Στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις από τους αγρότες όλης της Κρήτης ζητώντας κάποια λύση για την τιμή του ελαιολάδου.
Οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν κλείσιμο του εθνικού δρόμου σε δύο σημεία, το ένα στο Πλατάνι Σούδας και το δεύτερο στη γέφυρα της Παντάνασσας στο Ρέθυμνο.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), Γιώργος Γωνιωτάκης σε δήλωση του είπε “στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο με την συμμετοχή την δικιά μου και των 4 ομοσπονδιών της Κρήτης, μετά από εκτεταμένο διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία πάνω στα θέματα του Αγροτικού κόσμου και μετά από επισκέψεις όλων των νομών στην Αθήνα είδαμε ότι η κοροϊδία δεν πάει άλλο. Είδαμε ότι οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις και δεν προχωράει τίποτα”.
Ο κ. Γωνιωτάκης, ακόμη υπογράμμισε ότι “αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκεται και ο αγρότης στον τόπο μας, καθώς βλέπουμε να κατρακυλούν συνεχώς οι τιμές στο εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο και να είναι έρμαιο ακόμη και ο παραγωγός στα νύχια των αετονύχηδων, των καρτέλ και της νοθείας που γίνεται στο προϊόν. Έπειτα από όλα αυτά αποφασίσαμε ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις σε επίπεδο Κρήτης πλέον, με όλα αυτά τα ζητήματα ανοιχτά”.
Επιπλέον ο ίδιος πρόσθεσε ότι “οι παραπάνω κινητοποιήσεις θα γίνουν σε δύο σημεία του Εθνικού δρόμου. Το ένα θα είναι στο Πλατάνι Χανίων και το δεύτερο θα είναι η γέφυρα Παντάνασσας στο Ηράκλειο. Από εκεί και πέρα όμως η ημερομηνία λήξης της κινητοποίησης είναι ανοιχτή καθώς είναι στο χέρι του αγροτικού κόσμου το πόσο θα κρατήσουν -και για άλλη μια φορά θέλω να καλέσω τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, να κατέβουν σε ένα διεκδικητικό, αγωνιστικό, ενωτικό, μαζικό αγώνα γιατί αν δεν διεκδικήσουμε δεν μας χαρίζει κανείς τίποτα”.
Καθώς επίσης ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ επεσήμανε: “Το πακέτο των αιτημάτων μας περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις και μάλιστα θέλω να πω για άλλη μια φορά ότι η Κρήτη είναι ο μεγάλος αδικημένος από τον ΕΛΓΑ καθώς βλέπουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους Υπουργούς, με εξαίρεση τις υπουργικές αποφάσεις, να αποζημιώνουν τους συναδέλφους της βόρειας Ελλάδας· αλλά κάποτε όμως θα πρέπει να καταλάβουν ότι και οι Κρήτες αγρότες και οι Κρήτες παραγωγοί δίνουν και αυτοί εισφορά στον ΕΛΓΑ και πρέπει να αποζημιωθούν”.
Για το θέμα του πλαφόν στο ελαιόλαδο ο κ. Γωνιωτάκης τόνισε ότι “αν πάμε στο πλαφόν που σημαίνει 1 ευρώ και 77 λεπτά το κιλό, θα είναι αστείο γιατί το λάδι είναι εθνικό προϊόν και πρέπει να κατακτήσει τις αγορές με άλλους τρόπους. Το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει να συμβεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι να «χτυπηθούν» τα καρτέλ και να εξυγιανθεί η αγορά. Δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να συνεχίζει να μην τρώει καθαρό, αγνό, ελληνικό ελαιόλαδο, κάτι το οποίο, αν γίνει, οι εξαγωγές θα είναι πολύ λιγότερες και κατ? επέκταση θα ανέβουν και οι τιμές στον παραγωγό”.