν μπορεί να βασίζεται στο ποια είναι η διοικητική έδρα αλλά στο πως όλοι μαζί θα εργαστούμε για το καλύτερο δυνατό.
Στο πλαίσιο αυτό δεν εγείρει ζητήματα για την επιλογή της διοικητικής έδρας αλλά αιτείται για καθαρά ιστορικούς και τιμητικούς λόγους, να συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, όπως το Γαράζο ανακηρυχθεί ιστορική έδρα του νέου Δήμου Μυλοποτάμου“.