free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

H «Αναργύρειος» στις «Αντι-Δράσεις»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

H «Αναργύ-ρειος» στις «Αντι-Δράσεις»

  • Εκτενές ρεπορτάζ και συζήτηση εφ όλης της ύλης στην τηλεοπτική εκπομπή του Βασίλη Κασιμάτη



Κάντε κλικ στο εικονίδο και δείτε το video της εκπομπής “Αντι-Δράσεις” στο ΑΡΤ  (25/5/15) στην οποία παρουσιάστηκε το θέμα της “Αναργυρείου”.

Η Αναργύρειος & Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών  (ΑΚΣΣ) ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης στο πάνελ της εκπομπής «Αντι-Δράσεις» του δημοσιογράφου Βασίλη Κασιμάτη , τη Δευτέρα 25 Μάιου 2015.

Στην συζήτηση εκτός του τακτικού σχολιαστή δημοσιογράφου Δημήτρη Κουτσομπόλη μετείχαν οι κ.κ.:

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Βουλευτής Ν.Δ. ,
ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Αντιπεριφερειάρχης Αττικής & Νήσων,
ΛΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δήμαρχος Σπετσών και Μέλος ΔΣ ΑΚΣΣ,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ πρ. Περιφερειάρχης & απόφοιτος ΑΚΣΣ,
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ πρ. πρόεδρος Σ.Ε.Β. – πρ. μέλος ΔΣ (ΑΚΣΣ),
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Πρόεδρος Δ.Σ.(ΑΚΣΣ) – Καθηγητής Παντείου,
ΠΕΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ Γραμματέας Δ.Σ. (ΑΚΣΣ) – Αρχιτέκτων.

Από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση προέκυψαν πολλά σημαντικά στοιχεία τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον της ΑΚΣΣ αλλά και του Ιδρύματος Σωτηρίου Ανάργυρου γενικώτερα.

Μεταξύ άλλων καταγράφτηκε και η αξίωση του να συμμετέχουν απόφοιτοι της Σχολής στα Διοικητικά. Συμβούλια του Ιδρύματος.
Επίσης από τη συζήτηση προέκυψε και η αναγκαιότητα ενός λογιστικού ελέγχου ως μόνη λύση με σκοπό να αποδειχτεί αν οι «κακές γλώσσες» είναι όντως κακές ή τυχόν υπάρχει βάση σε ορισμένες «γκρίζες» αναφορές σχετικά με κακοδιαχείριση των προηγούμενων Δ.Σ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη συζήτηση ανέκυψε η αστοχία του κράτους έως σήμερα, αφού ο Σωτήριος Ανάργυρος ακόμα δεν έχει ανακηρυχτεί Εθνικός ευεργέτης, κάτι που όλοι παραδέχτηκαν ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα.
Τέλος, τα στοιχεία που παρουσίασε το προεδρείο του Δ.Σ. άφησε ένα λίαν ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της κληροδοτήματος του ευπατρίδη & μέγα ευεργέτη Σωτήρη Ανάργυρου.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα και τη Σχολή:

Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών  αποτέλεσε ήταν το σημαντικότερο εκπαιδευτικό σχολικό ίδρυμα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ένα από τα σπουδαιότερα στα Βαλκάνια.

Ιδρύθηκε από τούς Εθνικούς Ευεργέτες και δωρητές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένη και εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου του 1927 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η Αναργύρειος Σχολή ως πρότυπο δημόσιο σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο χτίστηκε στις Σπέτσες, λόγω της καταγωγής του Σωτήριου Ανάργυρου.

Ο Εθνικός μας ευεργέτης μας ήταν γεννημένος στις Σπέτσες το 1849 με καταγωγή από την ένδοξη σπετσιώτικη γενιά των Αναργυραίων, ενώ υπήρξε η σπουδαιότερη προσωπικότητα των Σπετσών του τελευταίου αιώνα. Ενσάρκωσε το κλασικό τύπο του πάμπλουτου Έλληνα μετανάστη. Ο Ανάργυρος ήταν και βασικός χρηματοδότης στα έργα και τις εκστρατείες του μεγάλου Εθνάρχη, Ελευθερίου Βενιζέλου.

Από τα θρανία της ιστορικής αυτής Σχολής αποφοίτησαν τα μεγαλύτερα ονόματα της πολιτικής , κοινωνικής & επιχειρηματικής ζωής του 20ου & 21ου αιώνα.

Ευπατρίδες όπως ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, υπουργοί όπως ο Ευάγγελος Σαββόπουλος και άλλοι, πολιτικοί όπως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, (ο οποίος είχε διατελέσει και υπαρχηγός της Σχολής), πλήθος διπλωματών και επιχειρηματιών όπως οι Γεώργιος και Θεόδωρος Βαρδινογιάννης κ.α. αμέτρητοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, συγγραφείς. λόγιοι, άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου, θιασάρχες, κλπ …ήταν μαθητές της Αναργυρείου Σχολής.
Σε γενικές γραμμές η Σχολή αποτέλεσε το εφαλτήριο αμέτρητων προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

Η λειτουργία της σταμάτησε δυστυχώς το 1983, με κυρίαρχη ευθύνη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία είχε υιοθετήσει μια δήθεν σοσιαλιστική γραμμή ενάντια στις «Ελιτίστικες Εκπαιδευτικές Σχολές»  Ταυτόχρονα και η τάση της τότε  εποχής απέτρεπε τα Ελληνόπουλα από το να μαθητεύουν σε εσώκλειστα σχολικά ιδρύματα, καθώς επικρατούσε η πέρα για πέρα λανθάνουσα άποψη ότι οι εσώκλειστοι μαθητές δεν βιώνουν ωραία παιδικά χρόνια. Στη πραγματικότητα οι απόφοιτοι της Αναργυρείου κάνουν λόγο για τα καλύτερα παιδικά χρόνια που μπορούσε να ζήσει ένας μαθητής, ενώ οι αναμνήσεις των σημερινών και εν ζωή αποφοίτων είναι αναλλοίωτες στο χρόνο.


Ο Μέγας ευεργέτης
Σωτήρης Ανάργυρος
Στο «Ίδρυμα Σωτήριος Ανάργυρος» ανήκει εδώ και δεκαετίες, όλη η περιουσία του Σωτήρη Ανάργυρου. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι το 75% περίπου του νησιού των Σπετσών ανήκουν στο Ίδρυμα, ήτοι 9.500 στρέμματα!!

Το «Ποσειδώνιο» ένα από τα σημαντικότερα & ιστορικότερα τουριστικά καταλύματα του τόπου μας, το Σπίτι του Ανάργυρου, το τεράστιο δάσος και βέβαια η Σχολή αποτελούν το βασικό κορμό της περιουσίας του Ιδρύματος, η οποία πέρασε ως κληροδότημα στα χέρια της Ελληνικής πολιτείας και πιο συγκεκριμένα στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Το γεγονός ότι 2 υπουργεία έχουν την ευθύνη της τεράστιας περιουσίας του Ιδρύματος Σωτήρη Ανάργυρου  καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διαχείριση της περιουσίας, ως αυτό αντικατοπτρίζεται πλήρως στη κατάντια του μείζονος για  το Ελληνικό Έθνος, κληροδοτήματος.

Σήμερα το Σπίτι του Ανάργυρου, ένα πραγματικό ανάκτορο του 1910 , παραπαίει, ενώ έχουν διασωθεί ορισμένα τμήματα της Σχολής ευτυχώς μόνο μέσα από τις τιτάνιες προσωπικές προσπάθειες δυστυχώς ολίγων μελών των διοικητικών συμβουλίων που πέρασαν από το Ίδρυμα καθώς και παλαιών αποφοίτων και εκπαιδευτικών, ενώ το Ίδρυμα συντηρείται πλέον από ιδία οικονομικά μέσα.
ο νυν πρόεδρος του “Ιδρύματος Σ.Ανάργυρου”
κ. Κωνστανίτνος Στεφάνου (καθηγητής Παντείου)
στην εκπομπή “Αντι-Δράσεις”

Ο σκοπός του Ιδρύματος ως αυτός ορίστηκε από τη διαθήκη των Σωτηρίου Ανάργυρου είναι η χρήση της περιουσίας προς το κοινό όφελος των Τεχνών και της Εκπαίδευσης καθώς και του νησιού των Σπετσών.
Και τα στοιχεία του ρεπορτάζ καταδεικνύουν ότι τέτοιο όφελος δεν υφίσταται παρά μόνο σε τραγικά μικρό βαθμό.

Σήμερα που η Ελλάδα πλέει τα λοίσθια, η Ελληνική πολιτεία έχει την ιερή υποχρέωση να διαφυλάξει αυτή τη πολιτιστική και οικονομική κληρονομιά, αφού τέτοια ιδρύματα δύναται να παράσχουν στο αυριανό Ελληνόπουλο τα εχέγγυα και τη πίστη ότι η Ελλάδα δεν είναι μια απέραντη τουριστική ντισκοτέκ, ούτε το απέραντο “φρενοκομείο” που τόσο γλαφυρά είπε προς το τέλος της ζωής του ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γυρίσει και πάλι στη δόξα και την ευημερία και οι  αξίες που πρεσβεύουν τα πολιτιστικά & εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως αυτό της “Αναργυρείου” θα πρέπει να αποτελούν την βάση για την όποια προσπάθεια “επανεκκίνησης” που τόσο απεγνωσμένα πλέον χρειάζεται ο τόπος μας και τα οποία δυστυχώς θυσιάζονται στο βωμό της απαξίωσης, της αδιαφορίας και του μαύρου χρήματος.

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή