free@agorapress.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας

22860 83756

Τηλεφωνήστε μας

H Σαντορίνη … εάλω!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Email
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

30% αύξηση αναμένεται φέτος σε λιμάνι και αεροδρόμιο.

 

Ολοένα και περισσότερο παίρνει αρνητικές διαστάσεις η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αφίξεων στο νησί.

Ενώ άλλοι τουριστικοί προορισμοί προσεύχονται σε αύξηση του τουρισμού στο τόπο τους, στην Σαντορίνη αυτό κινδυνεύει να αποτελέσει… «κατάρα»!

Αρνητικά για την εικόνα μας ρεπορτάζ φιλοξενούνται σε μεγάλες εφημερίδες του διεθνή χώρου αλλά και εγχώριες πανελλαδικής κυκλοφορίας, με τελευταίο το «βαρύτατο» άρθρο στην «Καθημερινή» στις 18/1/19, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καταπέλτης κατά των ελληνικών αρχών για τον κορεσμό της Σαντορίνης και την αλλοίωση του χαρακτήρα και του κοινωνικού ιστού από την ανεξέλεγκτη καθημερινή ροή δεκάδων χιλιάδων τουριστών, είναι έκθεση για το ζήτημα της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRAN Committee) που δημοσιεύθηκε, χθες, Πέμπτη 17 Ιανουαρίου.

«Η έλλειψη τουριστικής διακυβέρνησης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τοπικών και των εθνικών αρχών θα μπορούσε να θέσει το μέλλον του προορισμού σε κίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Είναι απαραίτητη η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών με στόχο τη διαχείριση και τη ρύθμιση των αυξανόμενων τουριστικών ροών προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες του κορεσμού των αφίξεων για την τοπική κοινωνία», υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως αυτό είναι απαραίτητο και «για τη διατήρηση της εικόνας του προορισμού, την πρόληψη της φθοράς και τη διασφάλιση της ελκυστικότητας του νησιού». Στη μελέτη του τμήματος Πολιτικής για τη Διαρθρωτική Πολιτική και τη Πολιτική Συνοχής της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πολιτικών που ζήτησε η TRAN Committee αναφέρεται επίσης πως στην Ελλάδα εκτός από τη Σαντορίνη, Ιόνιο και Πελοπόννησος είναι μεταξύ των 15 ευρωπαϊκών περιφερειών «με υψηλό κίνδυνο».

Ακολούθως η «Κ» δίνει και συγκεκριμένα στοιχεία που επικεντρώνονται στην αλματώδη αύξηση των αφίξεων και την απειροελάχιστη επέκταση των βασικών υποδομών, ήτοι οδικές αρτηρίες, πύλες εισόδου, κλπ.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το ακόλουθο στοιχείο που φανερώνει με τον πλέον κατάφωρο τρόπο την παντελή απουσία στων αρχών σε αυτό το φαινόμενο.

Για τα όσα αφορούν το λιμάνι του Αθηνιού, από τις 18 αφίξεις επιβατηγών πλοίων που είχαμε καθημερινά την 4μηνη υψηλή περίοδο, φέτος έχει προγραμματιστεί να αυξηθούν στα 25. Παράλληλα από τις 98 πτήσεις τσάρτερ που είχαμε πέρσι την εβδομάδα, φέτος έχει προγραμματιστεί να αυξηθούν στις 134! Άρα μιλάμε για μια αύξηση αφίξεων της τάξης το 30%!!!

Και το ερώτημα είναι ένα και βασικό. ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ;;; Με τι υποδομές θα τους φιλοξενήσουμε;

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση – έκκληση που εξέδωσε προ ημερών η υποψήφιος Δήμαρχος Σαντορίνης Μανώλης Ορφανός, ο οποίος είναι και οικονομολόγος και στα νούμερα έχει σαφέστατα μια άρτια γνώση:

Μανώλης Ορφανός – Υποψήφιος Δήμαρχος:

«Σε παρατηρητές και «τροχονόμους» έχουν μετατραπεί οι Τοπικές Αρχές της Σαντορίνης , στο φαινόμενο του υπερτουρισμού του νησιού , παρακολουθώντας απλώς τους επαγγελματίες και τους κατοίκους  να βρίσκονται σε απόγνωση, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αποκαλυπτικότατη είναι η Ευρωπαϊκή Έκθεση η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερπληθώρα των τουριστών που κατακλύζουν το νησί και που επιβαρύνει και
  καταστρέφει σε κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο το νησί.
Πρέπει άμεσα να σταματήσουμε να είμαστε παρατηρητές και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μέτρα, προτάσεις και συνεργασίες.
Η εύκολη και βολική απάντηση ότι χρειάζεται η παρέμβαση του κεντρικού κράτους και ότι τα μέσα που διαθέτουν οι Τοπικές αρχές δεν επαρκούν ,απλά διαιωνίζουν και μεγεθύνουν το πρόβλημα.
Η υπερπληθώρα των τουριστών δεν εξυπηρετεί κανέναν! Ούτε τους επαγγελματίες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν αλλά ούτε και τους κατοίκους που αντιμετωπίζουν μια μαρτυρική καθημερινότητα.
Οι Τοπικές Αρχές πρέπει να λάβουν τώρα , χθες, άμεσα μέτρα αλλά και να σχεδιάσουν στρατηγικές συνεργασίες για την μελλοντική οριστική λύση στο πρόβλημα.
Δεν είναι δυνατόν το 2019 να ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους επισκέπτες
  με υποδομές του 1980!
Δεν μπορούμε άλλο να αφήνουμε
  τον παράδεισο να μετατρέπεται σε κόλαση

 

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

Κύλιση στην κορυφή