free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

Θρίλερ με τις έδρες στο 50μελές Περιφερειακό Συμβούλιο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Θρίλερ με τις έδρες στο 50μελές Περιφερειακό Συμβούλιο

  • Η υπόθεση με αριθμούς
  • Όταν το Ρέθυμνο δεν σηκώνει κεφάλι!

27/11/10
του Βασίλη Κασιμάτη

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ο κανόνας που θέλει το Ρέθυμνο να παραμένει παντέρμο στην σκιά των δύο μεγάλων γειτνιαζόντων νομών.

Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για τον εκλογικό νόμο και τα χάλια του, θα μιλήσουμε για τις αδικίες σε ανθρώπους που δίνουν την ψυχή τους αλλά και το πουγκί τους σε εκλογικούς αγώνες υπέρ συνδυασμών και τελικά αδικούνται.

Ο λόγος για τον νυν Νομαρχιακό σύμβουλο και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο, Μιχάλη Βάμβουκα.

Έπειτα από ένα εκλογικό θρίλερ σχετικά με την κατανομή των εδρών του 50μελές περιφερειακού συμβουλίου στη Κρήτη, τα πράγματα δείχνουν να οριζοντιώνονται, αφού σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο δείχνει τελικά να αποδυναμώνεται η αντιπολιτευτική φωνή στο Ρέθυμνο με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του λόγου και της δράσης από πλευράς της περιφερειακής αρχής.

Νομαρχιακό συμβούλιο Vs Αντιπεριφερειακό Συμβούλιο,
σημειώσατε  … 1 (άσο)!

Γιατί όλα αυτά;
Γιατί το Ρέθυμνο από τις 4 έδρες της Περιφερειακής Αρχής και τις 3 έδρες της Αντιπολίτευσης, καταλήγει από όσων δείχνουν τα πράγματα, να πηγαίνει σε σχήμα 5-2 με τον συνδυασμό Αρναουτάκη να λαμβάνει την μερίδα του Λέοντος.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και όσων σχετίζονται με τα μεγάλα θέματα του νομού σε περιφερειακό επίπεδο, η Περιφερειακή Αρχή του συνδυασμού Αρναουτάκη θα … «σαρώνει». Και άντε μετά να ζητήσεις το Ρέθυμνο να βγει από την γνωστή πλέον σκιά των δύο γειτονικών νομών με ότι συνεπάγεται από αυτό.

Και τελικά το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον ένα σχήμα 5-2 ωφελεί τους δημοκρατικούς θεσμούς του Νομού Ρεθύμνης, όταν επί Καποδιστριακού συστήματος ο πλουραλισμός και η πολυφωνία εκφράζονταν από το 22μελές Νομαρχιακό Συμβούλιο με 14 έδρες στην Νομαρχιακή αρχή και 8 στην Μείζονα αντιπολίτευση;
Οι αποφάσεις λαμβάνονταν λοιπόν από μια συνάθροιση αρκετών αυτοδιοικητικών προσώπων και μέσα από δυνατές «δημοκρατικές μάχες». Στο 5-2 … τι;

«Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε».

Για να δούμε όμως τα πράγματα και από μια διαφορετική σκοπιά. Υπό το πρίσμα ενός ακόμα μαχητή της δημοκρατίας, όπου δίνοντας τη σκληρή μάχη του σταυρού πόρτα-πόρτα, κέρδισε αλλά … έχασε!! Εδώ ταιριάζει στο απόλυτο αυτό που λέει ο λαός, «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε».

Και βέβαια μεγάλη σημασία στα παρακάτω έχει η απλή Ευκλείδειος αριθμητική. 

Ο Ρεθυμνιώτης υποψήφιος έλαβε 3.815 ψήφους εκ των 9.725 που έλαβε ο συνδυασμός του «Μάχη για την Κρήτη - Δημήτρης Γιαννουλάκης» στο Ρέθυμνο. Επομένως, ο κ. Μιχάλης Βάμβουκας έλαβε το 40% του συνδυασμού του.

Τα νούμερα αυτά όμως και εκεί είναι το «ψητό» φέρνουν τον Ρεθυμνιώτη υποψήφιο του συνδυασμού «Μάχη για την Κρήτη» Πρώτο των Πρώτων από όλους τους περιφερειακούς υποψήφιους, ΟΛΩΝ των συνδυασμών, σε ΟΛΗ την Κρήτη, τηρούμενων των πληθυσμιακών αναλογιών!!

Αυτές όμως οι αναλογίες σε άλλες περιπτώσεις εκλέγουν βουλευτές. Δηλαδή, στο Ρέθυμνο εκλέγεται βουλευτής ακόμα και με 9.000 σταυρούς όταν σε άλλες μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες, βουλευτές δεν εκλέγονται ακόμα και με πολλές δεκάδες χιλιάδες ψήφους.

  • Ας δούμε επί παραδείγματι τι συγκέντρωσε ο πρώτος των υποψηφίων του συνδυασμού Γιαννουλάκη, «Μάχη για την Κρήτη» στο Ηράκλειο. Ο κ. Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης έλαβε 6.560 σταυρούς εκ των 22.807 που συγκέντρωσε ο συνδυασμός του, άρα ποσοστό 28,7% .
  • Για να δούμε όμως και την πρώτη (βάσει των σταυρών που έλαβε) του συνδυασμού «Κρήτη Πρώτη Δύναμη-Στ.Αρναουτάκης» που κέρδισε και τις εκλογές στην Κρήτη. Η κ. Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη συγκέντρωσε 15.534 σταυρούς εκ των 87.563 που έλαβε ο συνδυασμός της στο Ηράκλειο, ήτοι το 17,7% .

Αν κοιτάξουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τα ποσοστιαία αποτελέσματα από όλους τους συνδυασμούς σε όλους τους νομούς της Κρήτης, ο κ. Μιχάλης Βάμβουκας ανακηρύσσεται, ο μεγάλος νικητής των Περιφερειακών εκλογών στη Κρήτη, εντούτοις και όπως δείχνουν να πηγαίνουν τα πράγματα, τελικώς διαφαίνεται να μην καταλαμβάνει καμία έδρα στο 50μελές Περιφερειακό Συμβούλιο.
Πως;
«Τάδε έφη, νέος εκλογικός νόμος!!»

Και εδώ τελικά αρχίζει το γαϊτανάκι των ερωτήσεων.

  • Πως γίνεται ο πρώτος των πρώτων να μην καταλαμβάνει έδρα;
  • Τι κόστισε σε νούμερα (χρόνο & χρήμα) σε ένα υποψήφιο για να βγει πρώτος των πρώτων προσφέροντας όμως και  ταυτόχρονα, τα προσδοκώμενα ποσοστά στον συνδυασμό του;
  • Τι σημαίνει για τους χιλιάδες ψηφοφόρους του, η ρήση «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε»; Απλό να λέγεται, δύσκολο να αναλύεται και με πολλαπλά μηνύματα.
  • Οι ψηφοφόροι αυτοί συσπειρώθηκαν και έφεραν το επιθυμητό για την περιφερειακή παράταξη, αλλά ο εκλεχτός της κάλπης τους αδικείται σήμερα από τον εκλογικό νόμο. Τι θα σημάνει για τους ανθρώπους αυτούς και με τι σθένος θα πιστέψουν εκ νέου στο θεσμό της Δημοκρατίας;

Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι έννοιες που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο νομοθέτης αλλά και οι πολιτικοί εμπλεκόμενοι αν θέλουν πραγματικά ο λαός να μην ψηφίζει αποχή στις εκλογές!
Το θέλουν όμως ή μήπως όπως αναφέραμε και αλλού, τούτο μάλλον τους βολεύει;

Με τσι γειές μας …

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή