H Όλγα επικαιροποιεί το θέμα του “Πλατύ”
- Με αφορμή της ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη επανέρχεται το ζήτημα που αφορά την κατασκευή του φράγματος του Πλατύ Ποταμού στο Αμάρι
22/12/10
Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου.
Η Ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον οποίο η Βουλευτής του Νομού ερωτά για την πορεία εκπόνησης των μελετών του μεγάλου αυτού έργου καθώς και για τις προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση του.
Στο κείμενο της ερώτησης η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρει ότι «Το 2006 ξεκίνησε μια μεγάλη και ουσιαστική προσπάθεια για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού στο Νομό Ρεθύμνου.
Μετά από επίμονες προσπάθειες και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τις τοπικές Αρχές σχεδιάστηκε να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο προκειμένου να αρδευτούν 45.000 στρέμματα γης στον Δήμο Αμαρίου και στον Νότο του Δήμου Αγίου Βασιλείου και από το πλεόνασμα του νερού να εμπλουτιστεί η περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου.»
Ακολούθως η Βουλευτής Ρεθύμνου επισημαίνει ότι «από το καλοκαίρι του 2009 είχε προβλεφθεί, ότι το έργο γίνεται κατά προτεραιότητα για το νομό Ρεθύμνου και οι μελέτες είχαν ανατεθεί σε μελετητικά γραφεία, οι επιστήμονες των οποίων ανέλαβαν να προβλέψουν όλα τα απαιτούμενα έργα. Επιπλέον είχε τεθεί από τον πρώην Δήμο Κουρητών η ανάγκη για πρόσθετα έργα στην περιφέρεια του και συγκεκριμένα η κατασκευή λιμνοδεξαμενών για την άρδευση του Πλατάνου και της Λοχριάς, για τα οποία υπήρξε δέσμευση της τότε Κυβέρνησης να εξεταστεί θετικά η ένταξη τους και είχαν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.»
Ακολούθως αναφερόμενη στους στόχους του έργου η κ. Κεφαλογιάννη τονίζει ότι «το έργο του Πλατύ Ποταμού, σχεδιάστηκε για να ανατρέψει την κατιούσα πορεία της περιοχής του Αμαρίου μέσα από την εφαρμογή πολιτικών αξιοποίησης των φυσικών πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην φυσική ισορροπία. Η υλοποίηση του στοχεύει στην αξιοποίηση και καλλιέργεια της γης, ώστε να αποκτήσει επιπλέον πόρους η τοπική οικονομία,
να δημιουργηθούν θέσεις δουλειάς, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συγκράτηση του πληθυσμού στο Αμάρι και στην ευρύτερη περιοχή του Νότου του Νομού Ρεθύμνου.»
Τέλος η Βουλευτή Ρεθύμνου αιτιολογεί ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται στασιμότητα από την πλευρά της Κυβέρνησης και δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία εξέλιξη ως προς την πορεία του έργου στο επίπεδο των μελετών και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να απαντήσει γραπτώς, σε ποια φάση βρίσκονται οι μελέτες για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου Νομού Ρεθύμνου και τι προτίθεται να κάνει για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση υδάτινου δυναμικού Πλατύ Ποταμού Ρεθύμνου.
Το 2006 ξεκίνησε μια μεγάλη και ουσιαστική προσπάθεια για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού στο Νομό Ρεθύμνου.
Μετά από επίμονες προσπάθειες και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τις τοπικές Αρχές σχεδιάστηκε να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο προκειμένου να αρδευτούν 45.000 στρέμματα γης στον Δήμο Αμαρίου και στον Νότο του Δήμου Αγίου Βασιλείου και από το πλεόνασμα του νερού να εμπλουτιστεί η περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου.
Από το καλοκαίρι του 2009 είχε προβλεφθεί, ότι το
έργο γίνεται κατά προτεραιότητα για το νομό Ρεθύμνου και οι μελέτες είχαν ανατεθεί σε μελετητικά γραφεία, οι επιστήμονες των οποίων ανέλαβαν να προβλέψουν όλα τα απαιτούμενα έργα. Επιπλέον είχε τεθεί από τον πρώην Δήμο Κουρητών η ανάγκη για πρόσθετα έργα στην περιφέρεια του και συγκεκριμένα η κατασκευή λιμνοδεξαμενών για την άρδευση του Πλατάνου και της Λοχριάς, για τα οποία υπήρξε δέσμευση της τότε Κυβέρνησης να εξεταστεί θετικά η ένταξη τους και είχαν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.
Το έργο του Πλατύ Ποταμού, σχεδιάστηκε για να ανατρέψει την κατιούσα πορεία της περιοχής του Αμαρίου μέσα από την εφαρμογή πολιτικών αξιοποίησης των φυσικών πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην φυσική ισορροπία.
Η υλοποίηση του στοχεύει στην αξιοποίηση και καλλιέργεια της γης, ώστε να αποκτήσει επιπλέον πόρους η τοπική οικονομία,
να δημιουργηθούν θέσεις δουλειάς, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συγκράτηση του πληθυσμού στο Αμάρι και στην ευρύτερη περιοχή του Νότου του Νομού Ρεθύμνου.
Επειδή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται στασιμότητα από την πλευρά της Κυβέρνησης και δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία εξέλιξη ως προς την πορεία του έργου στο επίπεδο των μελετών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε ποια φάση βρίσκονται οι μελέτες για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου Νομού Ρεθύμνου και τι προτίθεται να κάνει για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ