Τάπαν Λουλούδης και Ρ.Α.
- Ταυτόσημες απόψεις για το Κρητικό ζήτημα
28/6/10
του Βασίλη Κασιμάτη
Το περασμένο Σαββάτο φιλοξενήθηκε σε τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα το άρθρο του Μαθηματικού Ηλία Λουλούδη με τίτλο «Αυτόνομη Ανεξάρτητη Κρήτη ή μήπως Τουρκική Κρήτη; Ένα επικίνδυνο παιγνίδι!»
Ο καθηγητής κ. Λουλούδης εξέφρασε την άποψη, ότι εάν η Κρητικοί που υποστηρίζουν τη πλήρη αυτονομία της Κρήτης επικαλούνται την σημαία με το αστέρι του Σουλτάνου και τα ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ 100 χρόνια της Ένωσης, τότε θέτουμε ανοιχτό θέμα προς συζήτηση Τουρκικών διεκδικήσεων επί της Κρήτης, κάτι που χαρακτηρίζεται λίαν επικίνδυνο επί εδαφικών διεκδηκήσεων.
Με άλλα λόγια και επειδή σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές Τουρκικών εντύπων που τυχόν οραματίζονται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να διδαχθούμε τι σημαίνει πραγματικά η σημαία που εμπεριέχει το ένα κόκκινο τεταρτημόριο (Τουρκική μειονότητα) και το αστέρι, που ήταν επιθυμία του Σουλτάνου με σκοπό να ξεκαθαρίσει τότε, ποια πλευρά είχε την ηγεμονία του νησιού.
Αυτά μας είπε σήμερα σε συνέντευξη του ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα με δύο δημοσιεύματα, (το ένα φιλοξενήθηκε ήδη και στην έντυπη έκδοση ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί και το δεύτερο στην έντυπη), και διαπιστώνεται ότι οι απόψεις μας με το κ. Λουλούδη επ΄αυτού του σημείου είναι απόλυτα συμπλεύσιμες.
Θα πρέπει ο Κρητικός να εστιάσει αλλού τις αναζητήσεις και προβληματισμούς του διότι ζητώντας ανεξαρτησία, είναι ξεκάθαρο άλλο πλήρη αυτονόμησης (όπου η εφημερίδα μας δεν ασπάζεται ως λύση) και άλλο οικονομική ανεξαρτησία που ίσως είναι το πραγματικό δια ταύτα.
Με αφορμή τις ανησυχίες ορισμένων αναγνωστών της εφημερίδας μας, που θεώρησαν ότι η θέση του κ. Λουλούδη ήταν διαφορετική, εμείς δηλώνουμε και κατόπιν της διαπροσωπικής σημερινής επαφής, ότι αφενός η θέση του μαθηματικού είναι σωστή, αφετέρου οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες καθόσον η εφημερίδα ουδέποτε έκανε λόγο για πλήρη αυτονόμηση της Κρήτης.
Με τον κ. Λουλούδη συζητήσαμε εποικοδομητικά και ανταλλάχθηκαν απόψεις για το θέμα που έθεσε στο τελευταίο δημοσίευμα η Ρ.Α. σχετικά με την πρόταση περί αλλαγής του πολιτεύματος της χώρας σε ομοσπονδιακή δημοκρατία, ως διέξοδη λύση από τη ανυπέρβλητη επί του ισχύοντος καθεστώτος, οικονομική δυσκαμψία.